erna 26.07.05, 18:24 Od pewnwgo czasu mam "klapnięta" górną powiekię i nie bardzo wiem czy to defekt kosmetyczny, czy może początek jakiś choroby.Może miał Ktoś podobnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kambaba Re: Klapnięta powieka 26.07.05, 19:04 Tak czy inaczej chyba nie jest to przyjemne - dlaczego nie pójdziesz z tym do lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś
erna Re: Klapnięta powieka 26.07.05, 23:27 Nie jest nieprzyjemne tylko mi się nie podoba.Niektórzy to nawet tego nie widzą. Odpowiedz Link Zgłoś
xxx69 Re: Klapnięta powieka 27.07.05, 00:08 Kup sobie tabletki z magnezem(chyba 6 zł) i łykaj 3 razy dziennie. Też miałem podobny problem i właśnie magnez mi pomógł Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Klapnięta powieka 27.07.05, 00:18 lepiej się przebadać-"klapnięta" powieka to też objaw niektórych chorób neurologicznych.... Odpowiedz Link Zgłoś
bardu Re: Klapnięta powieka 27.07.05, 13:27 Tak np. zaczyna się porażenie nerwu trójdzielnego twarzy - bardzo poważna sprawa, bo jak się w porę nie zareaguje może pozostać grymas na twarzy na stałe. Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: Klapnięta powieka 27.07.05, 13:40 Nerw trójdzielny (V) unerwia ruchowo mięśnie żwaczowe i dna jamy ustnej oraz napinacza błony bębenkowej, skórę twarzy unerwia czuciowo. Opadnięciem powieki charakteryzuje się porażenie nerwu twarzowego (VII) Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Klapnięta powieka 27.07.05, 13:42 jak by nie było,to nie defekt,tylko objaw choroby i nie tylko tej:))) Odpowiedz Link Zgłoś
erna Re: Klapnięta powieka 29.07.05, 00:21 Dzięki za odpowiedz, pewnie sie wybiorę do lekarza ale po urlopie.A teraz nie będę o tym myśleć bo zwarjuje.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
villac Re: Klapnięta powieka 29.07.05, 09:52 erna - co się będziesz śpieszyć do lekarza, pojedź na urlop, poczekaj do września aż się ochłodzi, po co będziesz w taki upał plątać się po lekarzach, a właściwie dlaczego we wrześniu, październik jest najodpowiedniejszym miesiącem na wizyty. Masz ewidentnie początki czegoś poważnego i zamiast NATYCHMIAST iść do lekarza siadasz do klawiatury, dzielisz się z internautami swoim spostrzeżeniem o stanie zdrowia, składasz oświadczenia że może po urlopie pójdziesz itd. Ludzie ratunku bo mnie zaraz szlag trafi....... Nie chodź czekaj to jest TWOJE ZDROWIE. Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: Klapnięta powieka: czepiam sie 29.07.05, 00:40 franc_tireur napisała: > Opadnięciem powieki charakteryzuje się porażenie nerwu twarzowego (VII) Osmiele sie nie zgodzic. W watku chodzilo o ptoze, czyli opadniecie gornej powieki. To nie ma nic wspolnego z nerwem twarzowym, wrecz przeciwnie. Miesien dzwigacz powieki gornej jest unerwiony przez nerw okoruchowy (III), miesien tarczkowy powieki- przez splot wspolczulny szyjny (patrz zespol Hornera, a skoro autorka watku pisze, ze opadanie jest bardzo dyskretne, to prawdopodobnie wlasnie z zespolem Hornera mamy tu do czynienia.). Przy porazeniu nerwu twarzowego moze co najwyzej opasc powieka dolna (zajecze oko- lagophthalmos). Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: Klapnięta powieka: czepiam sie 29.07.05, 08:28 Słusznie się czepiasz (treści mojego postu w kontekście pierwotnego problemu), więc się wytłumaczę - nie doczytałam postu założycielki (nie jej, zresztą odpowiadałam), zareagowałam nie na jej problem, a na jego wyjaśnienie w poście bardu, gdzie skojarzenie nerw czaszkowy-opadnięcie powieki-"grymas twarzy na stałe" niedwuznacznie zasugerowało mi, że bardu miała na myśli porażenie n.VII. Tak lepiej? Jeśli wolno, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
erna Re: Klapnięta powieka: czepiam sie 29.07.05, 10:27 Bardzo dziękuje za wszystkie informacje,ale prosiłabym jeszcze o parę zdań o tej chorobie/ inne objawy, czas trwania i leczenia itp/ Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
erna Re: Klapnięta powieka: czepiam sie 29.07.05, 10:33 A tak wogóle to ta powieka jest klapnięta już od paru miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: Klapnięta powieka: czepiam sie 29.07.05, 10:59 Jeśli to zespół Hornera, a z opisu, jak napisał Doki, to by wynikało, to w jego skład oprócz opadnięcia powieki wchodzi zwężenie źrenicy i, według klasycznego opisu, lekkie zapadnięcie gałki ocznej (chociaż ostatnio ten ostatni objaw uznaje się raczej za złudzenie oglądającego spowodowane zwężeniem szpary powiekowej). Co do reszty - wszystko zależy od przyczyny (a te są różne). Powinnaś jednak odwiedzić lekarza, jeśli stan utrzymuje się parę miesięcy - tym bardziej i tym szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
xxx69 Re: Klapnięta powieka: czepiam sie 29.07.05, 15:26 erne a masz też czasami skurcze łydek? Pytam, bo jak tak to może być po prostu niedobór magnezy, o którym wcześniej pisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
viiking Re: Klapnięta powieka 29.07.05, 19:00 Tak, to objaw neurologiczny. Zobacz lekarza neurologa. Odpowiedz Link Zgłoś
erna Re: Klapnięta powieka 29.07.05, 22:52 Tak pójde do neurologa, ale niestety też muszę iść do pulmunologa.Już sie boję, bo jestem straszną panikarą. Odpowiedz Link Zgłoś