beata_polska 29.12.05, 11:44 Szukam osób chorujących na tą chorobę. Macie może jakieś pomyślne rezultaty, trafiłyście na mądrych lekarzy? Wyleczyłyście się z tego paskudztwa? Proszę napiszcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alva_stralsund Re: ŚRÓDMIĄŻSZOWE ZAPALENIE PĘCHERZA 29.12.05, 14:38 W jaki sposób je u Ciebie zdiagnozowano? Odpowiedz Link Zgłoś
beata_polska Re: ŚRÓDMIĄŻSZOWE ZAPALENIE PĘCHERZA 29.12.05, 14:54 Nie ma lekaża w moim mieście który by się choć trochę na tym znał. Wykluczono wszystkie inne przypadłości, robiłam posiew i wymaz. Jest czysto. A stan zapalny ciągle powraca. Obsesyjnie przestrzegam higieny. Wyszukałam w necie że to może być ta choroba. Jestem bezradna nikt nie potrafi mi pomóc. Byłam już u 2 internistów, 3 ginekologów i urologa. Odpowiedz Link Zgłoś
alva_stralsund Re: ŚRÓDMIĄŻSZOWE ZAPALENIE PĘCHERZA 29.12.05, 15:00 Srodmiazszowe zapalenie pecherza mozna stwierdzic tylko na podstawie cystoskopii, pobiera sie wycinek z pecherza. Moze masz kamienie? POzdr., Odpowiedz Link Zgłoś
beata_polska Re: ŚRÓDMIĄŻSZOWE ZAPALENIE PĘCHERZA 29.12.05, 15:28 Robiłam USG nic nie wykazało, nie boli mnie a tylko piecze ujście cewki, ciągle nawraca już wydaje mi sie że zwalczyłam chorobę a tu nawrót. Jestem leczona całkowicie na ślepo. O śródmiąższowym... dowiedziałam się jak zaczęłam grzebać w necie, lekarze nie znają tej choroby (sic!)Ciągle chce mi się siusiu, jestem poddenerwowana, przeszkadza mi bielizna. Wypróbowałam już ze 20 specyfików, wydałam majątek bez rezultatu! Odpowiedz Link Zgłoś
krolik-ok Re: ŚRÓDMIĄŻSZOWE ZAPALENIE PĘCHERZA 29.12.05, 15:55 Wpisz w google "nawracajace zapalenie pecherza" wyswietli Ci sie m.in. forum na yahoo ludzi dotknietych ta przypadloscia.Bardzo fajni ludzie tam sa, pomocni, posrednicza w kontaktach z lekarzami np.w Stanach. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_polska Re: ŚRÓDMIĄŻSZOWE ZAPALENIE PĘCHERZA 29.12.05, 18:15 Próbowałam odszukać to forum, niestety odnośnik do strony nie działa, posiadasz moze aktualny adres? Odpowiedz Link Zgłoś
rickky Re: ŚRÓDMIĄŻSZOWE ZAPALENIE PĘCHERZA 29.12.05, 18:30 beata_polska napisała: > Robiłam USG nic nie wykazało, nie boli mnie a tylko piecze ujście cewki, ciągle > > nawraca już wydaje mi sie że zwalczyłam chorobę a tu nawrót. Jestem leczona > całkowicie na ślepo. O śródmiąższowym... dowiedziałam się jak zaczęłam grzebać > w necie, lekarze nie znają tej choroby (sic!)Ciągle chce mi się siusiu, jestem > poddenerwowana, przeszkadza mi bielizna. Wypróbowałam już ze 20 specyfików, > wydałam majątek bez rezultatu! Środmiąższowe zapalenie pęcherza moczowego to dość specyficzny problem. Oprócz dość charakterystycznych dolegliwości, uwagę na problem powinno zwrócić badanie cystoskopowe, którego obraz jest dość jednoznaczny. Nigdy jednak w praktyce nie jest tak prosto, jak to jest opisane w podręcznikach. Poza tym nigdy nie widzialem histopatologicznego potwierdzenia rozpoznania choroby. Co do leczenia to też jest trudne i nie do końca jednoznacznie zdefiniowane. W ostateczności, leczenie moze byc chirurgiczne i polegac na powiększaniu pęcherza wstawkami jelitowymi, lub też całkowitym jego usunięciem powyżej trójkąta i zastąpieniu jelitem. Diagnostykę jednak należy zacząć od: 1. cystoskopii 2. pelnego badania urodynamicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: ŚRÓDMIĄŻSZOWE ZAPALENIE PĘCHERZA 29.12.05, 18:44 skoro beata postawila sobie rozpoznanie na podstawie internetowego czytelnictwa to nie uwazam za rozsadne utwierdzania jej w tym przekonaniu, zalecania badan i chirurgicznej rekonstrukcji pecherza tak samo jak sugerowanie gruzlicy w kolejnym watku to wywola jedynie strach i paniczne poszukiwanie pomocy a to tylko forum wirtualni ludzie z wirtualnymi problemami Odpowiedz Link Zgłoś
beata_polska Re: ŚRÓDMIĄŻSZOWE ZAPALENIE PĘCHERZA 29.12.05, 19:22 Drogi Żubrze po pierwsze: zwrócenie się na forum z tak intymnym problemem było ostatecznością, ponieważ nikt nie potrafi mi pomóc po drugie: ciekawe co ty byś zrobił gdybyś przez 6 miesiecy co parę minut musiał do łazienki, siedział tyłkiem w misce z ziołami (bo może pomoże)i żarł garściami różne specyfiki przepisywane przez kolejnych lekarzy. Dla mnie to forum nie jest próbą zabicia czasu tylko szukaniem pomocy. Abyś ty nigdy nie był w podobnej sytuacji, Pozdrawiam życząc dużo zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: ŚRÓDMIĄŻSZOWE ZAPALENIE PĘCHERZA 29.12.05, 19:34 nie masz najmniejszych podstaw zeby sama sobie stawiac rozpoznanie oczywiscie ze ktos musi zajac sie twoim problemem, ale musi to byc prawdziwy lekarz a nie wirtualny i tyle mialo znaczyc to slowo, nie oznaczalo bagatelizowania twoich objawow albo inaczej - oznacza bagatelizowanie kazdego problemu opisywanego na forum, gdyz z zasady nie da sie za jego posrednictwem udzielic wlasciwej porady chodzac do roznych lekarzy z gotowa wymyslona diagnoza stracisz czas i sobie zaszkodzisz Odpowiedz Link Zgłoś
alva_stralsund Do zubra. 29.12.05, 22:08 Sorry, ale jak czytam takie wypowiedzi jak Twoja to cos mi sie robi doslownie.Mialam dokladnie taki sam problem co ta dziewczyna, tyle, ze ja 1,5 roku, a nie 6 miesiecy i gdyby nie to, ze sama zaczelam szukac pomocy na wlasna reke, to lekarze jakos nie umieli pomoc ani postawic diagnozy. Lezalam w szpitalu, cystoskopie, urografie itd, pobieranie wycinka i nic...Zero diagnozy i poprawy. Najbardziej u takich jak Ty mnie wkurza to, ze uwazasz, ze pacjent nie ma podstaw zeby sobie stawiac diganoze, tak jak lekarz bylby Bogiem, a pacjent ciemna masą. Niestety czasy sie zmienily, wiedza i ksiazki medyczne sa ogolnie dostepne i pacjent tez moze sam duzo wyczytac , a biorac pod uwage, ze pacjent lepiej zna swoje cialo, to moze takze wiele wniesc do diagnozy. Acha, nie wiem czy jestes lekarzem, ale z Twojego tonu wypowiedzi na to wychodzi. Ciekawe jesli chcesz leczyc zapalenie srodmiazszowe pecherza wycieciem jego...Bardzo ciekawe, serio. chodzac do roznych lekarzy z gotowa wymyslona diagnoza stracisz czas i sobie > zaszkodzis Chyba lekarz jest na tyle madry, ze umie sam diagnoze postawic i nie musi opierac sie na dignozie pacjenta... Do autorki watku: sprobuj moze akupunktury, mnie pomogla i kup sobie ziele mącznicy lekarskiej, jesr rewelacyjna, ale trzeba ja dlugo pic. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
beata_polska Re: Do zubra. 29.12.05, 22:38 dzieki, spróbuję mieszkam w okolicy Warszawy może mam to szczęście i ty także ? (chodzi mi o akupunkturę) Odpowiedz Link Zgłoś
mila333 do alva_stralsund 30.12.05, 09:24 Cześć. Czy możesz napisać coś więcej o tej kuracji mącznicą? Jak ją przygotowywać? Jak często pić? Ja mam od ponad roku problemy z pęcherzem - pieczenie, ostatnio coraz częściej ból. W posiewach wychodzą dwie bakterie, w tym E. coli, ale w małych ilościach (ostatnio 10 000 w ml). Zjadłam kilkanaście antybiotyków i innych świństw. Teraz jestem drugi miesiąc na Uro-vaxonie, ale zmieniło się tylko to, że ustało pieczenie - ból jest nadal. Zaczynam popadać w depresję. Czy możesz dokładnie opisać, jak pomogła ci (i konkretnie na jakie objawy) ta mącznica? Odpowiedz Link Zgłoś
alva_stralsund Re: do alva_stralsund 30.12.05, 11:13 Hej, mącznice można kupić w zielarskim. Gotuje sie lyzke ziol na szklanke wody, pije po 2 do 3 lyzki co 3 godziny.Ja robilam tak, ze przed wyjsciem rano z domu gotowalam to ( 5 minut) , przcedzalam do buteli takiej po dentosepcie czy innej buteleczki i zabieralam na caly dzien ze soba na zajecia albo do pracy i popijalam po dwa lyki co 3 godziny mniej wiecej. Bol i pieczenie ustepuje juz po pol godziny, efekty widac bardzo szybko. Wyczytalam o tym w ksiazce Ozarowskiego- polecam. Pic nalezy to dlugo, ja pilam to ponad miesiac regularnie. Poza tym duzo trzeba pic i sikac, na noc bardzo duzo pilam, zeby w nocy sikac i jeszcze jak wstalam to juz mialam uszykowana nastepna porcje do picia. Zapalenie moze sie tez robic z "przesuszenia" pecherza i u mnie wlasnie tak jest, jak za malo pije, to zaczynam czuc , ze mnie bierze, lece do kuchni, wypije z dwie szklanki i za pol godziny jest juz ok.Generalnie dbam o to, zeby caly czas miec cos do picia pod reka i zeby popijac i jakos sie trzymam. Tej mącznicy nie mozna pic wiecej niz w instrukcji na opakowaniu, bo ona ma duzo garbnikow i w zbyt duzej dawce zoladek moze draznic. Doradzam tez akupunkture, ja chodzilam na 10 zabiegow, ale trzeba poszukac kogos, kto sie na tym dobrze zna, bo inaczej efektu nie bedzie. Mozesz sprobowac akupresury sama. Na stopie znajduje sie punkt odpowiedzialny za pecherz, ale to musialabys zobaczyc rysunek gdzie dokladnie. Mnie to czasem tez pomagalo, ale znacznie lepsza byla mącznica. POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mila333 Re: do alva_stralsund 30.12.05, 12:40 Serdeczne dzięki za odpowiedź. Spróbuję. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_polska Re: ŚRÓDMIĄŻSZOWE ZAPALENIE PĘCHERZA 29.12.05, 22:35 daleka jestem od wyszukiwania sobie chorób a już napewno takiej o której nikt z lekarzy nie ma pojęcia (że istnieje) ale zgodzisz się ze mną że pół roku to trochę za dużo - kiedy bierze sie lekarstwa i przestrzega zaleceń lekarzy. Dlaczego nikt mnie nie skierował na profesjonalne badania? Przecież trzeba moja dolegliwość jakoś zdiagnozować Odpowiedz Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: ŚRÓDMIĄŻSZOWE ZAPALENIE PĘCHERZA 29.12.05, 22:38 zgodze sie do reszty nie moge sie ustosunkowac, bo nie jestem w stanie na podstawie informacji z forum nic madrego doradzic Odpowiedz Link Zgłoś
duszkan Re: ŚRÓDMIĄŻSZOWE ZAPALENIE PĘCHERZA 30.12.05, 23:30 żuberek tylko zwracał Ci uwagę że nie mozna na tej podstawie stawiać takiego rozpoznania, ale Ty już wiesz, jak widzę lepiej. A moze pomyśleć np. o zaburzeniach czynnościowych mięśnia wypieracza pęcherza? Odpowiedz Link Zgłoś
beata_polska Re: ŚRÓDMIĄŻSZOWE ZAPALENIE PĘCHERZA 29.12.05, 19:23 Bardzo dziękuję za rady czy jednak nie da się tego leczyć w mniej drastyczny swposób? Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaczek-59 Re: ŚRÓDMIĄŻSZOWE ZAPALENIE PĘCHERZA 30.12.05, 14:58 Beato ponieważ mieszkasz w okolicy Warszawy ,proponuję Ci wizytę w poradni urologicznej szpitala Praskiego al.Solidarności 67 dr.Kidawa przyjmuje we wtorki ,zapisy w dzień przyjęcia od wczesnych godzin rannych.Podaję to nazwsko lekarza bo z pewnością będzie wiedział o czym mówisz. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_polska Re: ŚRÓDMIĄŻSZOWE ZAPALENIE PĘCHERZA 30.12.05, 18:00 Bardzo ci Gosiu dziękuję za ten kontakt, myślisz że nie będize problemu z dostaniem się? Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaczek-59 Re: ŚRÓDMIĄŻSZOWE ZAPALENIE PĘCHERZA 30.12.05, 21:14 Beatko ,zadzwoń (022)818 50 61 i poproś o połączenie z poradnią urologiczną gab.30 do godz.14.Uzyskasz od pielęgniarki informację jak najszybciej można dostać się na wizytę do dr.Kidawy.Wiem że pierwsi pacjenci przychodzą już przed 7 a zapisy są od 8 i tylko w dniu przyjęć.Ten dr.przyjmuje we wtorki .Obowiązuje skierowanie od rodzinnego.Podobny problem dotyczył mnie osobiście i okazało się że tkwił w samej cewce moczowej.Nie twierdzę że u Ciebie jest tak samo,ale dr.przeprowadził pełną diagnostykę a w jej trakcie wspominał coś o krakowskim szpitalu zajmującym się leczeniem takich przewlekłych stanów,ale nie zgłębiałam już tematu bo przyczyna została znaleziona.Współczuję Ci i życzę abyś trafiła w końcu na kogoś kto będzie w stanie Ci pomóc.Gośka. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaczek-59 Re: ŚRÓDMIĄŻSZOWE ZAPALENIE PĘCHERZA 30.12.05, 21:45 W Warszawie bardzo dobry ośrodek zajmujący się akupunkturą jest na ul.Winnickiej (Ochota)tel.659 83 23 lub 659 82 66.Jest to Centrum Leczenia Bólu ale może zadzwoń i sprawdź czy leczą akupunkturą dolegliwości,które Cię trapią.Pozdrawiam,Gośka. Odpowiedz Link Zgłoś
bioterap Re: ŚRÓDMIĄŻSZOWE ZAPALENIE PĘCHERZA 30.12.05, 18:48 Witam! Czytam te wszystkie opinie i rady i diabli mnie biorą. Sam miałem poważne problemy chorobowe do tego stopnia że groziła mi operacja. Poznałem ludzi którzy mieli jeszcze poważniejsze problemy niż ty. Dzięki nim jestem zdrowym człowiekiem i od roku próbuję pomagać innym. Pamiętaj operacja to ostateczność a można tego uniknąć. Twoja choroba jest do wyleczenia bez konieczności zatruwania i kaleczenia organizmu. Może to brzmi niewiarygodnie, ale to tylko kwestja zaufania. Ja zaufałem. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_polska Re: ŚRÓDMIĄŻSZOWE ZAPALENIE PĘCHERZA 30.12.05, 23:10 o zaufaniu do kogo mówisz? Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaczek-59 Re: ŚRÓDMIĄŻSZOWE ZAPALENIE PĘCHERZA 30.12.05, 22:11 Beatko,na Zdrowiu Kobiety jest przy Twoim temacie link do forum dyskusyjnego dotyczącego zap.pęcherza , może wymienione opinie okarzą się przydatne. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_polska Re: ŚRÓDMIĄŻSZOWE ZAPALENIE PĘCHERZA 30.12.05, 23:13 Gosiu bardzo, bardzo ci dziękuję za pomoc. Od razu po Nowym Roku się zapisze (pod warunkiem że podpisali umowę z NFZ (sic!). Na stronie kafeterii już byłam, nawiązałam kilka ciekawych kontaktów, n ie spodziewałam się że jest tyle osób z podobnymi problemami!!! Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
beata_polska do duszkana 31.12.05, 19:38 jest mi wszystko jedno na co choruję, chcę tylko być leczona przez specjalistę który wie co mi jest a nie bezradnie rozkłada ręce Odpowiedz Link Zgłoś
duszkan Re: do duszkana 31.12.05, 20:48 Ja nie chciałam sugerować że lepiej wiem co Ci dolega, tylko dość często stykam się z podobnymi objawami i wiem że są b. nie specyficzne (tzn. mogą być spowodowane wieloma przyczynymi od nerwicy (!) po zakażenie ureoplasmą, której nie można wykryć zwykłymi posiewami). Więc skorzystaj moze z propozycji wizyty u urologa z wyżej umieszczonego postu. pozdrawiam- i życzę w nowym Roku rozwiązania problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
krolik-ok IC-Polska - grupa wsparcia 31.12.05, 21:00 Wpisz w google *zapalenie pecherza* - 2 strona, temat nazywa sie IC - Polska - grupa wsparcia.......... Odpowiedz Link Zgłoś