Dodaj do ulubionych

ampułkostrzykawka

08.06.10, 22:51
Witam,
jestem mamą 3 letniej Matyldy, która choruje na mastocytozę.
Dr Lange zdiagnozowała łagodna postać tej choroby.
córeczka nigdy nie miała bąbli, ma mało plamek, chociaz pojawiają sie nowe,
ale pojedynczo (nie potrafię określić co powoduje pojawianie sie nowych plamek)
Na wizycie ,rok temu, Pani dr wyjaśniła nam czym jest mastocytoza i dała
zalecenia, jednak nie przepisała ampułkostrzykawki w przypadku użądlenia przez
osę (w takim przypadku mamy podać 20 kropli zyrtecu i wezwać pogotowie).
W związku z tym mam pytanie, czy każda z was - mam biedroneczek ma taka
ampułkostrzykawke z adrenaliną?
Matylda nie wykazuje uczulenia np. w przypadku ugryzienia komara, ale wiadomo
że osa to nie komar, zastanawiam się czy poprosić pediatrę o przepisanie
ampułkostrzykawki, a jeśli tak to jaką dawkę?
Prosze o Wasza opinię, szczególnie tych bardziej doświadczonych mam:)
Jeszcze jedno, robiłam ostatnio córce badania kontrolne (oprócz tryptazy, z
tym jest problem, musze próbke wysłać do Gdańska) i wszystkie wyszły w normie
poza LDH - 264, czy ktos wie co to moze oznaczać?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Ania
Obserwuj wątek
    • jol34 Re: ampułkostrzykawka 09.06.10, 12:35
      Witaj! My nie mamy ampułkostrzykawki. Kamiś nie miał jak dotąd żadnej silniejszej reakcji uczuleniowej, jak ma jakąs wysypkę czy mocniej zaczerwienione plamki albo katar nie związany z chorobą to podaję mu Zyrtek. Osa na szczęście jeszcze go nie ukąsiła i też się tego trochę boję, ale na inne owady Kamiś nie jest uczulony.

Co do tego badania LDH, to nie pamiętam, żebym go Kamisiowi robiła, ale z tego co znalazłam, to norma jest do 230, więc u Twojej córki jest tylko lekko podwyższona, a poza tym poziom tego enzymu u dzieci do 2-3 roku może być znacząco wyższy. Jesli masz wątpliwości to skonsultuj się z pediatrą. A robiłaś poziom enzymów wątrobowych i USG jamy brzusznej?

Pozdrowienia!
    • martulkado Re: ampułkostrzykawka 09.06.10, 18:28

Witaj!
      LDH masz w porządku,mój syn ma 274 i dr LAnge uznała to za dobry wynik(miał to
      badanie robione rok temu, jak miał 3,5lat). Mateusz miał bąbel może ze dwa
      razy, nigdy nie ugryzła go ani osa ani pszczoła, mimo to co roku na wyjazd w
      nieznane zabieramy ampułkostrzykawkę. Na rynku są dostępne dwie o dawce dla
      dzieci: Anapen Junior i Epipen Junior, z tym że Anapen dużo łatwiej dostać. Ja
      jeszcze nigdy nie miałam potrzeby zeby jej użyć i mam nadzieję że tak
      pozostanie. Pozdrawiam!
      Marta

fotoforum.gazeta.pl/5,2,martulkado.html
      • jagabal_0 Re: ampułkostrzykawka 10.06.10, 22:59
        Witam,

dzięki za informacje. Postanowiłam że ampułkostrzykawki na razie nie kupuję, mam nadzieję, że nie będzie nam potrzebna.
        Co do LDH, tez znalazłam ta informacje o której pisała Jola, ale chciałam wiedzieć co Wy o tym wiecie - bardziej doświadczone matki (nie rzadko z wiedzą większą od lekarzy:, więc dzieki Wam się uspokoiłam, co prawda z dr Lange i tak się skonsultuję ale nie mam jeszcze kompletu badan tzn. tryptazy i aktualnego USG, enzymy wątrobowe są w normie i ogólne badania krwi również, ale wyniki i tak prześlę.
        Na konsultacje osobiste wybieramy się dopiero za rok zgodnie z ustaleniami z dr Lange.

Jeszcze raz dzięki za informacje,
        pozdrawiamy rodzinnie i życzymy udanych i spokojnych wakacji.
        Ania&Matylda
    • just55555 Re: ampułkostrzykawka 30.07.10, 02:17
      A my dostaliśmy receptę na Anapen Junior. Hania jest uczulona na
      komary-osa jeszcze jej nie ugryzła, więc nie wiem czy jesy uczulona
      zy nie, ale jak na komary to na osy pewnie też (błonkoskrzydłowce).

Mam nadzieje, że nigdy nie będę musiała jej użyć, ale myślę, ze na
      wszelki wypadek warto mieć.
      • herkson Re: ampułkostrzykawka 08.11.11, 08:35
        Czy wiecie jak użyć tego?
        www.i-apteka.pl/product-pol-28600-SYNOCROM-1-2-ml-ampulko-strzykawka-1-szt-.html
        • mgren Re: ampułkostrzykawka 07.12.11, 16:14
          Ja nie wiem. Ale zgodnie z długim wykładem, której udzielił mi lekarz pediatra nie jest to łatwe i powinien to robić ktoś z doświadczeniem. i nie otrzymałam recepty, o która prosiłam.
          Magda
          • maka3101 Re: ampułkostrzykawka 15.02.12, 13:35
            Witajcie,
            jestem mamą prawie 3 letniej Biedroneczki. Ampułkostrzykawkę mamy w lodówce.Stanęliśmy prawie na głowie aby ją zdobyć.Receptę wystawiła nam dr Lange w te wakacje i od razu stwierdziła, że w Polsce jej nie dostaniemy ...szok ..... obeszliśmy wszystkie możliwe apteki i to w dwóch miastach - i niestety nie mogliśmy nigdzie jej zrealizować. Udało nam się ją kupić w Niemczech. Poczułam się spokojniejsza jak miałam ją w domu .....ale ostatnio mieliśmy wizytę u alergologa i on trochę otworzył nam na to oczy.Powiedział, że dopóki pszczoła/osa nie użądli dziecka to nie ma się co nastawiać,że jest od razu uczulone,nie ma co panikować no i że ampułkostrzykawka jest zbędna w domu bo wystarczy wtedy podać zyrtec i encorton i ewentualnie pogotowie ......i teraz mam mentlik troche w głowie .... ampułkostrzykawkę mamy ważną do czerwca więc jeszcze ten okres wakacyjny nam posłuży ale czy będę kupowała następną ...trudno mi powiedzieć ...na całe szczęście nic nam się takiego nie przydarzyło a wszelkich latających owadów panicznie unikam.
            • romah Re: ampułkostrzykawka 20.02.12, 11:05
              Witaj. My jesteśmy po użądleniu (ubiegłe wakacje). Duży stres, sekundy dłużą się niemożliwie. Jednak u córki nie było żadnej reakcji ;) Ważne, by zachować spokój ( co w tej sytuacji nie jest łatwe). Pozdrawiam.
              • mgren Re: ampułkostrzykawka 13.07.12, 11:03
                Witam, my tez jesteśmy po pierwszym ukąszeniu. przez osę. Nie było mnie wtedy przy córce, bo była na półkolonii. Opiekunowie wiedzieli, że w razie ukąszenia należy wezwać pogotowie i tak zrobili. Pogotowie przyjechało bardzo szybko. Na szczęście Liwka nie miała wstrząsu. Ona bardzo boi się owadów. Osa ugryzła ją w dłoń. Rączka spuchła i bolała w miejscu ukąszenia.
                Zadzwoniliśmy do dr Lange skonsultować sprawę. Niestety powiedziała, że pierwsze ukąszenie może nie wywołać wstrząsu, co nie oznacza że tak będzie przy następnym. Teraz staram się o receptę na Anapen junior. Co jak kiedyś pisałam(rok temu?) nie było możliwe - pediatra córki wtedy stwierdził, że nie przepisze tego leku. teraz zapytałam panią z pogotowia i stwierdziła, że podanie jest banalnie proste i powinnam to mieć koniecznie. W związku z tym, że wyjeżdżamy na zagraniczne wakacje /Czarnogóra/ umówiłam się na dziś z innym lekarzem w sprawie recepty.
                Pozdrawiam
                Magda
                • justykoz Re: ampułkostrzykawka 15.07.12, 23:19
                  Koniecznie daj znać czy zdobyłaś Anapen. We Wrocławiu jest w tym roku niedostępny w aptekach, trudno powiedzieć dlaczego. Zaproponowano mi adrenalinę dla dorosłych i w razie konieczności miałabym użyć ją do połowy... nie widzę siebie w sytuacji stresowej, odmierzającą pół dawki...
                  • mgren Re: ampułkostrzykawka 16.07.12, 10:49
                    Mam już receptę, ale nie na Anapen Junior tylko na Epipen junior- według lekarza jest obecnie łatwiej dostępny. Moja ciocia prowadzi aptekę i tylko dzięki temu uda nam się mieć ten lek szybko (po kilku dniach) i w miarę z długim terminem ważności.
                    Dr Lange mówiła nam, że gdy dziecko przekracza 30 kg powinno mieć już adrenalinę w 'wersji dla dorosłych'.
                    • justykoz Re: ampułkostrzykawka 16.07.12, 19:08
                      Popytam w aptekach o Epipen, może będzie. Mój Jasiek chyba za 100 lat będzie ważył 30 kg :)
                      • mgren Re: ampułkostrzykawka 17.07.12, 20:28
                        Udało się! Mam Epipen Jr - termin ważności maj 2013 i cena 240 zł... Ale jestem spokojniejsza.
                        Moja córka ma 8 lat i zbliża się do 30 kg...
                        Pozdrawiam
                        Magda
    • haniazmi Re: ampułkostrzykawka 25.02.18, 10:21
      Pisze tą opinię jako przestrogę dla osób ufającym Epi Pen Jr we wstrzykiwaczu .
      Jest to gotowy zastrzyk z adrenaliny do wstrzyknięcia w razie wstrząsu anafilaktycznego.
      Produkt ten jest WADLIWY i totalnie ale to totalnie straciłam do niego zaufanie.
      Zastrzyk sam wystrzelił w plastikowym opakowaniu w mojej torebce.
      Dla mnie jest to skandal, że coś co kosztuje ponad 200 zł albo 300 zł i ma ratować życie, MA WADY
      Oczywiście producent nie chce przyjąć mojej reklamacji ponieważ nie posiadam paragonu.
      SKANDAL TEN produkt powinien być wycofany z użytku !!
      • martulkado Re: ampułkostrzykawka 01.05.18, 17:22
        Kopię paragonu posiada apteka. Producent musi przyjąć zgłoszenie o wadzie produktu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka