Dodaj do ulubionych

Badanie mineralow wewnatrzkomorkowe - GDZIE?

13.11.05, 17:51
Jak w temacie - czy i gdzie w Polsce mozna oznaczyc poziom mineralow (i ew.
metali ciezkich) w tkankach?

Wiem o badaniu wlosa, jednak ze wzgledu na jego specyfike szukam czegos
opierajacego sie o inne tkanki. Chociazby wewnatrz erytrocytow.

Bede wdzieczna za wszelkie informacje, nawet te bardziej z medycyny
niekonwencjonalnej, o ile takie sa. :)
Obserwuj wątek
    • wedrowiec2 Re: Badanie mineralow wewnatrzkomorkowe - GDZIE? 13.11.05, 18:12
      Badanie stężenia mikroelementów w erytrocytach może wykonać każde laboratorium,
      które oznacza je w surowicy (moczu). Erytrocyty zyją stosunkowo krótko (do 120
      dni), więc zawartość w nich pierwiastków ciężkich nie zawsze odzwierciedla to,
      co dzieje się w organizmie.
      Badanie w tkankach też mozna wykonać, ale czy zastanawiłas się jak pobrac
      materiał do analizy?
      • 1_sickgirl Re: Badanie mineralow wewnatrzkomorkowe - GDZIE? 13.11.05, 18:32
        wedrowiec2 napisała:

> Badanie stężenia mikroelementów w erytrocytach może wykonać każde
        laboratorium,
        Moze, ale niestety nie wykonuje. Przynajmniej zadne z odwiedzonych nie "bawi
        sie w takie rzeczy. Technicznie to nic skomplikowanego, to wiem:)

> więc zawartość w nich pierwiastków ciężkich nie zawsze odzwierciedla to,
        > co dzieje się w organizmie.
        Akurat te ciezkie, to chcialabym przy okazji. Moim priorytetem sa mikro i
        makroelementy.

> Badanie w tkankach też mozna wykonać, ale czy zastanawiłas się jak pobrac
        > materiał do analizy?
        Material pobiera sie spod jezyka na przyklad. Ale nie wiem czy ktos w kraju sie
        tym zajmuje (nawet eksperymentalnie)- stad pytanie.
        Czytalam o badaniach za pomoca jakiegos rodzaju "rezonansu", dlatego pytam o
        medycyne niekonwencjonalna.

Po prostu mam dosc lykania w ciemno suplementow, chcialabym jakos ustawic ich
        proporcje w oparciu o jakies badania.
        • wedrowiec2 Re: Badanie mineralow wewnatrzkomorkowe - GDZIE? 13.11.05, 19:11
          1_sickgirl napisała:

> Material pobiera sie spod jezyka na przyklad. Ale nie wiem czy ktos w kraju
          sie
          >
          > tym zajmuje (nawet eksperymentalnie)- stad pytanie.
          > Czytalam o badaniach za pomoca jakiegos rodzaju "rezonansu", dlatego pytam o
          > medycyne niekonwencjonalna.
          >
          > Po prostu mam dosc lykania w ciemno suplementow, chcialabym jakos ustawic ich
          > proporcje w oparciu o jakies badania.

Jakie tkanki pobierane są spod języka?
          "Ustawienie" dawki w oparciu o "jakieś badania" jest bardzo trudne. Potrzebna
          jest dogłębna znajomość farmakodynamiki i farmakokinetyki.
          Życzę powodzenia:)
          • 1_sickgirl Re: Badanie mineralow wewnatrzkomorkowe - GDZIE? 13.11.05, 19:35
            wedrowiec2 napisała:
            > Jakie tkanki pobierane są spod języka?

Dokładnie - nabłonek, a coz innego:)A potem skaningowa mikroskopia elektronowa.
            Obawiam sie, ze w kraju jest to niedostepne, a nie stac mnie na badanie i
            wysylke za granice niestety.

> "Ustawienie" dawki w oparciu o "jakieś badania" jest bardzo trudne. Potrzebna
            > jest dogłębna znajomość farmakodynamiki i farmakokinetyki.
            No moze ustawienie to za duzo powiedziane. Ale daloby mi jakis wglad co sie tam
            w srodku dzieje;)bo na razie wiem tylko tyle co z wlosa, a mam pewne
            zastrzezenia...
            pozdrawiam
            • zubr_zalogowany Re: Badanie mineralow wewnatrzkomorkowe - GDZIE? 13.11.05, 19:47
              > Dokładnie - nabłonek, a coz innego:)A potem skaningowa mikroskopia elektronowa

czy ty masz pojecie o czym piszesz??

daj sobie spokoj z badaniami, bo monitorowanie "mineralow" wewnatrzkomorkowych
              nie ma zadnego sensu
              • 1_sickgirl Re: Badanie mineralow wewnatrzkomorkowe - GDZIE? 13.11.05, 19:50
                a dlaczegoz to nie ma sensu?
                • zubr_zalogowany Re: Badanie mineralow wewnatrzkomorkowe - GDZIE? 13.11.05, 19:51
                  bo nie da ci odpowiedzi na nurtujace cie pytania
                  • 1_sickgirl Re: Badanie mineralow wewnatrzkomorkowe - GDZIE? 13.11.05, 19:58
                    zubr_zalogowany napisał:

> bo nie da ci odpowiedzi na nurtujace cie pytania

coz, ta wypowiedz rowniez jej nie dala:)

a wiec gdzie poszukiwac odpowiedzi?
                    • zubr_zalogowany Re: Badanie mineralow wewnatrzkomorkowe - GDZIE? 13.11.05, 20:04
                      na to czy jestes chora - u lekarza
                      na to czy parafarmaceutyki dzialaja - we wlasnej glowie

zdrowy rozsadek jest dobrym doradca - warto miec takiego
                      • 1_sickgirl Re: Badanie mineralow wewnatrzkomorkowe - GDZIE? 13.11.05, 21:28
                        na pierwsze pytanie - odpowiedz pozytywna, aczkolwiek nie mozemy stwierdzic jak
                        silne i czego sa niedobory

na pytanie drugie - odp negatywna, dobieramy (z lekarzem)dawke troche na chybil
                        trafil, jak na razie nie czuje sie lepiej

nie rozumiem skad to troche perojatywne okreslenie "parafarmaceutyki" - czy
                        preparaty wapnia, magnezu, potasu to jakies "para"?

nie wiem co ma do tego zdrowy rozsadek.
                        • zubr_zalogowany Re: Badanie mineralow wewnatrzkomorkowe - GDZIE? 13.11.05, 21:43
                          suplementacja pewnych elektrolitow jest konieczna w niektorych chorobach, sens
                          tego zalezy od wskazan

jednak skutecznosci, czy dawki nie monitoruje sie za pomoca takich metod

stezenia wewnatrzkomorkowe nie sa uzyteczne do monitorowania leczenia

czego leczenia?
                          nie rozumiem - przyjmujesz preparaty Ca Mg i K nie wiedzac czy masz niedobory?
                          a to mozna sprawdzic konwencjonalnymi metodami
                          • 1_sickgirl Re: Badanie mineralow wewnatrzkomorkowe - GDZIE? 14.11.05, 10:43
                            zubr_zalogowany napisał:

>> nie rozumiem - przyjmujesz preparaty Ca Mg i K nie wiedzac czy masz
                            niedobory?

wiem, bo mam stwierdzone na podst objawow i "posrednio" - zaburzenia
                            elektrolitowe, demineralizacja.

> a to mozna sprawdzic konwencjonalnymi metodami

Masz na mysli badanie w surowicy? Gdybym sie na tym opierala moze doczekalabym
                            sie osteoporozy ze wzorowym poziomem wapnia we krwi:/
                            • wedrowiec2 Re: Badanie mineralow wewnatrzkomorkowe - GDZIE? 14.11.05, 16:21
                              W osteoporozie stężenie jonów wapnia w surowicy jest prawidłowe.
                              • 1_sickgirl Re: Badanie mineralow wewnatrzkomorkowe - GDZIE? 14.11.05, 17:19
                                Totez mowie, ze opierajac sie na badaniach surowicy w koncu bym sie polamala, a
                                lekarze nadal by zapewniali: "przeciez stezenie we krwi jest prawidlowe".
                                Tyle tylko ze w moim wieku nie mysli sie o osteoporozie i chyba wogole o
                                chorobach;)
            • wedrowiec2 Re: Badanie mineralow wewnatrzkomorkowe - GDZIE? 13.11.05, 19:47
              Aparatów do SEM jest w kraju sporo, ale przy pomocy skaningowej mikroskopii
              elektronowej nie ustalisz stężenia mikroelemntów ani w nabłonku, ani w innej
              substancji.
              Pod językiem znajduje się sporo tkanek, np. ślinianki. Poza tym nabłonek jest
              dobrym materiałam do badań genetycznych, ale nie do celów o jakich piszesz.
              • 1_sickgirl Re: Badanie mineralow wewnatrzkomorkowe - GDZIE? 13.11.05, 19:55
                Pojde na skroty: www.exatest.com/physicians.htm
                Nie chce mi sie objasniac zawilosci technicznych...
                I nie jest to reklama:)
                • zubr_zalogowany Re: Badanie mineralow wewnatrzkomorkowe - GDZIE? 13.11.05, 20:00
                  piramidalna bzdura
                • wedrowiec2 Re: Badanie mineralow wewnatrzkomorkowe - GDZIE? 13.11.05, 20:12
                  Weszlam na podana stronę, poczytałam. To nie jest elektronowa mikroskopia
                  skaningowa, a badania sprzężone rentgenodiagnostyką.
                  Poczytałam też podaną literaturę. Ona pochodzi z połowy lat dziewięćdziesiątych
                  ubiegłego wieku, a tylko parę pozycji z 2000 roku.
                  To wygląda na zwykłe wyłudzanie pieniędzy od chętnych na wykonanie badania.
                  • 1_sickgirl Re: Badanie mineralow wewnatrzkomorkowe - GDZIE? 13.11.05, 21:32
                    wyludzenie czy nie, ja tego nie sprawdze bo i tak mnie nie stac:)
                    aczkolwiek pomysl wydaje mi sie ciekawy. bo medycyna w sumie nic nowego nie
                    wymyslila w tej kwestii - wiec moze stad ta literatura.

ale badanie ma mozliwosc refundacji z ubezpieczenia. czy ubezpieczalnia
                    wspolfinansowalaby oczywistych naciagaczy(?)
    • no1teresa Re: Badanie mineralow wewnatrzkomorkowe - GDZIE? 14.11.05, 17:51
      a ja jestem ciekawa, jak z równowagą kwasowo-zasadowa u Ciebie?
      • 1_sickgirl Re: Badanie mineralow wewnatrzkomorkowe - GDZIE? 14.11.05, 18:04
        Nie mam pojecia. W sumie tez jestem ciekawa:)
        A jak to sprawdzic?
        • no1teresa Re: Badanie mineralow wewnatrzkomorkowe - GDZIE? 14.11.05, 18:28
          mozna sie zorientowac na postawie Twojej normalnej diety oraz objawow
          • 1_sickgirl Re: Badanie mineralow wewnatrzkomorkowe - GDZIE? 14.11.05, 18:35
            OK, a gdzie moge sie zglosic w celu takiej analizy (bo nie chce przedstawiac na
            forum listy moich bolaczek ani menu)? Albo gdzie moge znalezc "wytyczne"
            • no1teresa Re: Badanie mineralow wewnatrzkomorkowe - GDZIE? 14.11.05, 23:09
              no, cholera, nie wiem, co sie dzialo z tym internetem; nic nie moglam;

girl, niewiele o sobie powiedzialas, wiec przypominam, ze gdybamy
              na twoim miejscu poczytalabym najpierw w necie nt. wspomnianej rownowagi
              kwasowo-zasadowej, a wlasciwie nt."zakwaszenia" organizmu, bo wspolczesna
              przecietna dieta (cukier, biala maka, wyroby cukiernicze i piekarnicze, produkty
              pochodzenia zwierzecego, herbata, kawa...) do tego prowadzi
              poniewaz nasza krew jest zasadowa, organizm musi zuzyc wiele energii, a takze
              wapnia i magnezu z rezerw tkankowych dla zneutralizowania kwasowego srodowiska
              jezeli w/w pokarmow nie jesz duzo, a do tego rownowazysz je spora dawką warzyw,
              owocow, ziol, ktore sa w wiekszosci alkalizujace, to problem raczej Ciebie nie
              dotyczy;
              ja moge z Toba porozmawiac i chyba pomoc, o ile jestes z W-wy
              jesli zas po lekturze bedziesz szukac pomocy diagnostycznej, to raczej w
              gabinetach/osrodkach medycyny naturalnej, ktora bardziej jest nastawiona na
              profilaktyke/zapobieganie, na przywracanie szeroko rozumianej rownowagi, jako
              podstawy zdrowia. Osobiscie watpie, by nasi lekarze "oficjalni" bardzo sie
              przejmowali rownowaga kwasowo-zasadowa, ale moze ktos mnie wyprowadzi z bledu.
              Kiedys na tym forum Maria, bodajze z Danii, wspomniala, ze w Skadynawii ostatnio
              duzo uwagi poswieca sie zagadnieniom rownowagi kwasowo-zasadowej, ze zaleca sie
              pomiary pH sliny, ponoc jest b. wymierna, robi sie tez pomiar gazu we krwi. Czy
              i gdzie robi sie to w Polsce nie wiem.
              Ale robi sie badania na obecnosc (z lokalizacja) metali ciezkich,
              mikroorganizmow i toksyn.
              • elpasz Re: Badanie mineralow wewnatrzkomorkowe - GDZIE? 15.11.05, 08:10
                > Ale robi sie badania na obecnosc (z lokalizacja) metali ciezkich,
                > mikroorganizmow i toksyn.
                Czy to metoda BRT albo BE-T-A. Proszę napisz jak te badania się nazywają i gdzie
                można je zrobić.Jestem z Warszawy.
              • 1_sickgirl Do Teresy 16.11.05, 19:31
                Tereso, dziekuje za odpowiedz:)
                Nie pisalam o sobie duzo, bo staram sie unikac diagnozy przez net.
                Troszke poczytalam o tej rownowadze, troche cos tam kiedys slyszalam, wydaje mi
                sie to nawet interesujace, gdyz wiaze sie z homeostaza organizmu a tzn. rowniez
                z elektrolitami. Jesli chodzi o mechanizmy homeostazy to u mnie dzialaly OK
                (przynajmniej ostatnio) - stad moje wyniki z surowicy byly caly czas w normie.
                Dlatego postawilam pytanie o badanie komorkowe mineralow, bo wiem ze krew nie
                daje odpowiedzi o ich zawartosci w organizmie.

Jesli chodzi o moja diete to nie uwazam zeby byla jakas zla, co nie znaczy ze
                taka nie jest;) W sumie kazdy z wymienionych przez Ciebie produktow znajdowal
                sie w mojej diecie. Dopiero od kilku miesiecy jem tylko ciemne pieczywo, staram
                sie unikac cukru, jednak moje dzialania nie sa zbyt "zorganizowane" - jestem
                stale zmeczona, znuzona i nie chce mi sie opracowywac diety (i nie jest to
                niestety lenistwo).

Bardzo chetnie z Toba porozmawiam, bo tak sie sklada, ze rowniez jestem z Wawy.
                Co do tych pomiarow sliny i gazu to nie slyszalam zeby sie ktos tym zajmowal,
                ale chetnie bym sie przebadala:) Moze ktos cos wie..?
                Jezeli mozesz podac jakies namiary na wiarygodne miejsca gdzie moge zrobic
                badania na obciazenie toksynami i mikroorg to bede wdzieczna, gdyz uwazam, ze
                za moimi objawami kryje sie cos wiecej niz "tylko" zaburzenia elektrolitowe.

Pozdrawiam!
                • zubr_zalogowany Re: Do Teresy 16.11.05, 19:36
                  w takim razie rzeczywiscie polecam irydologow, chiromantow itp
                  • 1_sickgirl Re: Do Teresy 16.11.05, 19:42
                    zubr_zalogowany napisał:

> w takim razie rzeczywiscie polecam irydologow, chiromantow itp

a co ma do mojej wypowiedzi irydolog czy chiromanta??
                    • 1_sickgirl zubrze 16.11.05, 20:05
                      nie rozumiem wogole skad ten przesmiewczy ton?
                      Moze oswiec mnie swoja madroscia, co powinnam w mojej sytuacji zrobic?
                      Bo jak na razie to z Twoich jednozdaniowych odpowiedzi nie wynika nic oprocz
                      nieuzasadnionej zlosliwosci.
                      • zubr_zalogowany Re: zubrze 16.11.05, 20:19
                        zrozumialem ze chcesz badac wlosy, sline, elektrolity wewnatrzkomorkowe z powodu
                        zlego samopoczucia?

w "konwencjonalnych" badaniach nic nie wychodzi, a ty koniecznie chcesz znalezc
                        jakies odchylenie od normy?

zupelnie serio - jesli znajdziesz cos co ci pomaga - akupunktura, cwiczenia
                        relaksacyjne, homeopatia, tabletki z torfu - stosuj, ale nie rezygnuj z
                        kontaktu z lekarzem (prawdziwym) - jesli masz zdiagnozowane (lub w trakcie
                        diagnostyki) jakies schorzenie to oprocz tego stosuj sie do "konwencjonalnych"
                        zalecen
                        • 1_sickgirl Re: zubrze 17.11.05, 19:45
                          zubr_zalogowany napisał:
                          > w "konwencjonalnych" badaniach nic nie wychodzi, a ty koniecznie chcesz
                          znalezc
                          > jakies odchylenie od normy?

W konwencjonalnych badaniach krwi nic nie wyszlo, to prawda. I przez ponad rok
                          bylam traktowana wlasnie w ten sposob: uprze sie taka i chce sobie znalezc
                          chorobe, a przeciez wyniki ma dobre.
                          Przypadkiem trafilam do pani dr, ktora po samym opisie moich objawow orzekla
                          zaburzenia elektrolitowe. Niezbitego dowodu dostarczyla densytometria
                          kregoslupa i tu, niestety, osteopenia (mam 24lata)...
                          Stad moje poszukiwania metody mogacej okreslic co dokladnie dzieje sie z moimi
                          mineralami - po kilku tygodniach leczenia nie odczuwam poprawy, nadal mam m.in.
                          skurcze.

> nie rezygnuj z
                          > kontaktu z lekarzem (prawdziwym) - jesli masz zdiagnozowane (lub w trakcie
                          > diagnostyki) jakies schorzenie to oprocz tego stosuj sie do "konwencjonalnych"
                          > zalecen
                          I jak najbardziej tak jest. Czuje jednak pewien niedosyt.
                          • zubr_zalogowany Re: zubrze 17.11.05, 20:04
                            no to zadne cudo
                            uwierz, ze nie wymaga to zadnych wydumanych dodatkowych badan

za malo wiem o tobie zeby doradzic ci cos konkretnego w tej sytuacji, poza tym
                            zebys przestrzegala zalecen lekarza i leczyla sie/diagnozowala dalej u niej
                            • freshka Re: zubrze 17.11.05, 20:13
                              No niby nie cudo, ale to co mnie meczy (oprocz samopoczucia) to pytanie skad
                              sie to wzielo?

bez obawy, zalecen przestrzegam;) ale moj zoladek az sie skreca na mysl o
                              jutrzejszej porcji ostemaxu...
                              • 1_sickgirl UPS! :) 17.11.05, 20:16
                                no tak, chyba mi sie kolezanka przelogowala - to powyzej to oczywiscie pisane
                                przeze mnie:)
                              • zubr_zalogowany Re: zubrze 17.11.05, 20:22
                                moze taka twoja uroda, moze wczesniejsza wieloletnia zla dieta i tryb zycia,
                                moze inne schorzenia, ktore nie stanowia raczej wielkiego wyzwania
                                diagnostycznego - nie martw sie, na razie wiele wiecej nie mozesz zdzialac

moze dobrze zareagujesz na leczenia i bedzie na jakis czas spokoj?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka