barmanik 02.12.05, 10:56 Taka bakteria wyszła z posiewu moczu mojej 2-letniej córki. Czy jest groźna i co może oznaczać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rickky Re: PROTEUS VULGARIS 02.12.05, 15:36 barmanik napisał: > Taka bakteria wyszła z posiewu moczu mojej 2-letniej córki. > Czy jest groźna i co może oznaczać? Bakteria z pewnością nie należy do łagodnych. Jej obecność w moczu może wiązać się z kłopotami, jeśli nie aktualnymi to w przysłości. Czy dziecko ma jakieś dolegliwości? Wydaje mi się, że niezależnie od wszystkiego, przydałaby się porządna diagnostyka układu oczowego, przede wszystkim pod kątem ewentualnych wad wrodzonych. W przypadku stwierdzenia procesu zapalnego konieczne intensywne leczenie.... Odpowiedz Link Zgłoś
barmanik Re: PROTEUS VULGARIS 02.12.05, 21:35 Córka nie chce robic siusiu od prawie tygodnia:(Zaczelo sie w sobote w nocy od płaczu,że boli ją brzuszek i oporu pzred siadaniem na nocnik (jakby parzył).Potem przez 3 dni wstrzymywała oddawanie moczu nawet powyzej 12 godzin,załatwiała sie ze 2 razy dziennie jakby "przypadkiem" na stojaco podczas ogladania bajki itp.(choć takie sytuacje nie zdarzały sie juz,bo od dłuzszego czasu sygnalizowała swoje potzreby i chodziła bez pieluszek.Od srody oddaje mocz ze 4 razy dziennie,mówi np.ze bedzie robiła siusiu,ale chce chodzic w pieluszce.W srode nefrolog dzieciecy pobrał jej cewnikiem mocz na posiew a dzis był wynik tego posiewu i własnie w nim bakteria proteus vulgaris w liczbie miliona bakterii w 1 ml.Corka od niedzieli przyjmuje furagin.Juz od czwartku nie mówi ze boli ja brzuszek pzry siusianiu.Czy ta bakteria jest pzrenoszona głownie jakąś droga (tzw nocnikową i moze miec np.związek z uczeszczaniem dziecka do złobka)czy jest raczej bardziej prawdopodobnym wynikiem nadkażenia układu moczowego wywołanego cofaniem sie moczu do moczowodów(tzw refluksem)?Corka wg nefrologa jest kandydatką na CUM(wiem,że to nie jest pzryjemne badanie i że trwa parę ładnych minut)-czy takie zakazenie proteus vulgaris moze byc bardziej zwiazane z refluksem-i czy refluks jest tendencja stałą czy moze wystepować raz na jakis czas,skoro do tej pory córka nie miała takich problemów zdrowotnych. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rickky Re: PROTEUS VULGARIS 02.12.05, 22:32 Nie jestem nefrologiem ani urologiem dziecięcym, więc trudno mi się autorytatywnie wypowiadać na ten temat. Chcialbym jedynie poczynić kilka zasadniczych uwag na podstawie przedstawionego przypadku: 1. Każda infekcja układu moczowego, a tym bardziej związana z obecnością Proteusa powinna być dokładnie zdiagnozowana. 2. Jest wysoce prawdopodobne, że podłożem infekcji jest wada wrodzona układu moczowego, którą należy skorygować. 3. W przypadku utrzymywania się ewentualnej wady (np odpływy pęcherzowo-moczowodowe, zwężenie cewki moczowej, megaureter itp), wyleczenie infekcji w postaci eradykacji Proteusa może być trudne, a wręcz niemożliwe. Jest to bardzo niebezpieczna bakteria !. Samo leczenie furaginem, niestety, nic nie da. 4. Obecność Proteusa może w przyszłości doprowadzić do wystąpienia poważnych powikłań, w tym bardzo niebezpiecznej kamicy moczowej oraz niewydolności nerek. 5. Sądzę, że UCM powinno być wykonane obowiązkowo. Poza tym usg, ew. inne badania radiologiczne w zależności od wyników. Odpowiedz Link Zgłoś
barmanik Re: PROTEUS VULGARIS 02.12.05, 22:47 Dziekuję za odpowiedź:) Bardzo sie martwię o zdrowie swojej córki,chciałabym oszczedzic jej po raz kolejny pobytu w szpitalu(niestety raz juz tam wylądowała rok temu z drgawkami goraczkowymi i podejrzeniem zakazenia układu moczowego)-pobyt tam wspominamy jako horror:( ale skoro CUM jest konieczny to chyba jakos pzrezyjemy ten jeden dzień na badaniu w szpitalu,byleby wiedziec na czym "stoimy" i jakie podjąc leczenie. Wynik badania Usg zwykłego jamy brzusznej(robiony w poniedziałek) jest dobry.Ogolne wyniki moczu były tez w normie,ale wyszła ta cholerna bakteria w posiewie:( A jakie jest stopniowanie refluksów ? Czymże jest refluks I lub V stopnia i który stopień jest cieższym przypadkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: PROTEUS VULGARIS 03.12.05, 09:59 zajrzyj na to forum: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22158 Odpowiedz Link Zgłoś