Dodaj do ulubionych

Refluks żołądkowo-przełykowy

20.12.05, 10:55
Czy zna ktoś może skuteczną metodę wyleczenia refluksu żołądkowo-przełykowego?
Od ok. 3 lat jestem skazana na przyjmowanie leku o nazwie Polprazol. Bez niego
po prostu nie moge funkcjonować - straszna zgaga, palenie w przelyku, cofanie
sie treści żołądkowej - coś okropnego. Nie pomaga odpowiednia dieta. Bede
wdzięczna za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • jacek1956 Re: Refluks żołądkowo-przełykowy 20.12.05, 14:11
      Nie miałem takiej dolegliwości ale jestem w trakcie czytania zwierzeń mężczyzny,
      któremu refluks uniemożliwiał pracę i normalne funkcjonowanie.Jak musiał
      uważac stale na to co jada.Praca jego polegała na ciągłych podróżach,
      zebraniach.Żołądek miał wrażliwy od zawsze i właściwie bał się jeść,czekał
      tylko kiedy go dopadnie kolejny atak.
      W końcu poddał się terapii ziołowym preparatem Alveo.Pisze,że niemogą uwierzyć
      znajomi rodzina lekarze i oni sami(+żona i dzieci),ale po trzech tygodniach od rozpoczęcia terapii zniknęły u niego wszystkie dolegliwości związane z refluksem
      Może jeść jabłka,bigos czy kapuśniak,choć o zjedzeniu tych potraw mógł tylko
      pomarzyć.
      To tyle na ten temat.
      Jacek
      • are.1 Re: Refluks żołądkowo-przełykowy 26.12.05, 23:39
        Uwaga! Jacek to handlarz ziółek!
    • borboletinho Re: Refluks żołądkowo-przełykowy 25.12.05, 14:47
      Mi na reflux pani gastrolog przepisała (po gastroskopii i po wykluczeniu
      wrzodów itp., tylko że u mnie to jeszcze dodatkowo było na tle nerwowym)
      Controloc, 1 tabl. rano 30 min przed śniadaniem i musze przyznać, ze od 2
      miesięcy mam spokój. Oczywiście zero alkoholu i bardzo uważam na to co jem.
      Chodzi generalnie o to, by ograniczyć wydzielanie kwasów w żołądku (co
      Controloc zaiste czyni).
    • borboletinho I jeszcze jedno... 25.12.05, 14:49
      Zapomniałam dodać: pani gastrolog poradziła mi też, że jak zaczyna się jakaś
      akcja z żołądkiem to pić Riflux (150mg, musujące tabl, bez recepty), żeby
      rozrzedzic kwasy w żołądku.
      • harriet24 Re: I jeszcze jedno... 25.12.05, 19:46
        Ja też mam problemy z refluksem i od 4 miesięcy (po kuracji na helicobacter)
        codziennie biorę Controloc 20. Powiem szczerze - odstawienie leku powoduje
        nawrót zgagi już po jednym dniu. Więc ten Controloc to chyba nie jest żaden
        cud, po prostu inna odmiana tego samego typu leków co Polprazol (tzw.
        inhibitory pompy protonowej). Nie wiem, czy zmiana Polprazolu na Controloc
        cokolwiek zmieni, raczej wątpię...
        • ayme Re: I jeszcze jedno... 26.12.05, 00:44
          czy to jest to samo co Nexium?sklad Nexium to esomeprazol,to jest
          najnowoczeniejszy lek na refluks jak dotad.
          czy tez macie mdlosci i odbijania tresci oraz dreszcze i dziwne uczucie
          rozbicia przy atakac?
          • mogra1 Re: I jeszcze jedno... 26.12.05, 18:37
            Ja też na stałe biorę Controloc (odstawienie powoduje nawrót).Substancja czynna
            to pantoprazolum. Kiedyś jak jeszcze nie wiedziałam co mi jest poszłam na
            pogotowie bo myślałam że mam zawał serca :)Byłam w 14 tygodniu ciąży nawet mnie
            nie piekło tylko bolało. Cały mostek z przodu i przechodziło w łopatkę. Nie
            wiedziałam co zrobić tak było ze mną krucho. A jaśnie pani na pogotowiu bardzo
            zła że obudziłam ją o 3 nad ranem zapytała mnie czy nie przyszło mi do głowy
            wziąć Paracetamol!?! Dopiero po ciąży dowiedziałam się że to refluks.
    • borboletinho Re: Refluks żołądkowo-przełykowy 26.12.05, 23:15
      Herbata miętowa pomaga na reflux? Przecież ona przyspiesza pracę żołądka -
      wydzielanie kwasów, żeby szybciej trawić - a właśnie tego w refluxie trzeba
      unikać. Podobnie jest z ostrymi przyprawami (bo przecież tez przyspieszają
      trawienie).
      Ale może się nie znam i coś namieszałam z tą herbatą miętową.
      • aleksandra1977 Re: Refluks żołądkowo-przełykowy 27.12.05, 08:24
        herbata mietowa nie jest wskazana przy refluksie, gdyz pobudza wydzielanie soku
        zoladkowego i tym samym nasila dolegliwosci
    • mila333 Re: Refluks żołądkowo-przełykowy 27.12.05, 10:30
      Ja też jestem "skazana na Controloc", na stałe. Czy ktoś z was wie może, jak to
      się ma do ewentualnej ciąży? Czy ten lek szkodzi dziecku? Czy wolno go brać w
      ciąży? Może ktoś brał? A może wiecie, co wolno brać zamiast niego?
      • jacek1956 Re: Refluks żołądkowo-przełykowy 27.12.05, 10:46
        Jeżeli "Controloc" jest preparatem syntetycznym to jak każde syntetyczne
        "lekarstwo" ma działania niepożądane i z pewnością może zaszkodzić dziecku.
        • aleksandra1977 Re: Refluks żołądkowo-przełykowy 27.12.05, 11:09
          tylko nie proponuj swojego ALVEO, prosze
          • harriet24 Re: Refluks żołądkowo-przełykowy 27.12.05, 14:03
            Oprócz Alveo odradzam również Citrosept (też niby pomaga na wszystko).
            Stosowałam w dwóch etapach i nie pomogło, a wręcz było gorzej.
      • yvonne33 Re: Refluks żołądkowo-przełykowy 27.12.05, 14:17
        Czyli jesteśmy skazane na stałe juz na przyjmowanie leków. Ja stosuję caly czas
        Polprazol w dawce 20 mg codziennie rano przed śniadaniem. Wystarczy tylko, że
        nie wezme przez jeden dzień i mam nawrót. Zdarza się, że budzi mnie w nocy tzw.
        cofanie sie. Jeśli chodzi o ciąże to nie wiem bo u mnie wlasnie ten refluks
        pojawil sie po urodzeniu dziecka.
        • aleksandra1977 Re: Refluks żołądkowo-przełykowy 27.12.05, 14:50
          oj, chyba jestesmy...
          dzieki tabletkom Polprazolu 20mg moge zjesc w miare normalnie, a jak nie wezme,
          to pieczenie staje sie nie do wytrzymania.
          • ewax100 Re: Refluks żołądkowo-przełykowy 27.12.05, 16:01
            Ja takze mam identyczne dolegliwosci.Ciagle jestem na tabletkach Bioprazol
            ostatnio Ranigast bo takie samo działanie a jest tańszy.Tylko nie wezme dzień
            dwa to znów ta zgaga.Myslę że te leki tylko łagodzą objawy ale nie lecza
            refluksu.Czy dawno robiloście gastroskopię-ja gdy robiłam ok.2 lat temu to
            stwierdzono ze mam te bakterie Helicobakter/moga tez być inne
            przyczyny:wrzody,a nawet rak -tak mnie pocieszył mój lekarz/ byłam leczona ok.2
            tygodni antybiotykiem i Controloc ale długo nie nacieszyłam sie
            poprawą.Musiałabym znów zrobić badanie gastroskopie-ale bardzo żle to znosze i
            zwlekam z tym.A tak naprawde to powinno sie zbadać przyczynę może te bakterie
            wróciły,podobno to jest zarażliwe i to jest przyczyna zgagi.Podobno można
            sprawdzić czy sa te bakterie za pomoca badania z kału ale mozna sprawdzic tylko
            bakterie a nie inne schorzenia.Czy ktos może to robił?Mysle że to jest bez
            sensu /chociaz konieczne bo ze zgagą trudno zyc/ciagle brać te Ranigasty
            itd.powinno poszukac sie przyczyny a nie ciągle tylko łagodzic objawy.Wiem ze
            bardzo wiele osób na to cierpi a tak mało sie na ten temat mówi.Pozdrawiam
            • yvonne33 Re: Refluks żołądkowo-przełykowy 27.12.05, 20:42
              Dla mnie gastroskopia jest badaniem nie do przejścia, jeden raz mialam jakies 3
              lata temu i wiecej juz tego nie dam rady przerobić. Powiedzialam to lekarzowi,
              ktory chcial mnie wyslać na gastroskopie ponownie a on wtedy polecił mi kupic w
              aptece test na wykrycie helicobakter. Kupilam, zrobilam i mam niestety tą bakterię.
              • aleksandra1977 Re: Refluks żołądkowo-przełykowy 27.12.05, 21:45
                gastroskopia to koszmarne badanie.
                Kilka lat temu robilam gastroskopie w Centrum Onkologii w Warszawie. Mialam
                znieczulony tylko przelyk, ale mimo tego nie bylam w stanie zniesc tego
                badania. Dlawilam sie wlasna slina i mialam wrazenie, ze za chwile sie udusze.
                Oczywiscie z badania nic nie wyszlo.
                Moj lekarz nie chcial mi odpuscic "tej rozrywki" wiec zdecydowalam sie na
                badanie w znieczuleniu ogolnym (narkoza). To bylo najlepsze rozwiazanie. Jeden
                maly zastrzyk i... tyle z tego pamietam. Obudzilam sie w innym pomieszczeniu z
                wynikiem na stoliku. Robilam gastroskopie w Klinice Gastroenterologii na ul.
                Warynskiego 10a i jestem zadowolona.
                Rowniez miesiac temu musialam ponownie powtorzyc gastroskopie. Tym razem
                doskonale wiedzialam, ze musze miec narkoze. Trafilam do Szpitala Damiana na
                ul. Walbrzyskiej 46. (tel. 022 566 22 22). I podobnie najpierw zastrzyk na
                uspokojenie, potem usypiajacy i wreszcie mam wynik - refluks przelykowo-
                zoladkowy, zapalenie sluzowki + helikobacter pylori (w wyniku +++++). Bez bolu,
                strachu i niepotrzebnych nerwow.
                Koszt gastroskopii w Szpitalu Damiana 350 zl (razem z testem na Helicobacter
                pylori).
                Godzine po zabiegu bylam w domu, nie mialam zadnych dolegliwosci spowodowanych
                narkoza (a nie byla to moja pierwsza narkoza, wiec wiem jakie moga byc jej
                skutki), a jesli kiedykolwiek jeszcze bede miala wskazania do gastroskopii, to
                na pewno wybiore wlasnie taka metode.
                • ewax100 Re: Refluks żołądkowo-przełykowy 27.12.05, 22:23
                  Dzieki,nie wiedziałam że w taki sposób mozna przejść gastroskopię ale drogo to
                  kosztuje.Słyszałam ze badanie na bakterie mozna wykonac z kału i jest
                  dokładniejsze czy to prawda czy ktos to miał?
                • yvonne33 Re: Refluks żołądkowo-przełykowy 28.12.05, 10:03
                  Ja też nie wiedzialam, że gastroskopię można wykonać pod narkozą. Serdeczne
                  dzieki za informacje. Ja mam o tyle trudniej, że mieszkam nad morzem w małym
                  mieście, gdzie jest jeden szpital na krzyż. Ale na pewno będę probować w
                  Szczecinie lub Poznaniu, żeby wlasnie zrobiono mi to pod narkozą. pozdrawiam:)
                  • mur67 Re: Refluks żołądkowo-przełykowy 28.12.05, 15:26
                    Pirerwsze co bym sugerował to diagnostyka w kireunku choroba refluksowa.
                    refluksowe zapalenie przełyku.
                    jeśli padnie na zapalenie przełyku - dawki IPP o których piszecie są zbyt
                    niskie i tylko łagodzą objawy
    • mogra1 Re: Refluks żołądkowo-przełykowy 27.12.05, 19:42
      Sorry, ale ja na diecie jestem 5 lat i właśnie w trakcie pojawił się refluks!?
      Co ty na to ?
    • kicia.kocia23 Re: Refluks żołądkowo-przełykowy 28.12.05, 19:48
      A czy ktoś z Was próbował pić kit pszczeli (propolis), ale taki własnej roboty?
      Wczoraj rozmawiałam ze znajomą, która choruje od kilkunastu lat na różne
      żołądkowe choróbska, w tym refluks. Miała chorobę wrzodową, w konsekwencji
      resekcję żółądka i różne straszne rzeczy. Od wielu lat się męczyła i teraz co
      jakiś czas robi sobie taką miksturkę z kitu pszelego (nie znam niestety
      przepisu) i pije to 1 łyżeczke na czczo i 1 łyżeczke przed snem. Po jakim
      miesiącu stosowania tej miksturki mówi, że czuje się świetnie i w końcu mogła
      sobie pojeść w Święta;))
      Moge zapytać przepis na ten propolis, jakby ktos chciał.
      pozdrawiam:)
      • mila333 do kici.koci23 29.12.05, 08:51
        Chętnie wypróbowałabym tę metodę z propolisem. Możesz postarać się o przepis? I
        zapytaj, jak często ta znajoma przprowadza tę kurację. Czy konsultowała to z
        jakimś gastrologiem?
        Z góry wielkie dzięki.
      • yvonne33 Re: Refluks żołądkowo-przełykowy 29.12.05, 08:57
        Bardzo proszę o ten przepis:)
        • ewax100 Re: Refluks żołądkowo-przełykowy 31.12.05, 19:46
          Propolis w postaci kropli na spirytusie można kupić gotowe na targu tam gdzie
          sprzedają miód.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka