Dodaj do ulubionych

szczepionka p/grypie

IP: 212.237.42.* 16.09.02, 12:00
ile kosztuje,kiedy sie robi i czy mozna ja zrobic prywatnie?
Obserwuj wątek
    • Gość: ferdo Re: szczepionka p/grypie IP: 212.244.153.* 17.09.02, 10:12
      Kosztuje - roznie, w zaleznosci od firmy. Ceny w granicach 18-35 PLN. Nie
      ma "lepszych" ani "gorszych" szczepionek - wszystkie zarejestrowane w Polsce sa
      immunologicznie równocenne.
      Nie ma terminow szczepien, ale najlepiej zaszczepic sie oczywiscie przed
      sezonem grypowym, ktory w naszym klimacie trwa od X-III. Ale jeśli zaszczepisz
      sie w listopadzie czy grudniu - tonie ma problemu. Obecnie zalecenia (Komitetu
      Doradczego d/s Szczepień WHO informuja, ze mozna sie szczepic nawet po
      udokumentowaniu krązenia wirusa w populacji.
      Oczywiscie, ze mozna prywatnie, albo pewnie nawet w jakiejs przychodni
      rejonowej.
      Zycze zdrowia.
      • Gość: mia Re: szczepionka p/grypie IP: *.ppp.get2net.dk 17.09.02, 19:34
        dziekuje za odpowiedz .interesuje mnie jeszcze czy mozna sie zaszczepic w
        Polsce ,ale mieszkam na stale za granica.akurat wtedy bede w Polsce ,a nie wiem
        czy szczepienie jest takie samo czy zalezy od regionu.
        • Gość: ferdo Re: szczepionka p/grypie IP: 212.244.153.* 18.09.02, 14:52
          W polsce mozna sie zaszczepić....czywiście!. Natomaist zalezy gdzie mieszkasz,
          poniewaz szczepy uzyte w szczepionce czasem zaleza od regionu geograficznego i
          pojawiajacych sie tam odmian wirusa. ajlepiej sprawdz sklad szczepionku
          uzywanej w kraju w ktorym mieszkasz, a rekomendowanej na obecny sezon. Przeslij
          dane i powiem Ci jaki jest skad w Polsc (czy sie pokrywa).

• Gość: agulha Re: szczepionka p/grypie IP: *.acn.pl / 10.131.128.* 19.09.02, 00:34
            Wpadła mi w ręce ulotka reklamowa szczepionki Vaxigrip firmy Aventis. Jest tam
            napisane "zgodna z zaleceniami WHO dla Półkuli Północnej". No więc jak
            mieszkasz na naszej półkuli, to chyba OK? Jest też ichnia infolinia 0 801 120
            130, możesz zadzwonić, pewnie się zacukają :-))
            • Gość: MIRKA Re: szczepionka p/grypie IP: *.oc.oc.cox.net 20.09.02, 06:56
              Ciekawe z ta szczepionka, bo w USA jeszcze jej nie wyprodukowali, a w Polsce
              juz ja maja?
              Podobno kazdego roku jej sklad jest inny i zalezy od jakosci wirusa tegorocznej
              grypy, ktora sie ma pierwsza ujawnic na Dalekim Wschodzie, w Japonii, zdaje
              sie.
              No to jak sie ten wirus ujawni w pierwszych tegorocznych zachorowaniach na
              grype, to go zbadaja i zrobia szczepionke.
              Inaczej sie nie da!
              • Gość: ferdo Re: szczepionka p/grypie IP: 212.244.153.* 20.09.02, 07:22
                Masz cos niaktualne dane. W USA tez juz szczepionka. I od lat nigdy jej juz nie
                produkuje sie w sezonie epidemicznym, tylko dlugo przed. Gdyby tak bylo jak
                mowisz nikt nie obawialby sie pandemii grypy, ktorej ciagle sie spodziewamy i
                walka z ta choroba bylaby juz zakonczona sukcesem. A jednak grypa to, jak mowia
                specjalisci "ostatnia niekontrolowana plaga ludzkosci".
                Poza tym wirusy izolouje sie lokalnie i potwierdza izolacje w ośrodkach
                referencyjnych a sklad szzepionki w prawie 100 % zgadza ze szczepami, ktore
                pojawiaja sie w danym sezonie.

Zdrowka zycze!

Gość portalu: MIRKA napisał(a):
                > Ciekawe z ta szczepionka, bo w USA jeszcze jej nie wyprodukowali, a w Polsce
                > juz ja maja?
                > Podobno kazdego roku jej sklad jest inny i zalezy od jakosci wirusa
                tegorocznej
                >
                > grypy, ktora sie ma pierwsza ujawnic na Dalekim Wschodzie, w Japonii, zdaje
                > sie.
                > No to jak sie ten wirus ujawni w pierwszych tegorocznych zachorowaniach na
                > grype, to go zbadaja i zrobia szczepionke.
                > Inaczej sie nie da!
          • Gość: mia do ferdo IP: *.ppp.get2net.dk 21.09.02, 19:48
            mieszkam wDani szczepionka uzywana tutaj to Varilrix dziala na
            varicella.niestety skladu nie znam.
            • Gość: ferdo do mia IP: 212.244.153.* 30.09.02, 14:36
              Gość portalu: mia napisał(a):

> mieszkam wDani szczepionka uzywana tutaj to Varilrix dziala na
              > varicella.niestety skladu nie znam.

Nie znam tej szczepionki, ale o ile mi wiadomo, to Varicella to nie wirus
              grypy, ale Varicella-Zoster - wirus ospy wietrznej i połpaśca, wiec mzoe to o
              to chodzi.
              Natomiast jesli mieszkasz w Danii - mozesz swobodnie zaszczepic sie szczepionka
              kupiona w Polsce.
              Zycze zdrowia.
              • Gość: jaga Re: do mia IP: *.stacje.agora.pl 30.09.02, 17:50
                Blagam, moze ktos wie - czy w przypadku choroby hashimoto mozna sie szczepic czy nie. Od lekarzy slyszalam
                rozne opinie. pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka