Dodaj do ulubionych

BÓLE STAWÓW - RATUNKU !!!!

IP: *.cersanit.com.pl 23.08.02, 11:30
Mam 32 lata i od 5 miesięcy mam dziwne objawy - bóle stawów ( na początku
były też mięśni) teraz raczej stawy kolanowe, łokci i rąk, bolą też palce
(zwłaszcza serdeczny i wskazujący). Wyniki podstawowe - bardzo dobre, czynnik
reumatoidalny i lateksowy nieobecny, wątroba w porządku, CRP w porząkdku,
poziom kwasu moczowego - też. Brak sztywnienia , obrzęków. Ostatnie badanie
wykazały jednak obecność przeciwciał przeciwjądrowych (promieniowanie o typie
gruboziarnistym, miano 640) i przeciwciał przeciw mięśniom gładkim ( miano
120).Reumatolog do którego chodzę każe mie czekać, gdyz podobno są to wyniki
nieswoiste i niejednoznaczne, i brak innych typowych objawów chorób tkanki
łącznej.
CO robić ????
Jestem załamana ????
Jeśli wiecie co to może być i co mogę zrobić - napiszcie !!!!

Obserwuj wątek
    • mouchi Re: BÓLE STAWÓW - RATUNKU !!!! 23.08.02, 11:52
      a zauważyłaś może kiedy ten ból się pojawia, przy jakiej pogodzie, przy jakim
      ogólnym samopoczuciu?
      może przy pięknej, słonecznej pogodzie i wysokim ciśnieniu atm?
      • Gość: Wyleczony Re: BÓLE STAWÓW - RATUNKU !!!! IP: 195.116.30.* 22.10.02, 12:12
        Mysle ze moge zabrac glos w sprawie bolow stawow i miesni, mam w tym troche
        osobistego doswiadczenia. Jakis czas temu (-ok. 2 lat wstecz) tez nie
        wiedzialem jak sobie z tym poradzic. Wizyty u specjalistow i nic, tylko
        nastepne leki.Od nich wymiotowalem. Wyniki oczywiscie bylu w normie lub
        prawie. Czesto wstawalem w nocy , wchodzilem do wanny i polewalem bolace
        piekace stawy czy miesnie goraca woda. Wychodzilem z wanny z czerwonymi nogami-
        jak rak. To mi przynosilo ulge na pare godzin. Chyba tylko dlatego ze bol od
        goracej wody byl wiekszy jak ten pierwotny. Dzisiaj o tym zapomnialem.
        Wyleczylem sie sam. Jak opowiadalem lekarzowi jak sobie z tym poradzilem to sie
        usmiechal - bylo mu chyba glupio. Ale do rzeczy. Opowiem dalej jak opowiecie mi
        jakie braliscie ostatnio lekarstwa, szczegolnie chodzi mi o leki z grupy
        uspokajajacych,z grupy benzodiazepin. Tu moze byc klucz do skutecznego
        wyleczenia. Nie twierdze ze w kazdym przypadku to sie sprawdzi, ale moze warto
        sprobowac. A wiec - co bierzecie.Pozdrawiam
    • Gość: Joanka Re: BÓLE STAWÓW - RATUNKU !!!! IP: *.cersanit.com.pl 23.08.02, 13:32
      Nie zauważyłam związku z pogodą, raczej mam wrażenie, że te bóle nasilają się
      okresowo - co ok. 2 tygodnie następuje pogorszenie. Ale czy ma to jakiś
      związek z pogodą - nie zaobserwowałam.
      • Gość: Wyleczony Re: BÓLE STAWÓW - RATUNKU !!!! IP: *.lubin.dialog.net.pl 24.10.02, 22:14
        Przepraszam ze u niektórych chorych rozbudzilem być może niepotrzebne nadzieje.
        Wiem co znaczy bol stawow czy miesni, wiec podziele się moja historia. Jest
        prawda ze poradzilem sobie z tymi okropnymi bolami. Po kolei. :kiedys
        przypadkowo odkrylem ze bol mija bardzo szybko-ok. 2 godz. po zazyciu tabletki
        z grupy benzodiazepin, np. Lorafenu. Musze tu powiedziec ze przez dosc dlugi
        okres ‘’bralem’’ cos z tej grupy, a to na sen( miałem spore z nim klopoty) a
        to na ‘’spokojność’’ Po pewnym czasie okazalo się wiec ze ja byłem od tych
        lekow uzalezniony. I potem jak już mi nie były one potrzebne - sen się
        ustabilizowal ( tez na niego znalazlem sposób !) leki te odlozylem. Ale
        organizm powiedzial: nie tak szybko, zostales uzalezniony! Musze Wam
        powiedziec ze od tych lekow uzaleznie się bardzo szybko, wychodzi potem baardzo
        dlugo! No i odstawienie tego leku spowodowalo taka reakcje mojego organizmu.
        Okropne bole- stawy, miesnie. To trwalo naprawde calymi miesiacami. Nie
        pomagaly blokady na stawy!. Leki przeciw bolowe były tylko na krotko
        skuteczne. A wyniki miałem w normie. Jak potem zauwazylem odejscie bolu po
        zazyciu np. lorafenu , i w tym się upewnilem – to już ‘’byłem w domu’’ . Potem
        dlugie tygodnie stopniowego odstawiania, i udalo się.
        Zastanowcie się czy ktores z was nie odstawil w ktoryms momencie podobnego
        leku. Zycze sukcesow

• boss.man Re: bóle stawów ratunku 13.04.14, 03:17
          Ja do gościa wyleczonego, brałem Lorafen dość długo. Od 2 miesięcy przestałem brać i pojawiły się okropne bóle stawów, mam spore problemy z poruszaniem, drętwienia i piekący ból. Jestem w trakcie badań na razie wszystko ok. Ale zainteresował mnie twój post wyleczony odnośnie benzo, może mógłbyś się ze mną stkontaktować?
    • Gość: beata Re: BÓLE STAWÓW - RATUNKU !!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.08.02, 21:55
      miejmy nadzije ze bedzie dobrze ,,, chcialabym cie pocieszyc.. szczerze z
      calego serca... moze ciebie nie dopadnie zadna choroba reumatoidalna..mialam
      podbne objawy..trwaly okresowo przez 3 lata./proby latekoswe do diis mam
      ujemne /mam od 4 lat rzs/ ale na pocieszenie dodam mozna zaakceptowac ta
      chorobe //// mam 39 lat w tej chwili remisje choroby//znou jezdze na nartach
      cwicze jestesm aktywna/// i jeszcze cos waznego moj profesor powiedzial ze
      powinnam sie cieszyc ze mam ujemne proby latekoswe..to swiadczy ze choroba
      nie powinna sie rozwijac szybko... i mam szanse na pare lat remisji.. czyli
      wcale nie jest powiedziane ze choroba mnie bedzie trawila caly czas..mama dni
      miesiace kiedy jestesm calkiem calkiem zdrowa tzn czuje sie zdrowo.. jest
      farmakologia medycyna niekonwenconalna sa rozne metody ale nie chce sie na ten
      temat rozpisywac tutaj nie kazdego to moze interesowac.
      i jeszcze jedna uwaga trzeba zaakceptowac swoja chorobe...moze ja pokochac a
      uwierz mi dasz sobie z nia rade... i usmiech znowu zagosci na twojej twarzy....
      wiem co mowie bo przeszlam gehenne dlatego wiem co mowie..mozna z nia zyc tak
      normlanie jak kazdy./...... ale mzoe w twoim przypadku tozupelnie co
      innego..... trzymaj sie ...i nie mozesz sie zalamac.. nie denerwuj sie bo
      chproba wtedy lubi atakowac ze zdwojona sila////
      • Gość: Joanna Re: BÓLE STAWÓW - RATUNKU !!!! IP: *.cersanit.com.pl 26.08.02, 10:34
        Beata,
        będę wdzięczna jeśli odezwiesz się do mnie na mój e-mail - chciała bym cię
        spytać o te inne metody i o w ogóle o inne sprawy...
        Jesetem przerażona...
        Jeśli masz czas - napisz do mnie : joanna.lange@cersanit.com.pl
        • Gość: BEATA Re: BÓLE STAWÓW - RATUNKU !!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.02, 13:37
          Gość portalu: Joanna napisał(a):

> Beata,
          > będę wdzięczna jeśli odezwiesz się do mnie na mój e-mail - chciała bym cię
          > spytać o te inne metody i o w ogóle o inne sprawy...
          > Jesetem przerażona...
          > Jeśli masz czas - napisz do mnie : joanna.lange@cersanit.com.pl
          JOASIU NAPISALAM DOCIEBIE NA TWOJ@ ZAJRZYJ NA POCZTE.....
          BEATA

• Gość: TOYA Re: BÓLE STAWÓW - RATUNKU !!!! IP: *.idzik.pl / 192.168.6.* 23.08.02, 23:19
      Własnie odbrałem rtg dłoni jest OK. A mam podobne do Twoich objawy: puchnięcie
      (nagłe) dłoni, zesztywnienie bolesne stawu dłoni, kolejny raz w odstępie
      kilku miesięcy ponadto strzelanie stawów kolanowych i palców lewej ręki. Total.
      Faktem jest że nie jadam tłuszczy żadnych tyle co w chudej szynce lub polędwicy
      innych nie używam gdyż nie mogę i nigdy nie lubiłem.Czyżby faktycznie miało to
      mieć wpływ na sprawy reumatyczne ?
    • Gość: Joanna Re: BÓLE STAWÓW - RATUNKU !!!! IP: *.cersanit.com.pl 26.08.02, 11:02
      Krystyno,
      napisz coś więcej o tej diecie optymalnej.
      Czy ją stosowałaś, komuś na coś pomogła.
      Są jakies konkretne strony na ten temat?
    • Gość: Ewa Re: BÓLE STAWÓW - RATUNKU !!!! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 26.08.02, 20:07
      Mam podobny problem.Mam przeokropne bole stawow i miesni ale wszystkich nie w
      jakims okreslonym miejscu.Wyniki mam dobre i zaden wynik nie potwierdza
      choroby.Sa to nie tylko bole,ale ogromna slabosc,roztrzesienie,przyspieszony
      oddech,zupelna niechec do zycia-leze i wyje z bolu nie mogac w ogole chodzic.
      Ataki takie mam bardzo czesto-uniemozliwiaja mi one jakakolwiek egzystecje,ale
      oczywiscie komisja lekarska orzekla,ze jestem zdrowa i zdolna do pracy.Jdynym
      lekiem w miare skutecznym ale szkodliwym/steryd/ jest dla mnie diprophos.
      Stawy stop mam bardzo opuchniete i obolale-trudno mi chodzic.Lekarze
      twierdza,ze moze byc to choroba fibromialgia-mam sprawdzana bolesnosc oreslonych
      punktowm i co z tego jak nie ma na to lekarstwa a wg naszych lekarzy w/w objawy
      sa oznaka doskonalego zdrowia.Oczywiscie nie pracuje bo nie mam sily.Dobrze jest
      jesc magnez+B6,propolis w kapsulkach,tran.
      • aka10 Re: BÓLE STAWÓW - RATUNKU !!!! 26.08.02, 23:19
        Moze to byc dodatkowy objaw luszczycy lub objaw poprzedzajacy luszczyce.Bardzo
        czesto jedno z drugim idzie w parze.Niestety.A wyniki badan zazwyczaj zupelnie
        normalne.Pozdrowienia.
        • Gość: TOYA Re: BÓLE STAWÓW - RATUNKU !!!! IP: *.idzik.pl / 192.168.6.* 27.08.02, 09:09
          My o schorzeniach reumatoidalnych ale nie dermatologicznych. Pomyliłeś posty.
          • rose2 Re: Do TOYA 27.08.02, 11:57
            Kurcze pieczone, mam dokladnie to samo. Dlonie mi puchna bez przyczyny i bola
            potem wszystko znika i odzywa sie po paru miesiacach (do tej pory stalo sie tak
            2x). Zauwazylam, ze mam problemy gdy pogoda zmienia sie gwaltownie z zimnej na
            ciepla (a raczej upalna) tak bylo w maju, a teraz po dlugotrwalych upalach znow
            wrocilo dranstwo. Ciekawa jestem co to moze byc. Kolana jak narazie ok!
            Nadmienie jeszcze, ze strzelam nadgarstkiem i palcami tylko lewej reki :o))))
          • aka10 Re: BÓLE STAWÓW - RATUNKU !!!! 27.08.02, 16:32
            A pomysl sobie,ze jedno z drugim czesto idzie w parze.I to jeszcze zanim sie
            objawy luszczycy pokaza.Nikt postow nie pomylil,wiem o czym pisze.Pozdrowienia.
            • Gość: TOYA Re: BÓLE STAWÓW - RATUNKU !!!! IP: *.idzik.pl / 192.168.6.* 27.08.02, 20:55
              No to jestem zdumiony. Mam w rodzinie 20 letni przypadek łuszczycy , co nie co
              siłą rzeczy wiem ale taki numer ??? Pzdr.
              • aka10 Re: BÓLE STAWÓW - RATUNKU !!!! 27.08.02, 21:33
                Szacuje sie,ze 50 % cierpiacych na luszczyce ma rowniez problemy ze
                stawami,mniej lub bardziej dokuczliwe.Twoj krewny ma to szczescie,ze nalezy do
                tych pozostalych 50 %.Pozdrowienia.
    • Gość: frania Re: BÓLE STAWÓW - RATUNKU !!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.02, 17:44
      po przeczytaniu wszystkich listow musze powiedziec, ze bole stawow sa okropne,
      przy schorzeniu ktore ja posiadam sa dominujace, choroby z grupy
      autoimmunologocznych wystepuja pojedynczo ale najczesciej grupowo.
      RZS, luszczyca. tarczyca, świąd skóry, depresja to tylko nieliczne
      dolegliwosci. boli,boli nie jestem w stanie powiedziec jednym tchem co mnie nie
      boli lub boli. muszę się zastanowić. bo każdego dnia co innego, również w ciągu
      dnia to moze się zmienić ale nie musi.
      kuracja sterydami jest do niczego. w moim przypadku bardzo przytyłam i samo
      poczucie jest do niczego. opiszcie blizej jak sobie radzicie z leczeniem. życzę
      wszystkim dużo optymizmu.
      • Gość: Basia Re: BÓLE STAWÓW - RATUNKU !!!! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.10.02, 19:07
        Nie wiem czy te choroby stawow sa tak trudne do zdiagnozowania.W moim przypadku
        jeden lekarz stwierdzil gosciec,drugi reumatoidalne zapalenie stawow,inny znow
        fibromialgie.Nie wiem wiec co mi jest wyniki podstawowe mam dobre a
        dokladniejszych nie mialam robionych.Bole mam przeokropne stawow,miesni,sciegien
        doslownie wszystkiego.Jestem wtedy bardzo slaba,prawie bezwladna,mam zimne
        dreszcze choc nie mam goraczki,nie mam sily chodzic leze i placze z bolu.
        Jednak wiem,ze na pewno nie ma to nic wspolnego z luszczyca nigdy nic takiego
        nie mialam,natomiast moze to miec cos wspolnego z depresja.W moim przypadku
        skuteczny jest zastrzyk diprophosu.Wiem,ze jest szkodliwy ale nie mam innego
        wyjscia.Chcialabym wiedziec na co tak na prawde jestem chora,bo takie bole
        chyba nie sa oznaka zdrowia,tym bardziej,ze nie moge normalnie funkcjonowac i
        zyc z nimi.Komisja lekarska uznala mnie za osobe zdrowa i zdolna do pracy.
        Ja jednak od kilku lat nie pracuje i zyje w ciaglym bolu.Moze ktos ma podobne
        objawy i moze mi cos doradzic gdzie sie udac i co robic?
        • Gość: nula Re: BÓLE STAWÓW - RATUNKU !!!! IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 16.10.02, 03:59
          Jeżeli te bóle maja podłoże psychologiczne mogłabyś spróbować wizualizacji.Ona
          działa też na te z somatycznym ale delikatniej.W moim przypadku bardzo pomogło
          na bóle kolan.Metoda wymaga systematyczności i troszkę ćwiczeń a poza tym
          bardzo poprawia samopoczucie :)
          Jeśli jesteś zainteresowana poszukam odpowiednich tytułow.Pozdrawiam.
          • Gość: Joanka Re: BÓLE STAWÓW - RATUNKU !!!! IP: *.cersanit.com.pl 17.10.02, 13:57
            Jeżeli możesz podać te tytuły - będę wdzięcna.
            Spróbuję wszystkiego , byle pomogło.
            POzdrawiam
            Joanka
          • Gość: terka Re: BÓLE STAWÓW - RATUNKU !!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.02, 19:46
            ja jestem zainteresowana bardzo cię proszę napisz będę ci ogromnie wdzięczna
            Terka Pozdrawiam
            • Gość: Artur Re: BÓLE STAWÓW - RATUNKU !!!! IP: *.ss.shawcable.net 18.10.02, 22:32
              Bywa i tak, ze rozne bole stawow pojawiaja sie miesiace pozniej po przmrozeniu
              stawow zima. Raz jedna moja pacjentka myslala, ze ma SM bo miala bole i dziwne
              parastezje, a bylo to spowodowane tylko tym, ze poprzedniej zimy duzo jezdzila
              na rowerze i przemrozila to i owo.
        • Gość: beata Re: BÓLE STAWÓW - RATUNKU !!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.10.02, 14:06
          basiu....gosciec i rzs czyli reumatoidalne zapalenie stawow to to samo..musisz
          pojsc do dobrego reumatologa..zycze zdrowia..i nie wilno nam sie poddawac..znam
          ten bol.nie jest mi to uczucie obce.ale musimy zyc i sobie radzic raz jest
          lepiej raz gorzej. wiec zyczmy sobie DUZO ZDROWIA.,.
          • Gość: Joanka Re: BÓLE STAWÓW - RATUNKU !!!! IP: *.cersanit.com.pl 23.10.02, 09:38
            CZeśc,
            wysłałam do ciebie e-maila, czemu się nie odzywasz?
    • Gość: teza Re: BÓLE STAWÓW - RATUNKU !!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.10.02, 17:50
      ja nie biorę żadnych leków, o których pisałeś, a i tak mnie bolą stawy.
      Sprzedaj informacje. Zdajesz sobie sprawę jak to boli, a w przyszłości jak
      wyglądają powykręcane nogi czy ręce. Pozdrawiam
    • Gość: Joanka Re: BÓLE STAWÓW - RATUNKU !!!! IP: *.cersanit.com.pl 23.10.02, 09:22
      No właśnie, ja też żadnych uspokajających leków nie biorę, w ogóle do czsu gdy
      ojawiły się te bóle nie btrałam raczej leków, nie licząc jakiegoś paracetamolu,
      czy antybiotyku, gdy miałam zapalenie krtani.
      A bardzo by,m chciała wiedzieć jak sobie poradziłeś.
      proszę o informację.
      • Gość: nula Re: BÓLE STAWÓW - RATUNKU !!!! IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 23.10.02, 12:34
        no to podaję te tytuły z wizualzacją:
        Francois J.Raul Cavallier 'Wizualizacja'
        Patrick Fanning 'Wizualizacja zmiany'

Jesli będziecie postepowac wg. wskazówek to na pewno nie zaszkodzi a może tylko
        pomóc.Obie sa napisane na porządnej podbudowie teoretycznej,psychologicznie
        poprawne-żadnego szalbierstwa.Najważniejsze to systematyczność i nie zmuszanie
        się-im bardziej jestescie zrelaksowani podczas ćw.tym lepsze efekty.Powodzenia
        i trzymam kciuki-wiem jak to boli bo miałam kilka ataków gorączki reumatycznej.

Poza tym jest pewna książka 'Nieznane sposoby leczenia'Earl Mindell.Jest tam
        kilka pomysłów opartych na badaniach.Np.zaleca się maść z kapsaicyną na bóle
        artretyczne i to samo na łuszczycę-ktos tu zauważył,że te dwie dolegliwości
        łaczą sie ze sobą.Przy fibriomalgii podobno tez pomaga razem z
        przeciwutleniaczami.

Inne jego zalecenia na zapalenia stawów to olej z wiesiołka,olej
        eukaliptusowy,kadzidla,bromelaina,kwas gamma-linolenowy,żeń-szeń
        syberyjski,kora wierzby białej,siarczan glukozaminy,miedź,kwasy tłuszczowe
        szeregu omega3,chrzastka rekina i kurczaka i ze wspomagającej
        żywności:szparagi,kurkuma,propolis,lukrecja i.t.d.(zawieraja naturalne
        subst.steroidopodobne)a ta,która może nasilać dolegliwości to
        ziemniaki,pomidory i produkty mleczne.

Kuracja bezpieczna bez efektów ubocznych.Nie mam tu doświadczeń ze stawami ale
        przez lata miałam chroniczne zapalenie uszu i wg.wskazówek autora przestałam
        pić mleko, teraz naprawdę bardzo rzadko mi dokuczają.Polecam ,do mnie ta metoda
        przemawia.Jesli ktoś skorzysta to bardzo chętnie posłuchałabym o efektach-
        choćby za rok założyć taki sam wątek:)
      • Gość: RN Epstein-Barr Virus? IP: *.corp.redshift.com 11.11.02, 07:19
        Czy ktos wspomnial o mozliwosci ze moze to byc Epstein-Barr virus. Czasem
        przechodzi w mononucleosis ktorej to objawy sa mniej ostre.
        Jest to szczegolnie typowe dla mlodziezy. Paru znanych aktorow to mialo.
        Ocenia sie ze pare mln-ow Amerykanow ma ten virus.Niektorzy nie maja zadnych
        symptomow.
        Zajrzyj na ;
        www.well-net.com/prevent/cebv1.html
        Zwykle objawy mijaja po paru tygodniach-miesiacach. Najefektywniejsze sa metody
        na wzmocnienie swego immune system, witaminy, mineraly, plywanie czy inna
        gimnastyka.Duzo wypoczynku. Poza tym jest to przenoszone przez oralny czy
        seksualny kontakt. Tj uzywanie lyzeczki niedokladnie umytej po chorym,
        pocalunek itp
    • cubbus1 Re: BÓLE STAWÓW - RATUNKU !!!! - kolagenozy!!!!!! 05.11.02, 13:12
      czy miałas badania w kierunku kolagenoz??? - twardziny, tocznia??? same
      przeciwciała nie wystarcza do wystawienia diagnozy - potrzebne jest badanie
      mięśni ( biopsja ) - czy zaczęłaś chorować po jakiejś infekcji??? np po
      grypie ? czy migdałki są w porządku???
      • Gość: Joanka Re: BÓLE STAWÓW - RATUNKU !!!! - kolagenozy!!!!!! IP: *.cersanit.com.pl 06.11.02, 12:56
        Biopsji nie miałam. Trudno powiedzieć po czym zaczęłam chorować, gdyż w grudniu
        poroniłam,pote, w styczniu miałam zapalenie krtani, które w tym roku powtórzyło
        się już chyba ze trzy razy. Migdały mam przerośnięte po licznych chorobach.
        Lekarz też zaczyna podejrzewać, że to może początek tocznia...
    • Gość: marek Re: BÓLE STAWÓW - RATUNKU !!!! polecam akupunktura IP: dell:* / 192.168.0.* 06.11.02, 14:13
      Patrz post wyżej.
      • maxmo5 dieta 18.09.18, 08:59
        U mnie identycznie, najpierw ból w stawach, później doszło strzelanie, kilku roumatologów, wynik roumatoidalny OK, tabletki i zastrzyki przeciwzapalne, podejrzenie łuszczycowego zapalenia stawów wkroczył Metotab, Depomedrol i zastrzyki, coraz większe dawki leków reakcji zero, załamany szukałem pomocy w medycynie naturalnej leki diety (od diety optymalnej która w sumie mi jeszcze bardziej zaszkodziła), po przeczytaniu wielu artykułów to co mi pomogło (nie mówię że każdemu pomoże, jeżeli stawy są już zniszczone ze zmianami i zwyrodnieniami tego już nic nie cofnie) ale chorobę można opanować,a na każdego działa co innego) na mnie akurat zadziałała dieta PALEO prehistorycznego człowieka:

- nawadniaj organizm, woda pomaga leczyć wystarczy sprawdzić w ilu % się z niej składamy, oczyszcza stawy i to naturalne smarowanie, w internecie przeliczniki ile trzeba wypić wody wedle masy ciała bo zbyt duża ilość wody też może zaszkodzić (ja 95 kg wypijam 3 litry dziennie) pijemy systematycznie małymi porcjami przez cały dzień (nie na raz 1 litr)

- odstawiłem całkowicie cukier w każdej postaci, zero słodyczy, zero napojów gazowanych, ani cukier biały ani jego pochodne

- dieta bezglutenowa, całkowicie odstawione wszystko co z mąki, produkty mączne zatruwają nasz organizm, zero chleba, ciastek, pyz, no wszystkiego co z mąki, chleb tylko bezglutenowy,

- zero alkoholu (raz w tygodniu lub raz na 2 miesiącu pozwalam sobie na lampkę szampana lub wina wyłącznie wytrawnego)

- zero papierosów (ja akurat nie palę)

- kolagen na stawy, najlepiej naturalny zawsze w niedzielę zajadam się nóżkami świńskimi

- zero kawy

- masa herbatek ziołowych, czystek, pokrzywa, zielona herbata (tu z imbirem świeżym działa przeciw zapalnie) itp

- zero kawy

- ćwiczenia, basen, rower, gimnastyka w domu, uwaga nie ćwiczymy jak stawy nas bolą, sa chore, lub stan zapalny bo to pogorszy chorobę, dopiero jak choroba ustąpi

poprawa nastąpiła po 3 tygodniach !!!!! najpierw zmniejszyło się strzelanie w kolanach i stawach, później nastąpiła poprawa z bólem, zmniejszyła się opuchlizna stawów, w kolanie miałem wodę zeszła całkowicie.....

Kolega mi się pyta jak ty żyjesz, zero przyjemności, no nie jest łatwo ale albo zatruwanie siebie albo życie w bólu, wybrałem zdrowe odżywianie, cholernie trudno wytrwać, ostatnio załamałem się i nażarłem słodkiego na imieninach po 3 dniach rano odczułem to w stawie kolanowym, powrót do diety wracam do siebie to upewniło mnie że dieta pomaga nie wiem czy leczy w 100% ale na pewno łagodzi objaw ból ustąpił całkowicie, mogę normalnie chodzić, nie bolą mnie stopy pod spodem, całkowicie udało się odstawić leki przeciwzapalne i sterydowe.

Walczę dalej, jestem 7 dzień po usunięciu migdałków (nie siały po wymazie były czyste) ale ich stan zapalny też w jakimś % wpływa na chorobę stawów, zdecydowałem się wywaliłem cholerstwo, zapalne lub co gorzej przerośnietę migdałki ropne w niczym już nie spełniają swojej roli a nam stawowcom tylko jeszcze bardziej szkodzą...

Trzyma dietę, nie zatruwam już swojego organizmu, zdrowo żyję czuje się w 100% lepiej ! Teraz czeka mnie jeszcze komora krioterapia wyproszona u mijej roumatalog... tez podobno bardzo pomaga na stawy

P.S warto unikać stresu, w dzisiejszych czasach niemożliwe, ale czasami warto zrobić odech policzyć do 10, pomyslec o czymś miłym niż się denerować na wyrost :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka