Dodaj do ulubionych

Jakie są domowe sposoby na katar?

03.11.05, 11:28
Witam wszystkich
próbuje sie odstawic od kropli do nosa Afrin, ale obrzek sluzówki nosa nie
daje mi spać. W dzień jakoś daje rade ale w nocy jest koszamr. Czuje sie
jakbym sie dusił
Co mozna zrobić aby odetkać nos?
Jakieś inhalacje, okłady na zatoki, moze lekarstwo od wewnatrz? - tabletki
jakies?

Bede wdzieczny za wszelką pomoc
Tomek
Obserwuj wątek
    • no1teresa Re: Jakie są domowe sposoby na katar? 03.11.05, 12:58
      inhalacje zs specjalnego olejku (wlasciwie mieszanki kilku)+ do wewnatrz, daj
      znac, to zastosujemy natychmiast
      • tomek.warszawa Re: Jakie są domowe sposoby na katar? 03.11.05, 17:45
        Witaj Tereso
        dzieki za info
        możesz napisać co to za kombinacja olejków?
        można je kupic w aptece czy trzeba samemu mieszać i wg jakich proporcji?
        Pozdrawiam
        Tomek
        • patizago Re: Jakie są domowe sposoby na katar? 03.11.05, 18:30
          Wszystko zależy od tego, jak długo stosujesz krople do nosa. Jeśli od kilku dni
          to leczenie ogranicza się do leczenia infekcji. Jeśli jednak stosujesz krople
          kilka tygodni lub miesięcy to prawdopodobnie twoje problemy wynikają z obrzęku
          i wysuszenia błony śluzowej przez te krople. Może to prowadzić do poważnych
          powikłań więc nie należy stosować kropli do nosa dłużej niż 3-5 dni.
          To co możesz zrobić to odstawić natychmiast Afrin i do niego nie wracać,
          nawilżyć powietrze w mieszkaniu(mokre ręczniki na kaloryfery, nawilżacz
          powietrza), nie przegrzewać pokoju, w którym śpisz (gorące i suche powietrze
          sprzyja obrzękowi błony śluzowej). Jeśli masz uczucie zasychającej wydzieliny w
          nosie zakraplaj do każdej dziurki sól fizjologiczną (do kupienia w aptece).
          Jeśli objawy nie miną lub w nosie pojawi się nietypowa, krwista, zasychająca
          wydzielina zgłoś się do laryngologa, który zdecyduje co dalej... pozdrawiam.
        • no1teresa Re: Jakie są domowe sposoby na katar? 03.11.05, 20:28
          niestety, Tomku, olejku w Polsce nie ma, ale chcialam Cie poratowac
    • ewbr4 Re: Jakie są domowe sposoby na katar? 03.11.05, 20:45

Ja stosowałem zwykłą sól kuchenną Robiłem słabą solankę na wodzie ,
      wpuszczałem parę kropli do nosa,tak aby pociekło gardłem .Przechodziło po 2
      dniach
    • stone9 Re: Jakie są domowe sposoby na katar? 03.11.05, 21:51
      Sposób 1-wszy: masaż nosa (u nasady)
      Sposób 2-gi: nagryzanie i połykanie dużej ilości czosnku i cebuli
      Sposób 3-ci: zażywanie leków p/wirusowych dostępnych w aptece
      Sposób 4-ty: picie gorących, napoi (bezalkoholowych ma się rozumieć)
      Sposób 5-ty: uzbrojenie się w cierpliwość i tonę papieru toaletowego
    • girl32 Re: Jakie są domowe sposoby na katar? 04.11.05, 09:00
      A oto mój sposób który z powodzeniem stosowałam u małego dziecka.Podchodzilam
      do tego bardzo sceptycznie i najpierw wypróbowałm na sobie.Na początku troszkę
      szczypie ale póżniej jest ok.
      Zaparzamy niewielka ilośc bardzo mocnej herbatki rumiankowej(1 czubata łyżeczka
      na1/4 filiżanki wody,parzyć przez 5 minut,odcedzić) i jeszcze gorący napar
      osłodzić jak największą ilością miodu.W ten sposób otrzymuje się,słodki syrop
      rumiankowy.Ten roztwór wprowadza sie do nosa pipetką.
      Dziwne prawda? Ale wypróbowałam na sobie i niec innego juz nie chcę.
      Powodzenia w leczeniu kataru.
    • jacek1956 Re: Jakie są domowe sposoby na katar? 04.11.05, 12:14
      Na katar
      Niestety, nie ma złotego środka, który natychmiast uwolni nas od niego. Jedyne, co możemy zrobić, to udrożnić drogi oddechowe i ułatwić sobie oddychanie. Inhalacje z sypkich ziółek z szyszek sosny, z szałwii, rumianku, mięty, macierzanki lub tymianku. Przy katarze zatokowym:inhalacje z nostrzyka,lawendy, kwiatu bzu czarnego i kwiatu wiązówki. Warto też sięgnąć po naturalne olejki aromatyzujące, np. rozmarynowy czy anyżowy.
    • honi_29 Re: Jakie są domowe sposoby na katar? 04.11.05, 21:01
      Nie jest to domowy sposób,ale u mnie działa maść majerankowa:)Zielony
      nochal,ale pomaga:)
    • kalinosia kropelki INHALOL 05.11.05, 16:19
      witaj, kup sobie w aptece kropelki do inhalacji Inhalol (skład: olejek sosnowy,
      olejek tymiankowy, olejek miętowy, olejek terpentynowy). Kosztuje ok. 6 zł i
      baaaardzo pomagają :). Jeśli chodzi o krople do nosa to mi lekarz polecił
      Sulfarinol. Jest to tłusta zawiesina, nie wysusza śluzówki i nie "kaleczy"
      nochala :). Można ich używac trochę dłużej niż te typu Afrin, Xylorhin. I są
      jeszcze takie krople Dalber z soli fizjologicznej i ich mozna używać baaaardzo
      długo oraz profilaktycznie (ale kosztują ok. 30 zł)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka