Dodaj do ulubionych

zawiasy szczęki

IP: *.radom.pilickanet.pl 24.10.02, 09:37
Od pary tygodni boli mnie prawy 'zawias' szczęki koło ucha, wydaje mi się, że
ucho też mnie boli, jednego dnia jest lepiej, następnego gorzej, nie mogę
jeść twardych rzeczy

Co to może być?
Do jakiego specjalisty się zgłosić?

Obserwuj wątek
    • Gość: dusiak Re: zawiasy szczęki IP: *.de.deuba.com 24.10.02, 13:31
      u mnie przy takich objawach (rowniez dod. bol ucha i oka) stwierdzono dysfunkcje szczeki.
      Stwierdzil to rehabilitant podczas rehabilitacji powypadkowej kregoslupa.
      Dysfunkcja jest tez u mnie wynikiem wypadku.
      Moim zdaniem to jest temat dla ortopedy.
    • Gość: WOJ Re: zawiasy szczęki IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 24.10.02, 16:57
      Nie podajesz wieku.Moga to byc rosnące ósemki.Może byc zbyt zużyta szóstka
      (obniża wysokośc tzw.zwarcia).Sprawa ewidentnie dla dobrego stomatologa.Może
      potrzeba ortodonty.
      WOJ
    • Gość: Kasia Re: zawiasy szczęki IP: *.bielsko.dialog.net.pl 24.10.02, 23:08
      Sprawa dla dobrego stomatologa: jakos najchetniej zajmuja sie tym stomatolodzy protetycy, choc kazdy stomatolog
      powinien umiec ocenic i ewentualnie skorygowac zgryz urazowy (jako podstawowa przyczyne), oraz ewentualnie
      wykonac szyne podnoszaca zgryz, dla odciazenia stawow. Jezeli masz braki w uzebieniu, leczenie protetyczne
      (uzupelnienie brakow) jest bardzo wazne. Szukaj odpowiedniego stomatologa: na pewno beda na akademiach
      medycznych (ortodoncja lub protetyka, rzadzej chirurgia szczekowo-twarzowa). W Gliwicach (na Slasku) jest
      specjalistyczne centrum leczenia dysfunkcji stawow skroniowo-zuchwowych ( ul. Zurawia 61). Ortopeda nic tu nie
      zdziala.Rehabilitant tez nie, ewentualnie wspomagajaco (np. diadynamik, laser biostymulacyjny). POdstawa jest
      zlikwidowanie wezlow urazowych, czyli- najczesciej - odpowiednie zeszlifowanie niektorych punktow na niektorych
      zebach, lub usuniecie nieprawidlowo ustawionych zebow madrosci, lub leczenie ortodontyczne).
      • Gość: EEE dobry stomatolog Katowice-Bielsko IP: *.radom.pilickanet.pl 25.10.02, 09:16
        Bywam w w-e na Sląsku - w Tychach,ale nie znam tam żadnych stomatologów-
        ortodontów, czy możesz mi kogoś polecić- może być w Katowicach lub Bielsku.
        Czy od razu wybrać się do Gliwic? (przyjmują w soboty?)
        Czy to prywatna klinika czy Kasa Ch.?

Mój ból zawiasu nie jest związany z urazem, jedyne co mnie ostatnio spotkało,
        to utrata paru KG. Zęby mam raczej zadbane,ale fakt że 8-mka z tej strony
        jeszcze mi nie wyszła.

Z góry dziękuję za dodatkowe info.

może być na email: ewarrr@nestcape.net

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka