Dodaj do ulubionych

wody płodowe

18.11.05, 11:26
co oznaczają zabarwienia wód płodowych?
czy można stwierdzić że wody koloru brązowawego są wodami świeżego przeterminowania, a zielone to wody starsze ? , lub odwrotnie?,jak to można zinterpretować?
Obserwuj wątek
    • agusjot Re: wody płodowe 18.11.05, 14:55
      Wszelkie odchylenia od normy płynu owodniowego mogą stanowić sygnał o
      występowaniu jakiejś nieprawidłowości. Prawidłowe wody płodowe mają kolor jasny
      i są przejrzyste. Zielone wody płodowe mogą świadczyć o podbarwieniu ich
      smółką. W przypadku, gdy dojdzie do niedotlenienia płodu, wydala on smółkę
      wewnątrzmacicznie powodując zanieczyszczenie wód, co w rezultacie daje ich
      zielonkawe zabarwienie. W zależności od ilości wydalonej smółki wody mogą być
      mniej lub bardziej zagęszczone. Zielone wody płodowe często występują w ciążach
      przenoszonych. W przypadku konfliktu serologicznego wody mogą mieć kolor
      bursztynowy. Brunatne, brudne, podbarwione krwią wody płodowe stwierdzić można
      w przypadku wewnątrzmacicznego obumarcia płodu. Ilość płynu owodniowego w
      pewnej mierze uzależniona jest od czasu trwania ciąży. Zarówno zbyt mała
      (małowodzie) jak i nadmierna (wielowodzie) ilość płynu owodniowego może
      sugerować o występowaniu wad rozwojowych u płodu. Wszelkie nieprawidłowości
      płynu owodniowego stanowią poważne rokowanie dla płodu i noworodka.
      • vibe-b Re: wody płodowe 18.11.05, 19:18
        agusjot napisała:

> Wszelkie odchylenia od normy płynu owodniowego mogą stanowić sygnał o
        > występowaniu jakiejś nieprawidłowości. Prawidłowe wody płodowe mają kolor
        jasny
        >
        > i są przejrzyste. Zielone wody płodowe mogą świadczyć o podbarwieniu ich
        > smółką. W przypadku, gdy dojdzie do niedotlenienia płodu, wydala on smółkę
        > wewnątrzmacicznie powodując zanieczyszczenie wód, co w rezultacie daje ich
        > zielonkawe zabarwienie. W zależności od ilości wydalonej smółki wody mogą być
        > mniej lub bardziej zagęszczone. Zielone wody płodowe często występują w
        ciążach
        >
        > przenoszonych. W przypadku konfliktu serologicznego wody mogą mieć kolor
        > bursztynowy. Brunatne, brudne, podbarwione krwią wody płodowe stwierdzić
        można
        > w przypadku wewnątrzmacicznego obumarcia płodu. Ilość płynu owodniowego w
        > pewnej mierze uzależniona jest od czasu trwania ciąży. Zarówno zbyt mała
        > (małowodzie) jak i nadmierna (wielowodzie) ilość płynu owodniowego może
        > sugerować o występowaniu wad rozwojowych u płodu. Wszelkie nieprawidłowości
        > płynu owodniowego stanowią poważne rokowanie dla płodu i noworodka.

Ciekawa wypowiedz.
        A dlaczego tak jest, ze ilosc wod jest skorelowana z wystepowaniem wad
        rozwojowych? Jaki czynnik "u dziecka" implikuje ilosc wod?
        • dorotakatarzyna Re: wody płodowe 18.11.05, 19:52
          Ja akurat miałam wielowodzie, więc sporo się nasłuchałam. Moje dziecko mogło
          mieć np. zarośnięty przełyk albo chore nerki. Na szczęście dziecko było zdrowe,
          a ja miałam "tylko" cytomegalię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka