Dodaj do ulubionych

Do Doki pilne!!!

30.10.02, 11:52
Witam Cie Doki (to ja sylwia od " mokrego kaszlu")! Mam problem, teraz ze
soba. Otoz od czerwca czasami odczuwam dziwne "ruchy" w podbrzuszu, ktorych
do tej pory od czasu ciazy nigdy nie odczuwalam, a w ciazy nie jestem.
Najpierw (latem) mialam nienormaly apetyt, teraz od 2 miesiecy sporo
schudlam. Myslalam, ze to perystaltyka jelit, ale dzisiaj kolezanka mnie
wystraszyla tasiemcem !!! Czy to mozliwe ? (mozliwe jest wszystko) Dzisiaj
wyjezdzam do Polski i do Wiednia wracam w poniedzialek, ale tak dlugo bez
diagnozy i badan nie wytrzymam. Prosze, napisz mi co o tym sadzisz, co to
moze byc i jakie badania mam zrobic. Moze na poczatek wykluczajace tasiemca,
bo w Polsce nie jestem ubezpieczona i nie chce zbyt duzo placic. Druga sprawa
to zagrozenie zarazeniem innych (syna, meza itp). Pomocy! Prosze! I z gory
bardzo dziekuje!
Obserwuj wątek
    • mariuszbaa tasiemiec 30.10.02, 15:09
      Jeżeli chodzi o tasiemca to wcale nie jest powiedziane że musisz chudnąć lub
      przybierać na wadze. Najpewniejszym objawem jest pojawienie się członów
      tasiemca w kale (białe, płaskie jak makaron, wygląda jak "niezależnie
      funkcjonujący robaczek"). Wg. mnie możesz zrobić badania kału w każdym
      laboratorium za niewielką opłatą (wnioskuje to po tym że jest taka możliwość z
      krwią czy moczem). Osobiście wątpie czy to tasiemiec. Co to może być? Nie wiem,
      nie jestem lekarzem.
      • Gość: sylwia Re: tasiemiec IP: *.anc.univie.ac.at 30.10.02, 15:27
        Dzieki za odpowiedz! Nic takiego w kale nie obserwuje i szczerze mowiac nie
        moglam sobie wyobrazic, ze mam to stworzenie, ale badanie zrobie. Uspokoiles
        mnie. Dzieki za pomoc! Pozdrawiam z Wiednia!
    • Gość: Doki Re: Do Doki pilne!!! IP: 195.13.26.* 30.10.02, 16:01
      Badanie mikroskopowe kalu mozesz zrobic, nie jest to w koncu obciazajace. Chodzi tu nie tylko o tasiemce, ale o inne pasozyty, np dosc pospolite lamblie.
      Jesli nic w kale nie znajda, to masz przed soba dluzsze badania, wywiad w tym kierunku to dziesiatki pytan, ktorych nie bede Ci stawial publicznie. Ale jesli poza tym dobrze sie czujesz, to mozesz to zrobic po powrocie. Szczesliwej podrozy :-)
      • Gość: sylwia Re: Do Doki pilne!!! IP: *.anc.univie.ac.at 05.11.02, 12:10
        Witam ponownie! Dziekuje za rade; niestety z przyczyn ode mnie niezaleznych nie
        udalo mi sie zrobic badania o ktorym pisales. Obecnie jestem juz w domu i jesli
        tak (jesli to powinien byc pierwszy krok "diagnostyczny") to udam sie do
        lekarza po skierowanie na to badanie. Chcialabym jednak prosic Cie bys mi podal
        kilka wskazowek, na co Ty bys typowal, bo moje doswiadczenia z tutejszymi
        lekarzami sa bardzo przykre i chcialabym moc miec jakis sensowny argument w
        reku. Nie chce i nie bede sie wymadrzac, bo wiem, ze tego nie lubia, ale nie
        chce by mnie zbyl. Pisze tak, bo teraz np. w zwiazku z uciazliwymi zawrotami
        glowy mojego meza odmowil dalszego diagnozowania mowiac, iz "czasami medycyna
        nie moze pomoc". Zgadzam sie, ze sa przypadki kiedy nic nie mozna zrobic, ale
        nie wykonano nawet ekg, by moc wykluczyc zaburzenia pracy serca.
        Z gory dziekuje Ci za pomoc i prosze o kontakt (oczywiscie o ile bedziesz mial
        czas) na adres: boroweczka1@gazeta.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka