Dodaj do ulubionych

bradykardie

IP: *.mpsz.pl / *.gdynia.mm.pl 25.10.02, 15:07
Chciałbym się dowiedzieć czy przy rytmie zatokowym o średniej częstości 60 na
minute w ciągu dnia, przy spadku w nocy do 38 uderzeń na minute mam się o coś
martwić (wykryto też niemiarowość zatokową). Nie uprawiam sportów. Po dobowym
badaniu holterowskim liczba bradykardi między 40-60 wynosiła 5871, a między
40-38 wynosiła 876 (te ostatnie w trakcie snu). Ogólna średnia dobowa
wynosiała 60 uderzeń na minute (tak jak już wspomniałem). Mój kardiolog zbył
mnie twierdząc że nic mi nie jest. Mam 22 lata. Czy mam to olać czy się
jeszcze z kimś konsultować???
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: bradykardie IP: 195.13.26.* 25.10.02, 15:50
      Twoj rytm jest normalny. Uspokajajaca jest zwlaszcza ta duza liczba epizodow bradykardii, bo ona znaczy, ze system czytajacy tasme Holtera zaliczal jako bradykardie nawet kilka uderzen w odstepach wiekszych niz 1 sekunda (czyli ponizej 60/min). Policz: doba liczy sobie 86400 sekund, podziel przez liczbe epizodow; nawet gdyby te epizody nastepowaly bezposrednio po sobie (a tak przeciez nie bylo), to srednio trwalyby niecale 13 sekund kazdy.
      Nie wiem dlaczego wykonano u Ciebie badanie Holterowskie, przeciez musialo byc jakies wskazanie. Tak czy owak, ten akurat wynik, ktory zacytowales, nie jest niepokojacy.

PZDR
      • Gość: mariusz Re: bradykardie IP: *.mpsz.pl / *.gdynia.mm.pl 25.10.02, 17:07
        Doki. Dzięki za info :-) Badanie miałem ponieważ mam ataki histerii... tzn.
        nerwice lękową. Nawet nie wiesz jak mnie uspokoiłeś. Wielkie dzięki. Będę
        żył? :-)))
        • Gość: Doki duzo zdrowia zycze! :-) IP: *.165-136-217.adsl.skynet.be 25.10.02, 20:17
          Gość portalu: mariusz napisał(a):

> Będę żył? :-)))

JUZ zyjesz. Jak dlugo? A, z tym to do wrozki. Na podstawie udzielonych informacji moge przypuszczac, ze w najblizszych (wielu) latach nie umrzesz na serce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka