Dodaj do ulubionych

Wysoki poziom prolaktyny

03.11.05, 15:53
Witam. Od dwoch lat mam nieustanne bóle głowy. Rok temu okazlo sie,ze ma
wysoki poziom prolaktyny. Zbijałam bo bromokornem...poczatkowo pomagało.
Ostanio zrobiłam wyniki badań i... prolaktyna osiagneła 3450 ! Prosze o
informacje od osób, ktore tez "walczą z prolaktyna"...jakich lekarstw używały
i po których nie czuły sie fatalnie to znaczy nie kreciło im sie w głowie i
nie miały mdłosi... a które sa skuteczne... Z góry dziekuje.
Obserwuj wątek
    • bursztyn10 Re: Wysoki poziom prolaktyny 03.11.05, 20:38
      Brałam BROMERGON -jest to wyciąg ze sporyszu. Tragedia przy niskim cisnieniu
      prawie umierałam: zatkany nos, zawroty głowy, zmeczenie i wszystkie skutki
      uboczne jakie tylko byly wymienione na ulotce. Alternatywą byl ten sam lek
      tylko produkcji szwajcarskiej(Chyba PARLODEL ale nie jestem pewna)lepiej go
      znosiłam ale kosztował prawie 100zł (kilka lat temu) Bromergon kilka zł.Po
      wielu tygodniach jakos przywykłam A brałam lek przez ponad trzy lata.
      Prolaktyna w porzadeczku i mam nadzieję,że tak zostanie. Taka
      hiperprolaktynemia to przedewszystkim zaburzenia w cyklu. Ale warto zrobic
      przeswietlenie głowy. Moze to być guz przy przysadce spowodowany nadmiarem
      tejze prolaktyny.
    • urbanchaos Re: Wysoki poziom prolaktyny 03.11.05, 22:52

tu by sie przydał rezonans magnetyczny
    • misiaczek70 Re: Wysoki poziom prolaktyny 04.11.05, 09:10
      Tez polecam zrobic badanie i wizyte u dobrego endokrynologa.
      Moj maz mial tez bardzo wysoki poziom prolaktyny, co u mezczyzn daje tez skutek
      w postaci zmniejszonej potencji, no i okazalo sie ze ma wlasnie gruczolaka
      przysadki mozgowej. Od razu zaznacze ze jest to lagodny nowotwor, ktory leczy
      sie farmakologicznie, w jego przypadku Bromergonem. Ale trzeba bylo bardzo
      powoli przyzwyczajac sie do leku, zaczynal od 1/4 tabletki, potem przechodzil
      na 1/2 i powli przeszedl na 1 dziennie, wieczorem, przed snem.

Pozdrawiam, warto zrobic badania.
    • mala9917 Re: Wysoki poziom prolaktyny 04.11.05, 11:15
      Hej!
      Dzieki wam bardzo...za info. Miałam dwa razy robiony rezonans i nie wykazał
      guza... Wiem,ze czeka mnie jeszcze za rok takie badanie... Dzis byłam u
      endykronoloda i znów mi przepisał bromokorn....Mowi,ze nie chce eksperymentowac
      z innymi lekami... Ja ten w miare toleruje. Tylko ciagle potwornie boli mnie
      głowa... mam zawroty , czasami jet mi niedobrze... Ja sie mecze tak juz od
      dwóch lat...Ile to jeszcze moze potrwac? Podobno nawet kilka lat....
      • b.dori Re: Wysoki poziom prolaktyny 04.11.05, 17:54
        pocelam dostinex ,drogi ale prl super spada
    • mala9917 Re: Wysoki poziom prolaktyny 05.11.05, 13:59
      Dzieki zapisałam sobie nazwe... a ile tak orientacynie kosztuje? I czy ktos
      jeszcze męczy sie tak strasznie z bólami głowy przy tej prolaktynie?
    • tygrysiatko1 Re: Wysoki poziom prolaktyny 05.11.05, 14:10
      ja biorę bromergon i brałam duphaston...
      • b.dori Re: Wysoki poziom prolaktyny 05.11.05, 17:40
        dostinex jest bardzo drogi kosztuje ok 300 zł za 8 tabl ,ale wystarcza na 2
        miesiące bo bierze sie 1 tabl tygodniowo ,ten lek ma przedłużone działanie i
        dlatego można go tak przyjmować,ale w tym czasie nie można sie starać o
        dziecko ,trzeba przynajmniej miesiąc po skonczeniu tabl odczekać.Jest dpbrze
        tolerowany .
        Norprolac też jest niezły równiez drogi ok. 100 zł za 30 tabl ,bierze się 1
        tabl na noc.
        Obydwa te leki nie dają takich skutków ubocznych jak bromergon ponieważ jest w
        nich inny skład ,ale są bardzo drogie.
        Ja obecnie biorę parlodel 70 zł i lepiej go tolerujo od bromka ,jest podobno
        lepiej oczyszczony ,choc skład ten sam tylko zagraniczna firma.
        Jeśli chodzi o bóle głowy to ja je mam również.
        Robiłaś Rezonans lub TK masz bardzo dużo prl ,a norma jest do 511 napisz jak
        norma.Pozdrawiam
    • mogra1 Re: Wysoki poziom prolaktyny 05.11.05, 19:10
      Ja niestety znam tylko Bromergon. Stosowałam go tylko przez parę dni bo nie
      dało rady życ ze skutkami ubocznymi :)
    • mala9917 Re: Wysoki poziom prolaktyny 07.11.05, 09:36
      Hej ... dzieki za wszystkie nazwy... bede musiała spróbowac innych tabletek bo
      bromocorn...jakos nie za bardzo radzi sobie z moim poziomem prolaktyny...
      Odpowiadajac na ptanie...Tak. robiłam rezonans z kontrastem- dwa razy i TK (bez
      kontrastu- wiec oczywiscie nic nie było ) .... Wiem,ze czeka mnie jeszcze
      conajmniej raz rezonans za okolo rok ,kiedy przynajmniej teoretycznie poziom
      pralaktyny powinien zmalec... Ostatnio w zeszłym m-cu moj poziom prolaktyny był
      ok 3450 co jest prawie 6 krtonie ponad norme....;-(. A do tego ból głowy jest
      momentami nie do zniesienia... towarzysza mi przy tym jescze inne przykre
      doznania takie jak: zawroty głowy, czasami nudnosci i uczucie dzwonienia w
      głowie. Mam pytanie czy Wam tez doskwieraja takie dodatkowe "atrakcje"?
      Szczegolnie chodzi mi o zawroty głowy i "dzwonienie" ?
      • korneliap Re: Wysoki poziom prolaktyny 07.11.05, 12:00
        ja o tym ze mam za duzo prolaktyne wiem od paru lat ale wlasnie ze wzgledu na
        skutki uboczne tak naprawde zaczelam sie tym przyejmowac jak probowalam zajsc w
        ciaze

W ciagu 1 miesiac zbilam prolaktyne do dolnej granicy i juz w nastepnym cyklu
        zaciazylam
        Bralam wtedy 1 tabletke na noc (zeby przespac skutki uboczne)

Teraz moja coreczka ma 1,5 roku i znow zbadalam prolaktyne Znow za wysoka

Co do skutkow ubocznych to jak 1 raz w zyciu zjadlam bromergon Bylo to rano i
        przed sniadaniem to 1 i jedyny raz w zyciu ZEMDLALAM

teraz wiem ze trzeba systematycznie zwiekszac dawke to raz, nigdy nie jesc
        bromergonu na pusty zoladek no i najlepiej na noc

nie zauwazylam u siebie boli glowy dzwonienie itp Jedynie uczucie nudnosci
        takiego dyskomfortu
      • mogra1 Re: Wysoki poziom prolaktyny 07.11.05, 17:25
        Mi towarzyszą zawroty głowy i nudności. Brałam Bromergon 3 razy dziennie po 1
        tabl. I też jak moja poprzedniczka zemdlałam. Mi bardziej doskwiera szum niż
        dzwonienie. Ale gdy moja ginekolog powiedziała że nie ma innego lekarstwa niż
        Bromergon - podziękowałam i nie leczę się wcale (nie sprawdzam też poziomu
        prolaktyny).
    • inecita rezonans 07.11.05, 19:01
      czy wiecie jaki lekarz powinien zlecić rezonans lub ile kosztuje prywatnie?
    • kasiulek_mysiulek Re: Wysoki poziom prolaktyny 08.11.05, 14:41
      Ja mam wysoki poziom prolaktyny polekowo. Biorę bromergon i dobrze się po nim
      czuję. Kiedy przestanę brać leki problem minie.
    • mala9917 Re: Wysoki poziom prolaktyny 08.11.05, 15:11
      Widze,ze jest duzo lekarstw na zbijanie prolaktyny a moj endokrynolog upiera
      sie przy bromocornie.. Hmmm... Niepokoi mnie jeszcze ten ból głowy i ciagłe
      zawroty...ale zawroty mam nie po tabletce tylko mimo to...;-( Jesli chodzi o
      rezonans...to jesli masz wysoki poziom prolaktyny skierowanie powinien dac Ci
      endokrynolog Jesli to cos neurologicznego to oczywiscie neurolog... Jesli
      chodzi o cene prywatnie Ostatnio ( w zeszlym miesiacu) robiłam sobie rezonas (
      na skierowanie) ale spojrzałam na ceny... taki rezonans celowany na przysadke
      kosztował w Wojewódzkim 380 zł. Pozdrawiam i dzieki,ze piszecie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka