biniun 18.11.05, 11:26 co oznaczają zabarwienia wód płodowych? czy można stwierdzić że wody koloru brązowawego są wodami świeżego przeterminowania, a zielone to wody starsze ? , lub odwrotnie?,jak to można zinterpretować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agusjot Re: wody płodowe 18.11.05, 14:55 Wszelkie odchylenia od normy płynu owodniowego mogą stanowić sygnał o występowaniu jakiejś nieprawidłowości. Prawidłowe wody płodowe mają kolor jasny i są przejrzyste. Zielone wody płodowe mogą świadczyć o podbarwieniu ich smółką. W przypadku, gdy dojdzie do niedotlenienia płodu, wydala on smółkę wewnątrzmacicznie powodując zanieczyszczenie wód, co w rezultacie daje ich zielonkawe zabarwienie. W zależności od ilości wydalonej smółki wody mogą być mniej lub bardziej zagęszczone. Zielone wody płodowe często występują w ciążach przenoszonych. W przypadku konfliktu serologicznego wody mogą mieć kolor bursztynowy. Brunatne, brudne, podbarwione krwią wody płodowe stwierdzić można w przypadku wewnątrzmacicznego obumarcia płodu. Ilość płynu owodniowego w pewnej mierze uzależniona jest od czasu trwania ciąży. Zarówno zbyt mała (małowodzie) jak i nadmierna (wielowodzie) ilość płynu owodniowego może sugerować o występowaniu wad rozwojowych u płodu. Wszelkie nieprawidłowości płynu owodniowego stanowią poważne rokowanie dla płodu i noworodka. Odpowiedz Link Zgłoś
vibe-b Re: wody płodowe 18.11.05, 19:18 agusjot napisała: > Wszelkie odchylenia od normy płynu owodniowego mogą stanowić sygnał o > występowaniu jakiejś nieprawidłowości. Prawidłowe wody płodowe mają kolor jasny > > i są przejrzyste. Zielone wody płodowe mogą świadczyć o podbarwieniu ich > smółką. W przypadku, gdy dojdzie do niedotlenienia płodu, wydala on smółkę > wewnątrzmacicznie powodując zanieczyszczenie wód, co w rezultacie daje ich > zielonkawe zabarwienie. W zależności od ilości wydalonej smółki wody mogą być > mniej lub bardziej zagęszczone. Zielone wody płodowe często występują w ciążach > > przenoszonych. W przypadku konfliktu serologicznego wody mogą mieć kolor > bursztynowy. Brunatne, brudne, podbarwione krwią wody płodowe stwierdzić można > w przypadku wewnątrzmacicznego obumarcia płodu. Ilość płynu owodniowego w > pewnej mierze uzależniona jest od czasu trwania ciąży. Zarówno zbyt mała > (małowodzie) jak i nadmierna (wielowodzie) ilość płynu owodniowego może > sugerować o występowaniu wad rozwojowych u płodu. Wszelkie nieprawidłowości > płynu owodniowego stanowią poważne rokowanie dla płodu i noworodka. Ciekawa wypowiedz. A dlaczego tak jest, ze ilosc wod jest skorelowana z wystepowaniem wad rozwojowych? Jaki czynnik "u dziecka" implikuje ilosc wod? Odpowiedz Link Zgłoś
dorotakatarzyna Re: wody płodowe 18.11.05, 19:52 Ja akurat miałam wielowodzie, więc sporo się nasłuchałam. Moje dziecko mogło mieć np. zarośnięty przełyk albo chore nerki. Na szczęście dziecko było zdrowe, a ja miałam "tylko" cytomegalię. Odpowiedz Link Zgłoś