Dodaj do ulubionych

Podrygiwanie podczas snu

IP: *.akk.net.pl 29.09.02, 17:13
Nie wiem jak to nazwać, ale mój mąż ma podczas zasypiania takie dziwne
tiki,nagle tak nim wstrząsa, że aż mnie to budzi. Ja sama czasem mam takie
sny o spadaniu w przepaść i wtedy też czuję, że podskakuję i mnie to budzi,
ale u mojego męża jest to bardzo częste. Kiedyś liczyłam i średnio co 30
sekund potrafi tak nim szarpnąć,wtedy zrobił to kilkanaście razy. Nie wiem co
to może być,martwię się, bo kiedyś tego nie miał.
Obserwuj wątek
    • Gość: piotrek Re: Podrygiwanie podczas snu IP: *.acn.waw.pl 29.09.02, 18:52
      Twój mąż jest po prostu wrażliwym, i trochę nerwowym facetem.Może ma jakieś
      małe problemiki i dlatego tak nim podrzuca w nocy.Możesz kupić witamine B
      complex i magnez na wzmocnienie układu nerwowego.Jeżeli będzie dalej go tak
      trząchać i na Twoje oko zbyt gwałtownie to możecie skoczyć do neurologa ,ale
      będzie żył
      podobno podskakujący we śnie piotrek
    • Gość: agulha Re: Podrygiwanie podczas snu IP: *.acn.pl / 10.131.128.* 29.09.02, 19:13
      Dwie możliwości:
      - mioklonie przysenne - zjawisko fizjologiczne (czyli prawidłowe) - pojedyncze
      np. ruchy nogą czy ręką, często tak jak piszesz człowiekowi śni się, że np.
      omsknęła mu się noga ze stopnia schodów i budzi go drgnięcie tej nogi.
      Występuje na granicy czuwania i snu, przy zasypianiu. Śmieszne, zupełnie
      niegroźne
      - mioklonie patologiczne. Zwłaszcza jeśli mnogie, częste. Spowodowane
      wyładowaniami padaczkowymi w mózgu. Są charakterystyczne dla jednostki
      chorobowej zwanej młodzieńczą padaczką miokloniczną - ale pojawiają się zwykle
      w wieku pokwitania. Jak każde wyładowania padaczkowe, mogą teoretycznie być
      spowodowane jakąś zmianą w mózgu.
      Rozstrzyga:
      - badanie neurologiczne (zapewne nie wykaże nieprawidłowości)
      - badanie EEG (elektroencefalografia) - jeśli rutynowe będzie zupełnie OK,
      można ewentualnie pokusić się o tzw. badanie po nocy nieprzespanej. Zarówno
      stan niewyspania, jak i przysypianie w czasie badania są czynnikami
      prowokującymi wyładowania padaczkowe. Badanie EEG może także wykazać zmianę
      ogniskową, jeżeli np. jest guz mózgu - MOŻE, to znaczy, że jeśli w badaniu EEG
      tego typu zmiana się uwidoczni, to pewnie rzeczywiście istnieje, ale jeśli w
      EEG takiej zmiany nie będzie, to nie znaczy, że jej naprawdę nie ma. W razie
      podejrzeń co do guza robi się także
      - badanie obrazowe mózgu - tomografię komputerową (lub rezonans magnetyczny).
      A jesteś pewna, że to u męża nasiliły się te objawy? może po prostu Ty gorzej
      sypiasz ostatnio i zaczęłaś je zauważać, a one zawsze były takie, jak teraz?
      • Gość: Lidka Re: Podrygiwanie podczas snu IP: *.akk.net.pl 29.09.02, 20:56
        Dziękuję za szybką odpowiedź, mam nadzieję,że to jednak fizjologiczne.Faktem
        jest, że ja ostatnio fatalnie sypiam i być może rzeczywiście jestem zbyt czujna.
        Magnez mężowi zaaplikuję i będę obserwować.Pozdrawiam. Lidka
        • pavo Re: Podrygiwanie podczas snu 29.09.02, 22:05
          czasami mam to samo. Szczegolnie po duzym wysilku fizycznym.
    • Gość: Lidka Re: Podrygiwanie podczas snu IP: *.akk.net.pl 29.09.02, 21:22
      Te guzy mózgu... Nie wiem, czy to tylko taki zbieg okoliczności, czy tak
      statystyki rosną, ale w ciągu roku w moim najbliższym otoczeniu aż trzy osoby
      były operowane właśnie z tego powodu.U jednej z nich operacja niestety nie
      powiodła się. Czy takie objawy jak zawroty głowy o różnych porach dnia i utrata
      równowagi coś sugerują, czy wypadałoby udać się do neurologa?
      • Gość: Artur Re: Podrygiwanie podczas snu IP: *.ss.shawcable.net 30.09.02, 08:33
        Jezeli te tiki pojawiaja sie tylko przy zasypianiu - w ogole bym sie tym nie
        martwil. Jezeli maz "kopie" regularnie w czasie snu maga byc pewne powody do
        obaw. Te ruchy maga mu splycac sen i spowodowac, ze ciagu dnia bedzie zmeczony
        i nieuwazny. Jezeli rzeczywiscie cos takiego wystepuje mozna zrobic badania w
        laboratorium snu i po postawieniu diagnozy wdrozyc leczenie farmakologiczne -
        bo niektore rodzaje "kopania" daja sie dobrze kontrolowac farmakologicznie.
        Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka