Dodaj do ulubionych

Regularny czy nie?

02.09.05, 17:32
Czy taki stan można podciągnąć pod regularny (miesiączkowanie)

2004r

5 sty /7dni
> 67 dni
12 marz/5dni
>15d
26marz/5d
>29d
23kw/5d
>39d
1czerw/6d
> 35d
6lip/5d
> 32d
8sier/5d
> 37d
14wrze/6d
> 40
24paz/7d
>34d
24list/3d
>34d
31grud/9d
>30d
2005

1lut/9d
>35d
8marz/7d
>37d
13kwi/7d
>34d
16maj/5d
> 44d
29czerw/6d
> 30d
28lip/8dn
>21d
18sierp/12dn
....

Czy mam się czym martwić, czy nie powinnam...?

Obserwuj wątek
    • zaba_pelagia Re: Regularny czy nie? 02.09.05, 18:48
      zaraz
      twoje cykle mają od 12 do 5 dni i trwają od 67 dni do 15 dni?????
      i ty sie jeszcze pytasz, czy masz się martwić?
      no, chyba, ze masz 15 lat i hormony szaleją
      • reset0 Re: Regularny czy nie? 03.09.05, 11:16
        no na to wygląda, ostatnie krwawienie trwało dość długo, tzn samego krwawienia było ze trzy dni, ale przed i po pojawił się brązowy wypływ, praktycznie nie płynny, prawie czarny :/
        Piętnasto-latką nie jestem, mam 22 lata i chyba od początku było tak różnie...
        Tak się zastanawiem czy tak długi okres czasu nieregularnych miesiączek może mieć jakieś poważne konsekwencje? :( Okres mam od 13 roku życia...
        • pakawsm Re: Regularny czy nie? 03.09.05, 23:35
          Ja proponuję skonsultować sie z ginekologiem-endykrynologiem
          • linnieff Re: Regularny czy nie? 04.09.05, 21:41
            konsultacja bezwzglednie!
            po 9 latach miesiaczkowania tak ogromne nieregularnosci nie sa tzw. standardem.
            jesli lekarz bez dodatkowych badan zbedzie Cie informacja, ze to normalne i nie
            ma powodu do niepokoju, proponowalabym jeszcze jedna niezalezna konsutacje.

pozdrawiam cieplo!
    • reset0 Re: Regularny czy nie? 05.09.05, 07:52
      Dzięki napewno się wybiorę...
      Ale mam jeszcze pytanie, czy nieregularne cykle mogą powodować chudnięcie?
      Przebadano mnie już na chyba wszystkie sposoby, tarczyca również i wszystko OK, jeszcze został gin. i właśnie szukam przyczyny mojego schudnięcia... (3kg w ciągu 5 lat - obecnie ważę 39kg :/)
      • wredna.suka Re: Regularny czy nie? 05.09.05, 11:58
        39 kg? Tyle to wazy chyba nastolatek:/
        a chudniejcie nie budzi niepokoju wg mnie, ja przytulam 10kg w ciagu 1,5 r.
        teraz mam 176 cm wzr i waże 60 kg:))))
      • majkabis Re: Regularny czy nie? 05.09.05, 13:25
        No to masz odpowiedź: zbyt niska masa ciała jest przyczyną nawet zaniku
        miesiączkowania (organizm małą masę odbiera jako zagrożenie i np. w czasie
        wojen czy plag głodu to było i jest nagminne). Minimalna masa ciała, która
        zapobiega takim historiom to 45 kg. Jesli nawet przytyjesz do tej wagi, to
        obawiam się, że przysadka mózgowa może nie dać juz rady, aby wszystko wróciło
        do normy.
        Musisz znależć dobrego ginekologa- endokrynologa, który nie przepisze Ci
        antykoncepcji na uregulowanie krwawień, ale znajdzie przyczynę nieregularności
        cyklu. Prawdopodobnie masz cykle bezowulacyjne, a to grozi szeregiem
        komplikacji, jesli np. są niedobory estrogenów (np. osteoporoza).
        Sprawa jest bardzo trudna i poważna. Nie mozesz jej zbagatelizować.
        Przedłużające się krwawienia moga świadczyć o niedoborach witaminowych typu K.
        • reset0 Re: Regularny czy nie? 05.09.05, 20:16
          Maxymalną wagę jaką miałam to 42kg (5 lat temu) i niestety nie mam skłonności do tycia :/
          Dzięki za rady.
          • reset0 Re: Regularny czy nie? 18.09.05, 12:33
            ...jestem po wizycie...lekarz przepisał mi na razie Kalipaz (potas) i Feminon N ...zrobiłam badania USG i hormony (?)
            USG: Trzon macicy prawidłowy, w przodozgięciu, endometrium szer. 1 mm, typ I, przydatki prawidłowe, zatoka douglsa ...? i tu nie wiem co napisane, ale chyba tu wszystko OK.
            Wyniki krwi
            LH 7,73
            FSH 6,92
            estradiol 52,98
            prolaktyna 306,8

No i...?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka