Dodaj do ulubionych

Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto?

18.03.17, 17:52
Dzień dobry,
Czy mogę prosić o podpowiedź w moim przypadku?

Od mniej więcej 2013 roku czuję się bardzo źle, sennie, wypadają mi włosy, w teście objawowym mam 35 pkt na 40 możliwych.
W 2014 roku na własną rękę (lekarz kazał mi się ruszyć sprzed komputera) wykonałam podstawowe badania, TSH oscylowało w okolicach 2, natomiast ft3 i ft4 wahało się między poziomami minimalnymi a maksymalnymi. Jako, że mieszczę się w normach laboratoryjnych, nikt nie potraktował poważnie moich podejrzeń. Objawy trwały mniej więcej rok, po tym czasie schudłam „do kości” bez stosowania żadnej diety, energia wskoczyła na niebotyczny poziom, samopoczucie tez.

Od niedawna jednak odczuwam powrót do pierwotnego stanu, nie mogę oddychać, wejście po schodach jest wyczynem, wypadające włosy i senność, etc. Wykonałam USG tarczycy, które zaniepokoiło lekarza, obniżona echogeniczność i ogólny rozmiar, który nie przekracza 6 ml. Na polecenie lekarza badałam poziom TSH i wynosi on obecnie 1,950 µIU/ml, przy normach 0,270 — 4,200.

Proszę o podpowiedź, czy mała tarczyca może być przyczyną moich problemów? Czy wskazana jest w tym przypadku dalsza diagnostyka w tym kierunku? Czekam na opinię lekarza zlecającego, ale wolałabym wiedzieć – czy mam upierać się przy dalszych badaniach w razie czego smile Dziękuję z góry!
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 18.03.17, 23:09
      Witaj
      Masz objawy typowe dla niedoczynności oraz małą tarczycę jak na dorosłą kobietę:
      obj.t. z książki niemieckich endokrynologów
      i.imgur.com/kNMtJY5.png
      więc nie jest wydolna produkować odpowiednią ilość hormonów dla Ciebie.
      No i opis:
      obniżona echogeniczność - to typowa cecha tarczycy niedoczynnej w przebiegu Hashimoto.
      TSH niestety nie zawsze jest testerem chorej tarczycy. Nie chcę pisać drugi raz, więc przeczytaj proszę ostatni post z dzisiaj w wątku o TSH (i niedobory z krwi):
      forum.gazeta.pl/forum/w,24712,162352665,162352665,Niedoczynnosc_u_11_latki_euthyrox_czy_jodid_.html
      poczytaj wątek Osoby, które długo nie leczyły niedoczynności na forum Hashimoto:
      chociażby mój wpis - muktprega1 12.07.12, 10:26
      od razu lepiej się poczujesz smile
      Potrzeba byłoby sprawdzić jeszcze przeciwciał a-TPO oraz a-TG, napisz proszę te wyniki "w normie" Ft4 i Ft3 wraz z normami no i koniecznie - ferrytyna, D3, B12
    • karo450 Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 19.03.17, 23:49
      Ja mam wyniki w norme, ale tarczycę ok 2,5 ml, dużo mniejsza od Twojej, i łykam od 8 lat euthyrox w dawce prawie 100, czyli takiej, jak ludzie bez tarczycy. Trzy lata trwało, zanim ktoś zajarzył, ze należy mi podac hormony, przez te 3 lata problemem było nawet wstanie z łóżka...
      • muktprega1 Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 20.03.17, 10:15
        Och widzę, ze pominęłam link do:
        >chociażby mój wpis - muktprega1 12.07.12, 10:26

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,132646223,132646223,Osoby_ktore_dlugo_nie_leczyly_niedoczynnosci_.html
        • madaleinsoph Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 20.03.17, 13:01
          Bardzo Ci dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, przynajmniej wiem, że nie zwariowałam i nie wmawiam sobie chorób smile zrobię wszystkie badania, o których piszesz i dam znać, jak wyszły. Co ciekawe, ferrytyne sprawdzalam kilka razy sama z siebie i zawsze wynik poniżej normy, dla lekarzy powinnam jeść buraki i tyle smile Dobrze, że jest to forum, dodaje otuchy!
      • madaleinsoph Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 20.03.17, 13:04
        A powiedz proszę, czy z Euthyroxem czujesz się lepiej? I czy stosujesz jakąś dietę wspierającą układ immunologiczny? To straszne, tyle lat na trybie zombie - to określenie najbardziej mi pasuje do tego stanu osłabienia...
        • muktprega1 Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 21.03.17, 21:26
          Wpisz prosżę w wyszukiwarkę forumową (prawy górny róg) dieta przy Hashimoto smile
        • karo450 Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 21.03.17, 22:23
          Lepiej to mało powiedziane, a poza euthyroxem nic nie stosuję, odżywiam się bardzo średnio ( co popadnie) i wreszcie funkcjonuję jak człowiek. A wcześniej zawsze jakie dziwne dodatkowe objawy były, oprócz spania cały dzień, tycia, itp. to np. gruby język wink
          • madaleinsoph Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 22.03.17, 08:40
            Dziękuję za odpowiedź, dzisiaj zrobiłam komplet badań, ale już zaczęłam wątpić w tę tarczycę, bo dzisiaj czuję się naprawdę przyzwoicie... Chyba, że taka huśtawka jest normalna. Wkleję wyniki po południu i może sprawa się wyjaśni smile
      • naciula28 Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 01.10.17, 18:43
        Moja tarczyca ma 2,01 ml i lekarka powiedziała, że jestem zupełnie zdrowa. Ja natomiast mam wrażenie, że jeszcze chwila i wyląduje na oddziale zamkniętym...
      • naciula28 Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 11.10.17, 09:27
        Moja tarczyca ma ok. 2 ml i lekarka powiedziała mi, ze jestem zdrowa...a ja ledwo co funkcjonuję.
    • madaleinsoph Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 22.03.17, 18:40
      Witajcie,

Wracam z wynikami:

22.03.2017

Witamina B12 - 390,00 pg/ml Norma: 211 — 911 pg/ml
      Witamina 25(OH)D Total - 16,7 ng/ml Normy: < 10 niedobór, 10-30 poziom niewystarczający
      Ferrytyna - 37,4 ng/ml Norma: 10 — 291 ng/ml
      Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji - 2,342 µIU/ml 44.97 Norma: 0,350 — 4,780 µIU/ml
      Wolna trijodotyronina (FT3) - 5,36 pmol/l 62.67% Norma: 3,53 — 6,45 pmol/l
      Wolna tyroksyna (FT4) - 14,34 pmol/l 25.74% Norma:11,46 — 22,65 pmol/l
      P/c antytyreoglobulinowe (ATG) - 18,5 U/ml Norma: 0,0 — 60,0 U/ml
      P/c przeciw peroksydazie tarczycowej (ATPO) <28 U/ml Norma: 0 — 60

Tydzień temu TSH i ATPO

P-c/tyreoperoksydazie (anty TPO) < 0,80 IU/ml Norma: < 8,00 IU/ml
      TSH - tyreotropina(test III gener.) 1,950 µIU/ml 42.75% Norma: 0,270 — 4,200 µIU/ml

Dwa inne laboratoria niestety, ale i tak z wyniku wychodzi, że przeciwciała są nisko, czyli to nie Hashimoto? Proszę o pomoc w interpretacji, bo już nie wiem, co myśleć - czekam na wizytę u endo, trudniej się do niego dostać niż do prezydenta ;/
      • hashitess Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 22.03.17, 21:16
        madaleinsoph napisał(a):

> Witajcie,
        >
        > Wracam z wynikami:
        >
        > 22.03.2017
        >
        > Witamina B12 - 390,00 pg/ml
        > Norma: 211 — 911 pg/ml
        > Witamina 25(OH)D Total - 16,7 ng/ml N
        > ormy: < 10 niedobór, 10-30 poziom niewystarczający
        > Ferrytyna - 37,4 ng/ml
        > Norma: 10 — 291 ng/ml

to są niskie poziomy.
        Ja na pewno zaczęłabym uzupełniać niedobory.

> Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji - 2,342 µIU/ml 44.97 Norma: 0,
        > 350 — 4,780 µIU/ml
        > Wolna trijodotyronina (FT3) - 5,36 pmol/l 62.67% Norma:
        > 3,53 — 6,45 pmol/l
        > Wolna tyroksyna (FT4) - 14,34 pmol/l 25.74% Norma
        > :11,46 — 22,65 pmol/l

Te wartości potwierdzają niedoczynność.

> P/c antytyreoglobulinowe (ATG) - 18,5 U/ml Nor
        > ma: 0,0 — 60,0 U/ml
        > P/c przeciw peroksydazie tarczycowej (ATPO) <28 U/ml Norma:
        > 0 — 60

Konieczne badanie usg tarczycy, która może mieć małą objętość.

> Tydzień temu TSH i ATPO
        >
        > P-c/tyreoperoksydazie (anty TPO) < 0,80 IU/ml Norma: <
        > 8,00 IU/ml
        > TSH - tyreotropina(test III gener.) 1,950 µIU/ml 42.75% Norma: 0,270 — 4,2
        > 00 µIU/ml
        >
        > Dwa inne laboratoria niestety, ale i tak z wyniku wychodzi, że przeciwciała są
        > nisko, czyli to nie Hashimoto? Proszę o pomoc w interpretacji, bo już nie wiem,
        > co myśleć - czekam na wizytę u endo, trudniej się do niego dostać niż do prezy
        > denta ;/

Ciekawe czy p. dr wykonuje usg podczas wizyty.
        • madaleinsoph Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 22.03.17, 21:27
          Dziękuję hashitess za odpowiedź, samo TSH kazał zrobić właśnie endokrynolog na podstawie usg, tarczyca 6 ml zaledwie i z obniżoną echogenicznością. Resztę badań zrobiłam sama, zeby mieć pelniejszy obraz sytuacji. Czyli nie pozostaje mi nic innego jak czekać na wizytę i błagać o Euthyrox, tym bardziej, że w perspektywie roku chciałabym zacząć powiększać rodzinę.
          • hashitess Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 22.03.17, 21:38
            to masz wszystkie badania i wyjaśnienie co Ci dolega.
            Przed zajściem w ciążę konieczne jest wyrównanie niedoborów,
            aby dziecko było zdrowe.
            Życzę Ci, abyś wyszła z gabinetu lekarskiego z rp. na letrox
            lub euthyrox.
            Daj znać.
            • madaleinsoph Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 24.03.17, 19:52
              Witajcie,

Byłam dzisiaj na wyproszonej wizycie u endo,. Czego się dowiedziałam? W teorii nie ma przeciwciał - nie ma Hashimoto.
              Przyniosłam wyniki hormonów robione przez ostatnie lata, dość mocno rozchwiane, w najgorszym wyniku miałam fT4 na poziomie 3,5%. Na tej podstawie dostałam "na próbę" receptę na Euthyrox, mam brać przez dwa miesiące stopniowo zwiększając dawkę do max. 50 mkg, dawka startowa 12,5. Lekarz trochę powątpiewa w tarczycę, a jej rozmiar dzisiaj uzasadniał tym, że jestem drobną kobietką. Czy słusznie - pewnie okaże się po okresie brania leków. Co mnie trochę niepokoi - do tego Jodin raz dziennie, nie jestem pewna, czy ryzykować z jodem?

Za trzy tygodnie mam zgłosić się do niego do szpitala na badania kontrolne, do tego krzywa cukrowa i cały pakiet morfologii (lekarz jest też położnikiem, więc na wieść o planowanej ciąży trochę się przejął moim kiepskim samopoczuciem).

Jak myślicie, jak długo brać najniższą dawkę przed przejściem na 25?
              Brać jod, pomimo tego, że to Hashimoto nie daje mi spokoju?

Dziękuję, że jesteście! Gdyby nie to forum, pewnie poddałabym się na starcie w walce o tarczycę smile
              • hashitess Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 24.03.17, 21:08
                no i fajnie. Jesteś na dobrej drodze do zdrowotności bo masz hormon.
                Wprowadzanie euthyroxu zależy od Twojego samopoczucia.
                Zacznij od 12,5 i w zależności od samopoczucia, dobrego, po kilku dniach
                dodaj następne 12,5. W pzrypadku złego samopoczucia odczekaj następne
                kilka dni.
                W ten sposób dojdziesz do 50 mg.
                Będąc na tej dawce 4-6 tygodni oznacz trójcę tarczycową
                i wpisz wyniki w tym wątku.
                Oczywiście jodu nie kupujesz i nie zażywasz.
                • muktprega1 Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 26.03.17, 00:13
                  Znajdziesz poniżej 3 pomocne linki o wprowadzeniu tyrosyny:

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,144914060,144914060,prosze_o_interpretacje_.html#p147044879

również zrezygnowałabym z jodu, chociaż opinie są sprzeczne, ale praktyka pokazuje to pierwsze.
                  B12 - 25.57% [ wynik 390, norma (211 - 911)]
                  Ferrytyna 9.75% [ wynik 37.4, norma (10 - 291)]
                  Witamina D - 16,7

przy niezbyt dobrze funkcjonującej tarczycy no i planowanej ciąży smile podniosłąbym wszystkie 3 parametry. D3 znajdziej - jest mnóstwo informacji na ten temat.
                  Ferrytyna:

"Aktywność peroksydazy tarczycy zależy od żelaza, dlatego niedobór żelaza może prowadzić do niedoczynności tarczycy. Poziom ferrytyny powinien być w zakresie od 90-110 do osiągnięcia prawidłowego funkcjonowania tarczycy [Źródło: Paoletti]."
                  A tu sporo o suplach:
                  forum.gazeta.pl/forum/w,94641,160535761,160535761,prosba_o_porade_w_spr_suplementacji_.html#p160551141
                  • madaleinsoph Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 26.03.17, 12:02
                    Bardzo dziękuję za odpowiedzi! Suplementację na pewno włączę, dziękuję za linki.
                    Z jodu zrezygnowałam, wolę nie ryzykować (natknęłam się na odmianę choroby tarczycy - Orda, bez przeciwciał). Na razie jestem drugi dzień na minidawce 12,5 Euthyroxu i może to autosugestia, ale czuję się jak na dopalaczu, mam więcej siły, lekką nadpobudliwość - chociaż to miła odmiana po trybie zombie.

Będę meldować ewentualne zmiany, raz jeszcze dziękuję! smile
                    • niuska_19 Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 04.04.17, 21:22
                      Witaj, i jak się czujesz?
                      • madaleinsoph Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 05.04.17, 21:24
                        Cześć,
                        To już chyba drugi tydzień z Euthyroxem 25, szybko podniosłam dawkę, bo nie mogłam doczekać się efektów - poprawę oceniam na jakieś 30% smile
                        1. Po raz pierwszy od kiedy pamiętam, mam ciepłe dłonie i stopy.
                        2. Mam wrażenie, jakby schodziła ze mnie jakaś dziwna opuchlizna, spodnie w talii są dużo luźniejsze, piersi też już nie puchną jak do tej pory.
                        3. Naprawdę wiecej energii!
                        4. Mam wrażenie, że sama twarz wygląda lepiej, na bardziej przytomną smile
                        Łyżką dziegciu są duszności, które miałam jeszcze przed podjęciem leczenia, ale podejrzewam, ze to uspokoi się wraz z wyrównaniem niedoborów. Magnez, nieszczęsny magnez smile

Za dwa tygodnie kontrola, zobaczyny, czy samopoczucie ma odzwierciedlenie w wynikach. Na chwilę obecną czuję, że odzyskuję moje ciało i cieszę się że po tylu latach udało mi się dostac hormon smile
                        • madaleinsoph Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 05.04.17, 21:27
                          I tutaj właściwie jest miejsce na ogromne wyrazy wdzięczności dla Dziewczyn z forum, które zmotywowały mnie do działania i dodały otuchy! Dziękuję! 😀😁
                        • muktprega1 Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 06.04.17, 09:44
                          No to tylko się cieszyć smile Też pamiętam moment w którym dostałam wreszcie po ok 11 latach tyroksynę i pierwsze odczuwalne to ciepło, a potem stopniowo odchodziły różne "nie od tarczycy" wink efekty specjalne.
                          Pn 2 i 4:
                          > 2. Mam wrażenie, jakby schodziła ze mnie jakaś dziwna opuchlizna, spodnie w tal
                          > ii są dużo luźniejsze, piersi też już nie puchną jak do tej pory.

tak to są glikozaminoglikany, poczytaj tu:

wyborcza.pl/TylkoZdrowie/1,137474,15995996,Jak_zyc_z_hashimoto__Opowiada_dr_Wieslaw_Grzesiuk.html
                          • madaleinsoph Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 12.04.17, 20:09
                            Dziękuję muktprega1, nurtuje mnie jeszcze jedno. Czy może być tak, że na początku minidawka 25 działała lepiej, bo organizm miał spory niedobór hormonów? Od kilku dni wydaje mi się, że słabiej działa - dodam tylko, że samo zwiększenie dawki było bezbolesne, żadnych problemów z ciśnieniem, sercem, czy nadpobudliwością.
                            W przyszłym tygodniu mam kontrolę u endo i od wyników badań ma zależeć dalsza strategia dawkowania, jednak wydaje mi się, że 25 to bardzo mała dawka...
                            • muktprega1 Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 12.04.17, 23:04
                              Ile dokładnie jestes na tej dawce?
                              Przestudiuj jeszcze raz te 3 linki o wprowadzaniu, tam wyjaśnienie.
                              Przeczytaj proszę wpis z tego wątku - 11.04.17, 14:05

forum.gazeta.pl/forum/w,24712,163587101,163587101,Pojodowa_niedoczynnosc_w_przebiegu_GB.html

I po prostu zrób badania trójki tarczycowej smile
                              • madaleinsoph Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 13.04.17, 10:32
                                Dziękuję za odpowiedź smile dokładnie dwa tygodnie, dzisiaj wzięłam 37,5 bo zasyliam na stojąco.
                                Przeczytałam wszystkie wskazane watki i faktycznie, trzeba pogodzić się ze zwiekszaniem dawki - trójkę oznaczę pewnie jutro, ale mój endokrynolog pewnie zlapie sie za głowę smile

Uzupełnianie niedoborów zaczęłam ok 10 dni po wprowadzeniu Euthyroxu, zeby mieć obraz samopoczucia po samym hormonie.

Czy miałyście moze stycznosc z preparatem żelaza - Szelazo?
                                • madaleinsoph Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 18.04.17, 12:11
                                  Cześć kochane Forumowiczki smile
                                  W sobotę odebrałam wyniki trójki tarczycowej plus cholesterol i jestem załamana - ft4 spadło jeszcze bardziej niż przed euthyroxem uncertain
                                  Jako, że czuję się koszmarnie od dzisiaj biorę dawkę ok 56 (3/4 tabletki 75). Po jakim czasie ma sens kolejne badanie krwi? Az mi się nie chce wierzyć, że hormon w mniejszej dawce już na mnie nie działa, wróciła opuchlizna i tryb zombie sad
                                  • muktprega1 Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 18.04.17, 17:11
                                    To jest bardzo typowa reakcja, cały organizm musi się wysycić hormonem i zanim to nastąpi trzeba podnosić spokojnie dawkę do wyraźnego lepszego samopoczucia i od 60% obydwa hormony smile
                                    A napisz proszę te wyniki, przelicz na %, udało się zrobić D3, B12 i ferrytynę, czy nie?
                                    Piesek w tym linku wyjaśnia:
                                    forum.gazeta.pl/forum/w,24776,141782384,141782384,nic_z_tych_wynikow_nie_rozumiem_pomocy.html#p141878585
                                    Przygotuj się teraz na to, że po wprowadzeniu nawet nikłej dawki T4 (E25) organizm będzie się musiał przyzwyczaić do tego, że ma dostawy z zewnątrz. Z reguły jest tak, że po kolei:
                                    - wdrożenie małej dawki czyli E25 (z jakiegoś powodu, ale nie wracajmy do tego)
                                    - organizm zaczyna lepiej działać (metabolizm wzrasta)
                                    - dolegliwości maleją, czujesz się lepiej
                                    - organizm lepiej / szybciej wykorzystuje dostarczany hormon (do konwersji na aktywny hormon T3)
                                    - potrzeba więc więcej tyroksyny
                                    - pojawiają się objawy niedoczynności, bo znowu zaczyna brakować hormonu, bo masz dawkę minimalną
                                    - po miesiącu, najwyżej dwóch, trzeba zbadać fT4 i fT3, żeby wiedzieć jak organizm wykorzystuje tyroksynę dostarczaną z zewnątrz
                                    - na trzeba podnieść dawkę...
                                    Inaczej mówiąc jesteś na dobrej drodze, ale przygotuj się, że teraz będziesz musiała ustawić dawkę i że nie skończy się na E25.

badanie krwi jest sens zrobić po 4-5 tygodniach najwcześniej, bo dopiero wtedy jest widoczne w wynikach krwi, wcześniej nie ma sensu i szkoda kasy.
                                    • madaleinsoph Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 18.04.17, 17:56
                                      Znowu dziękuję mutkprega1 za wyjaśnienie!

To niecały miesiąc na tyroksynie, poprzednie wyniki:

22.03.2017

Witamina B12 - 390,00 pg/ml Norma: 211 — 911 pg/ml
                                      Witamina 25(OH)D Total - 16,7 ng/ml Normy: < 10 niedobór, 10-30 poziom niewystarczający
                                      Ferrytyna - 37,4 ng/ml Norma: 10 — 291 ng/ml
                                      Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji - 2,342 µIU/ml 44.97 Norma: 0,350 — 4,780 µIU/ml
                                      Wolna trijodotyronina (FT3) - 5,36 pmol/l 62.67% Norma: 3,53 — 6,45 pmol/l
                                      Wolna tyroksyna (FT4) - 14,34 pmol/l 25.74% Norma:11,46 — 22,65 pmol/l
                                      P/c antytyreoglobulinowe (ATG) - 18,5 U/ml Norma: 0,0 — 60,0 U/ml
                                      P/c przeciw peroksydazie tarczycowej (ATPO) <28 U/ml Norma: 0 — 60

Przy obecnych chciałam sprawdzić głównie trójkę, bo zaczęłam czuć się fatalnie - nawet gorzej niż przed Euthyroxem. Niedoborów nie kontrolowałam, bo nie minął nawet miesiąc, od kiedy zaczęłam suplementację - zrobię pewnie dopiero po dwóch tygodniach od ostatniego supla.

15.04.2017

Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji - 1,373 µIU/ml 23.09% Norma: 0,350 — 4,780 µIU/ml
                                      Wolna trijodotyronina (FT3) - 4,65 pmol/l 38.36% Norma: 3,53 — 6,45 pmol/l
                                      Wolna tyroksyna (FT4) - 14,17 pmol/l 24.22% Norma:11,46 — 22,65 pmol/l

Cholesterol całkowity w surowicy (I99) 173 mg/dl 115 — 190
                                      Cholesterol HDL w surowicy (K01) 66 mg/dl > 45
                                      Cholesterol LDL bezposredni zmierzony (K03) 92 mg/dl <70 - Dla bardzo duzego ryzyka =>10% wg
                                      skali SCORE
                                      <100 - Dla duzego ryzyka 5-10% wg skali
                                      SCORE
                                      <115 - Dla umiarkowanego lub małego
                                      ryzyka <5% wg skali SCORE

Cholesterol mocno średni, biorąc pod uwagę moją naprawdę zdrową dietę.
                                      Wnioskując z tego, co napisałaś mogę spokojnie podnosić dawkę bazując na samopoczuciu, dopiero za miesiąc kontrola? smile Odpukać w niemalowane, ale samo podnoszenie dawki przechodzi naprawdę fajnie, gorzej kiedy hormon jest za słaby smile
                                      • muktprega1 Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 18.04.17, 19:39
                                        >Niedoborów nie kontrolowałam, bo nie minął nawet miesiąc, od kiedy zaczęłam suplementację

och, przepraszam Cię jakoś z innej osoby "wzięłam" brak D3, B12 itd. Oczywiście jeśli chodzi o suplementację niedoborów to w ogóle nie ma sensu robić ich po kilku tygodniach, najwcześniej po 3 miesiącach, niedobory uzupełnia się dłuuugo. Wtedy trzeba tylko pamiętać o zrobieniu przerwy ok 10 dni - 2 tyg bez supli, aby wynik nie wyszedł sztucznie zawyżony smile
                                        Proponuję bardzo dobre narzędzie - założenie tabelki z wynikami i datami, wtedy nic nie umknie Twojej uwadze.
                                        • madaleinsoph Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 21.04.17, 21:03
                                          Dziękuję ponownie, muktprega1! smile Do tabelki dopisuję poziomy cukru i insuliny, krzywa cukrowa wyszła mi płaska... kompletnie tongue_out
                                          • muktprega1 Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 21.04.17, 22:10
                                            O! to laura.phys zna się lepiej ode mnie na cukrze, słodka dziewczynka smile może się odezwie.
                                            • silva7 Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 28.07.17, 12:37
                                              Miałam to samo, płaska krzywa cukrowa (po godzinie spadek do 60) i lekarka podejrzewa wyczerpanie nadnerczy. Jak wiadomo między tarczycą a nadnerczami jest sprzężenie zwrotne, chora tarczyca wykańcza nadnercza, a osłabione nadnercza podkopują spowrotem tarczycę. Never ending story sad
                                              • madaleinsoph Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 28.08.17, 09:33
                                                Cześć Dziewczyny,
                                                Dawno się nie odzywałam bo dzielnie walczę o poprawę samopoczucia, próbowałam kombinacji różnych dawek Euthyroxu, maksymalna, jaką stosowałam wynosiła 88. Próbowałam ustabilizować niską temperaturę ciała na poziomie 36,6 i to chyba był błąd ;/
                                                Po krótkim czasie na dawce już powyżej 75 mcg zaczynało się roztrzęsienie, podenerwowanie, płaczliwość, problemy ze snem rano (wybudzałam się wcześnie, z uczuciem jak w ciężkiej nerwicy lękowej).
                                                Na dawce 75mcg ft3 wynosiło 88%, ft4 64%, dlatego spróbowałam zmiany do 88mcg, niestety z opłakanym opisanym wyżej skutkiem.
                                                Dawkę stopniowo zmniejszałam aż do ustabilizowania się samopoczucia (zniknęło uczucie lęku, roztrzęsienia) i pomału próbowałam podnieść ją ponownie, żeby osiągnąć poprawną temperaturę ciała. Głupio i za szybko za pewne kombinowałam z dawkami, tak bardzo chciałam poczuć się dobrze i fizycznie i psychicznie, bo u mnie w przygodzie z tarczycą najbardziej cierpi psychika właśnie.

Po około trzech tygodniach na dawce 88 pojawił się horror smile Najmniejszy stres przeżywam, jakby walilł się świat, jestem rozdrażniona, trzęsą mi się ręce, nad ranem budzę się spocona i z dojmującym uczuciem lęku, które nasila się po ok 3 godzinach od wzięcia tabletki. Takie pomieszanie nerwicy lękowej z depresją jednocześnie, nerwy w strzępach. Chudnę, pomimo dobrego apetytu, jem mniej więcej tyle, co mój mężczyzna ważący blisko 100 kg. Od początku sierpnia zmniejszam dawkę, kilka dni po zmniejszeniu dawki daje ulgę, obecnie jestem na minidawce 37,5 mcg i objawy znowu się nasilają.
                                                Badania poziomu hormonów mogę zrobić dopiero jutro rano, wiem jednocześnie, że tak szybkie zmiany dawek niczego dobrego nie wnoszą.
                                                Chciałam jednak zapytać, czy któraś z Was źle znosiła Euthyrox? Czy sama tabletka może tak negatywnie wpływać na mój układ nerwowy, czy może to "jedynie" za wysoka dawka?

Więcej informacji będę miała jutro po odebraniu wyników, ale musiałam się wyżalić, bo miałam nadzieję na poprawę jakości życia a tu sytuacja poszła kompletnie w drugą stronę sad

Mogę mieć nadzieję, że tarczyca lepiej pracuje sama dzięki regularnej suplementacji i dawka hormonów będzie mogła być mniejsza? Regularnie biorę cytrynian magnezu, mocny BComplex, żelazo i wit d3.

Dziękuję za przeczytanie przydługiej wiadomości!
                                                • madaleinsoph Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 28.08.17, 09:35
                                                  Dodam jeszcze, że przy większych dawkach pojawiają się silne mdłości, a jazda samochodem piękny przykład choroby lokomocyjnej, czego nie miałam od kilkunastu lat smile
                                                • laura.phys Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 29.08.17, 11:09
                                                  Kontrolujesz poziom wapnia i witaminy d? Możesz mieć tez tezyczke wapniowa. Często występuje przy problemach z tarczyca. Trzeba się na odpowiednie badanie, emg ,zgłosicie neurologa. Może twój endokrynolog cis o tym wspominał? Podaj wyniki krzywej cukrowej j insulinowej.
                                                • muktprega1 Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 29.08.17, 20:48
                                                  Ależ sobie zafundowałaś na własne życzenie jazdę bez trzymanki, no kto to tak robi? Zwiększa dawkę bez zbadania na poprzedniej dawce, myślę że zafundować sobie mogłaś tzw rzut choroby, od tak skaczących dawek.
                                                  Objawy które opisujesz to typowa nadczynność polekowa....
                                                  Moja propozycja - pozostań na tej dawce 37,5 do czasu całkowitej stabilizacji, ile ona potrwa? Nie wiadomo, może miesiąc może trzy?
                                                  No, ale doświadczenie ważna rzecz, teraz wiesz jak działa hormon, to nie tabletka szybko działająca, tylko stopniowo narastające objawy. Dlaczego nie konsultowałaś dawkowania z praktykami?
                                                  Chociaż sama na początku mojej drogi też popełniłam taki błąd.
                                                  Dobrze byłoby zbadać teraz w tym stanie przeciwciała, bo duże prawdopodobieństwo.

• laura.phys Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 29.08.17, 11:03
                                                olaska krzywa cukrowa oznacza problemy z insulina, wyczerpanie nadnerczy jest z tym związane ale tonie od nadnerczy spada ci cukier po obciążeniu.
                                                • madaleinsoph Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 31.08.17, 11:09
                                                  Dziękuję za odpowiedź, wiem, zamieszałam paskudnie i teraz muszę spokojnie to przeczekać - odebrałam wczoraj wyniki i są mówiąc lekko fatalne, ft4 48% i ft3 15%!

Organizm pomału się uspokaja, ale zapewne w tkankach jest znacznie więcej hormonów niż pokazują to wyniki krwi, więc nie pozostaje nic innego niż przeczekać burzę, którą sobie zgotowałam ;/ Tak naprawdę dopiero teraz temperatura ciała zaczyna się pomału obniżać, dlatego wnioskuję, że jeszcze dlatego czuję się "naspidowana" i niespokojna.

Zastanawia mnie spadek ft3, nigdy, nawet przed leczeniem nie był tak nisko - czy możliwe jest, że przez chwilową nadczynność wypłukałam sobie elektrolity plus burza hormonalna zaskutkowały osłabieniem konwersji?

Testowo od dwóch dni biorę wapń plus D3 i jest jakby trochę lepiej, do tej pory brałam tylko wysokie dawki magnezu, a i tak miałam drgania powiek i mięśni, dziękuję laura.phys, to może być dobry trop.
                                                  • muktprega1 Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 02.09.17, 11:50
                                                    > Zastanawia mnie spadek ft3, nigdy, nawet przed leczeniem nie był tak nisko - cz
                                                    > y możliwe jest, że przez chwilową nadczynność wypłukałam sobie elektrolity plus
                                                    > burza hormonalna zaskutkowały osłabieniem konwersji?

tak zbyt duża dawka hormonu zaniża Ft3, to "normalne" w takim przypadku. Potrzebny czas na wyciszeniesmile
                                                  • madaleinsoph Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 11.09.17, 11:30
                                                    Jak zwykle jesteście niezastąpione, dziękuję.
                                                    Cały czas utrzymuję dawkę 37,5, aczkolwiek temperatura ciała rano jest już poniżej 35,5, pojawiają się bóle dłoni, pleców i koszmarne bóle głowy, na które nie pomagają żadne leki - to chyba sygnał, że można pomalutku zwiększyć dawkę?
                                                    Roztrzęsienie i stany lękowe minęły, jest już całkiem przyzwoicie, wraca moje znane "przymulenie"...
                                                  • madaleinsoph Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 13.09.17, 08:39
                                                    Wczoraj odebrałam najświeższe wyniki po miesiącu na dawce 37,5:

TSH - 2,529 μIU/ml (0,350 — 4,780)
                                                    fT4 - 14,28 pmol/l (11,46 — 22,65) 25.20%
                                                    fT3 - 4,69 pmol/l (3,53 — 6,45) 39.73%

Dobrze kombinuję, że konwersja się poprawiła, zatem większa dawka jest już jak najbardziej wskazana?
                                                    Dzisiaj wzięłam pierwszą tabletkę 50, mam nadzieję, że bóle głowy miną ;/
                                                  • muktprega1 Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 13.09.17, 13:15
                                                    OK, teraz niech się organizm przyzwyczaja do podniesionej dawki, czasami zdarzają się jakieś "efekty specjalne" ale wierzę, że dasz radę smile wytrwaj pełne 4-5 tyg a potem proponuję sprawdzić trójkę tarczycową. Nastaw się, że proces dojścia do "swojej" dawki trwa i trzeba cierpliwości.
                                                  • madaleinsoph Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 14.09.17, 09:22
                                                    Dziękuję muktprega1, za szybko chciałam wyjść z tej paskudnej niedoczynności, teraz już wiem, czym to grozi więc będę ostrożna i cierpliwa smile
                                                    Drugi dzień na 50tce i jak na razie bóle głowy ustępują, co bardzo mnie cieszy!
                                                  • madaleinsoph Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 16.09.17, 10:46
                                                    Znowu katastrofa... o ile fizycznie czuję się całkiem dobrze, to głowa całkowicie mi zwariowała... Budzę się o 4 rano ze stanami lękowymi, psychika w dole jakiego dawno nie było... To normalne? Poprzednio aż tak źle nie reagowałam na podniesienie dawki...
                                                  • krysiaszczepanska Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 17.09.17, 15:10
                                                    Z ilu na ile podnioslas?Ile dni jestes na podniesieniu?Czytam Twoja hstorie a,le jeszcze nie przebrnełam calosci.Ja tez mam stany lekow i tez budze sie w nocy z walacym sercem.
                                                  • madaleinsoph Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 17.09.17, 16:35
                                                    Miesiąc na 37,5 i po wynikach:
                                                    TSH - 2,529 μIU/ml (0,350 — 4,780)
                                                    fT4 - 14,28 pmol/l (11,46 — 22,65) 25.20%
                                                    fT3 - 4,69 pmol/l (3,53 — 6,45) 39.73%
                                                    Weszłam na 50tkę zaledwie. Dzisiaj mija piąty dzień na nowej dawce, stany lękowe pomału się uspokajają, spałam też lepiej więc liczę na to, że sytuacja się już stabilizuje.
                                                  • krysiaszczepanska Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 17.09.17, 16:57
                                                    Wiesz cztalam w ksiazce ze do dwoch tygodni po zwiekszeniu dawki organizm moze reagowac tak jak w nadczynnosci.U mnie tez tak bylo zawsze pozniej lepiej i znow objawy nadczynnosci.Teraz odwrotne,po zwiekszeniu do dwoch tygodni jak w nadczynnosci,potem z tydzien spokoj i teraz 4 tydzien na dawce znow jak w nadczynnsci.Moze hormony znow rosna choc nie wiem od czego.Ale serce mnie meczy,boli,cisnie mam wysokie cisnienie choc zawsze niskie no i puls te sie podniosl.
                                                  • muktprega1 Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 18.09.17, 09:10
                                                    Weźcie też pod uwagę, że nieracjonalne podnoszenie dawki bez kontrolowania często doprowadza do rzutu choroby, z wyrzutem przeciwciał i wtedy objawy są naprawdę koszmarne, silne nadczynne i niedoczynne, psychiczne ze stanami lękowymi, częstoskurczem itp
                                                    Nie znam żadnego sposobu poza selenem, który ma łagodzić co nieco, ale prawda jest taka, że trzeba to paskudztwo przetrwać, sama przechodziłam kilka rzutów, każdy następny był jednak łagodniejszy (jak mówiła Hashitess smile) a nawet badałam sobie w takiej sytuacji przeciwciała żeby nie zwariować i potwierdzić, że to rzeczywiście w tym tkwił problem.
                                                    Życzę wytrwałości i cierpliwości, po nocy zawsze przychodzi dzień smile
                                                  • madaleinsoph Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 18.09.17, 10:13
                                                    Dziękuję za słowa otuchy, polecasz jakiś konkretny selen, taki z apteki? Wyjeżdżam właśnie na tydzień i nie zdążę nic zamówić z aptek internetowych.
                                                  • muktprega1 Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 24.09.17, 09:12
                                                    Jak sobie radzisz?
                                                  • madaleinsoph Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 25.09.17, 12:49
                                                    Hej, dziękuję za zainteresowanie - pierwszy tydzień na 50tce był koszmarny, w międzyczasie wyjechałam służbowo na targi i miałam taki zapieprz, że nie mogłam się nad sobą rozczulać i chyba to mi najbardziej pomogło...
                                                    Dzisiaj zaczyna się trzeci tydzień na podniesionej dawce 50 Letroxu i jest coraz lepiej, czasami złapie mnie jakaś delirka ale generalnie uspokoiłam się, ręce się już tak nie trzęsą. Chyba będzie lepiej, przeczekam jeszcze 4 tygodnie i dopiero zrobię badania, już wiem, że muszę to robić naprawdę powoli smile
                                                  • muktprega1 Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 26.09.17, 17:20
                                                    >Chyba będzie lepiej, przeczekam jeszcze 4 tygodnie i dopiero zrobię badania, już wiem, że muszę to robić naprawdę powoli

no to super, powodzenia życzę smile
                                                  • muktprega1 Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 04.10.17, 23:18
                                                    naciula28 napisał(a):

> Moja tarczyca ma 2,01 ml i lekarka powiedziała, że jestem zupełnie zdrowa. Ja n
                                                    > atomiast mam wrażenie, że jeszcze chwila i wyląduje na oddziale zamkniętym...

Naciula koniecznie załóż swój nowy osobisty wątek na pierwszejstronie tego forum, objętość Twojej tarczycy wiekowo odpowiada dziecku poniżej 4 lat!! I nia ma takiej możliwości aby hormony które produkuje starczyły dla Twojego dorosłego ciała, dla kobiet to 13-18 ml

tabela objętości tarczycy z książki „Jak żyć z Hashimoto”:
                                                    i.imgur.com/kNMtJY5.png

wiem jak się czujesz przechodziłam przez to samo, niecałe 3 ml.
                                                  • madaleinsoph Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 09.10.17, 10:54
                                                    Mała aktualizacja sytuacji: Jutro mija równo 28 dni na dawce 50 Letroxu, jutro robię badania, żeby sprawdzić jak wyglądają poziomy hormonów, aczkolwiek przeczuwam lipę ;/

Pierwszy tydzień nowej dawki: objawy nadczynności
                                                    Drugi tydzień: objawy nadczynności ustępują, mam dużo pracy, nie zastanawiam się nad tym
                                                    Trzeci tydzień: pod koniec trzeciego tygodnia dostaję terminowo miesiączkę, ale: trwa ona trzy dni, później kilka dni plamień, opuchlizna piersi zamiast znikać powiększa się, robię się nerwowa, jak przy opóźnionym pmsie, nie można ze mną wytrzymać ;/
                                                    Czwarty tydzień: piersi dalej okropnie spuchnięte, kłócę się o byle co, denerwuję się o byle drobiazg, ale i płaczę jak histeryk, depresja 300%, ciężko wstać z łóżka a w dzień marzę o tym, żeby położyć się spać, wracają bóle głowy

Pewnie jest coś na rzeczy z poziomem tyroksyny, ale zastanawiają mnie te objawy sugerujące rozchwiane hormony płciowe, macie może pomysł, co się namieszało, jakie badania zrobić? Czy mój epizod mieszania dawek mógł na to wpłynąć?

Z góry dziękuję!
                                                  • muktprega1 Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 09.10.17, 12:49
                                                    >Czy mój epizod mieszania dawek mógł na to wpłynąć?

zdecydowanie - TAK. Często skoki w dawkowaniu generują też rzut choroby, chaos, trzeba ten stan przetrwać, może być miesiąc, dwa, nasilają się zarówno objawy nad jaki niedoczynności, zanim sytuacja nie ustabilizuje się.
                                                    Pamiętasz rano badanie BEZ hormonu? Ten łykasz od razu po wyjściu z labu
                                                  • madaleinsoph Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 09.10.17, 14:20
                                                    Tak tak, bezwzględnie się do tego stosuję, dziękuję smile

Postaram się to przetrwać, już było trochę lepiej... Zamówiłam dzisiaj l glutaminę jako dodatkowe wsparcie dla jelit i układu odpornościowego, masz może jakieś doświadczenia z tym środkiem? Czytałam same pozytywne opinie, podobnie jak o enzymach trawiennych, ale boję się, że za chwilę będę łykać więcej tabletek niż prawdziwego jedzenia ;/
                                                  • hashitess Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 10.10.17, 12:37
                                                    madaleinsoph napisał(a):

>
                                                    > Postaram się to przetrwać, już było trochę lepiej... Zamówiłam dzisiaj l glutam
                                                    > inę jako dodatkowe wsparcie dla jelit i układu odpornościowego, masz może jakie
                                                    > ś doświadczenia z tym środkiem? Czytałam same pozytywne opinie, podobnie jak o
                                                    > enzymach trawiennych,

bardzo często przy problemach z tarczycą występuje celiakia,
                                                    a z nią problemy z przewodem trawiennym.

Sprawdź jeszcze czy masz kwas solny w żołądku.
                                                  • madaleinsoph Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 12.10.17, 12:39
                                                    Dziękuję, Hashitess - będę musiała sprawdzić, bo może to jest przyczyna kiepskiego wchłaniania nawet suplementów?
                                                  • madaleinsoph Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 12.10.17, 12:42
                                                    Aktualizacja, mam wyniki po równym miesiącu dawki Letrox 50

FT4 38.70% [ wynik 15.79, norma (11.46 - 22.65)]
                                                    FT3 53.77% [ wynik 5.1, norma (3.53 - 6.45)]
                                                    TSH: 25.98% [wynik 1.501, norma (0.35 - 4.78) ]

Wygląda na to, że mam wyjaśnienie ostatniego samopoczucia, dziwi mnie tylko, dlaczego prawie za każdym razem fT3 mam sporo wyżej od fT4? Czy cieszyć się, że taka dobra przemiana?

Mam letrox 50, od jutra zwiększę dawkę, tylko powiedzcie proszę - czy 12,5 nie będzie za dużo? Chyba spróbuję ciąć te tablety na 8...
                                                  • muktprega1 Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 13.10.17, 19:38
                                                    > FT4 38.70% [ wynik 15.79, norma (11.46 - 22.65)]
                                                    > FT3 53.77% [ wynik 5.1, norma (3.53 - 6.45)]
                                                    > TSH: 25.98% [wynik 1.501, norma (0.35 - 4.78) ]
                                                    >
                                                    > Wygląda na to, że mam wyjaśnienie ostatniego samopoczucia, dziwi mnie tylko, dl
                                                    > aczego prawie za każdym razem fT3 mam sporo wyżej od fT4? Czy cieszyć się, że t
                                                    > aka dobra przemiana?

Dobra przemiana jest wtedy jeśli oba hormony są mniej więcej na tym samym poziomie od ok 60% w górę smile
                                                    Ft3 niższe od Ft4 świadczy o zbyt małej ilosci syntetycznego hormonu.

> Mam letrox 50, od jutra zwiększę dawkę, tylko powiedzcie proszę - czy 12,5 nie
                                                    > będzie za dużo? Chyba spróbuję ciąć te tablety na 8...

wydaję się że nie, ale ja jestem zwolennik żółwiowego podnoszenia o 6 smile
                                                  • madaleinsoph Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 16.10.17, 11:22
                                                    Mały update: Od piątku, czyli 4 dni jestem na większej dawce, czyli 62,5 Letroxu, spektakularnej poprawy jeszcze nie ma, ale jest cenne spostrzeżenie: Letrox "wchodzi" dużo łatwiej niż Euthyrox, nie mam żadnych objawów, które miałam do tej pory przy zwiększaniu dawki Euthyroxu. Zero nerwówki, dreszczy, bezsenności. Letrox górą! smile
                                                    ps. od razu 12,5, nie byłam w stanie pociąć tej małej tabletki na 8 części...
                                                  • muktprega1 Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 18.10.17, 20:01
                                                    Wydaje mi się, że to po prostu syntetyczny hormon T4 podnosi Twoje samopoczucie zawarty w Letroxie i Euthyroxie niezależnie od wypełniaczy smile ale mogę się mylić.
                                                    Najważniejszy efekt końcowy smile
                                                  • krysiaszczepanska Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 09.10.17, 19:19
                                                    U mnie podobnie i tez miesiczka sie pomieszała.
                                                  • madaleinsoph Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 12.10.17, 12:39
                                                    krysiaszczepanska napisał(a):

> U mnie podobnie i tez miesiczka sie pomieszała.

To pędem do lekarza, a jak poziomy hormonów tarczycy?
                                                  • krysiaszczepanska Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 16.10.17, 11:04
                                                    Jeszcze nie badalam po obnizeniu,ale czuje ze kiepsko.
    • hashitess Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 14.11.17, 17:00
      ja uważam, że jest super.
      Hormony są w odpowiedniej konfiguracji, tj. FT3 jest ociupinkę niższe od FT4.
      Dlatego też podnieś dawkę letroxu o następne 12,5 mikrogr.

Nie napisałaś jak się czujesz.
      • madaleinsoph Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 14.11.17, 18:02
        Dziękuję, hashitess! Czuję się chyba najlepiej od dwóch lat, miewam chwile gorszego samopoczucia, ale to mija szybciej niż do tej pory i czuję się sobą już tak na 60%.
        Jest jeszcze lekkie zmęczenie, ale głowa mi już tak nie dokucza, jestem spokojniejsza.
        Cały czas suplementuję magnez 450 mg na dobę + 2000 j d3, chyba muszę go dodać wapń, bo zaczyna wracać lekki niepokój, kolejna tabletka do układanki smile Czy polecany przez Was calperos będzie ok?
        Na jelita muszę pochwalić l-glutaminę, naprawdę nie pamiętam takiego komfortu po posiłkach...
        • hashitess Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 18.11.17, 23:40
          Calperos jest ok.
          Należy go zażywać w odstępie 4 godz. od magnezu.
          Cieszę się, że wracasz do zdrowotności.

Dzięki za info n/t l-glutaminy. Zakupiłam i będę zażywać.
          Mam nadzieję, że mi pomoże.
    • hashitess Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 29.11.17, 11:33
      ból głowy może być spowodowany niedoczynnością tarczycy.
      Spróbuj w czasie bólu zmierzyć ciśnienie. Jeśli będzie niskie,
      to będziesz już znała przyczynę bólu.
      Pisałaś ostatnio, że ten gruczoł trochę ma większą objętość.
      Może to być spowodowane za niską dawką l-tyroksyny albo
      błędem pomiaru czy innym mierzącym urządzeniem.
      Zamiast calperosu proponuję jedzenie nabiału.

W moim przypadku l-glutamina chyba działa.
      po posiłku w trakcie, którego zapodałam sobie glutaminę nie czuję bólu.
      Dzięki za podpowiedź.
      • krysiaszczepanska Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 29.11.17, 17:40
        Hashitess tez masz problem z zoladkiem,czy jelitami?Moze i ja sproboje tej glutaminy
        • hashitess Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 29.11.17, 18:55
          krysiaszczepanska napisał(a):

> Hashitess tez masz problem z zoladkiem,czy jelitami?Moze i ja sproboje tej gl
          > utaminy

żołądek, jelita i trzustka to przez ostatnie 3 lata
          moje "kochane" problemy.
          Jestem chuda jak patyk, a skład mojej diety jest bardzo ubogi.
    • krysiaszczepanska Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 01.12.17, 13:47
      Madziu ja mam podobne odczucia.Czy ten bol glowy dokucza Ci w skroni?Ja tez mam z tym klopot i nie dzialaja zadne srodki przeciwbolowe.
    • muktprega1 Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 01.12.17, 17:08
      Jesteś na dobrej drodze poszukiwania dla siebie optymalnej dawki, a to trwa. Ja do swojej dochodziłam stopniowo ok roku czy póltora.
      Widzę 2 powody złego samopoczucia:
      >Albo ewentualny kilkudniowy rozstrój żołądka po przypadkowym spożyciu laktozy?
      może tak być
      albo - zbliża się zima, ciemno, a organizm potrzebuje troszkę więcej tyroksyny o tej porze roku.
      Musisz po prostu uzbroić się w cierpliwość, jestem pewna, że dawka będzie do podniesienia. Zauważ, że w chwili podniesienia czułaś się lepiej, prawda?
    • muktprega1 Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 06.12.17, 19:59
      >u mnie np. jest problem z odcinkiem szyjnym
      > kręgosłupa i nietolerancje pokarmowe.

U mnie podobnie, polecam Ci zakup kołnierza ortopedycznego na szyję (ten prosty zwykły), noszony już kilka godzin przynosi efekty, mam go od lat i często sięgam smile
      czekolada również zdecydowanie wpływa na ból migrenowy głowy, podobnie jak i piwo (alkoholu w ogóle nie pijam kilka lat) . Zauważyłam, że ważny jest czas, jeśli czekoladę zjem w godzinach przedpołudniowych, to ona się "strawi" w aktywności dziennej i efektów bólu głowy nazajutrz brak. Jeśli wieczorem, to migrena poranna gwarantowana. Eksperymentowałam smile
    • muktprega1 Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 06.12.17, 20:05
      >Solpadeine musująca

na mnie działa tylko Saridon, ale wypróbuję Twój (podobny skład poza ostatnim elementem) ale nie na każdego tak działa, trzeba metodą prób i błędów znaleźć optymalny dla siebie i właśnie zapisywać swoje obserwację, tak jak Ty to robisz smile
    • muktprega1 Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 14.12.17, 15:23
      No tak to przebiega, ale przecież Ft4 rośnie pomału ale systematycznie:
      FT4 38.70%
      FT4 42.18%
      FT4 43.25%

organizm wolno przyswaja hormon który "lokuje się" tam gdzie go drastycznie rakowało, w tkankach, poszczególnych układach, ważne, że wyrównało się Ft3 w ostatnim wyniku:
      Po miesiącu na dawce 70:
      FT4 43.25%
      FT3 44.18%
      a to świadczy o dobrej przemianie smile myślę, że Twoja suplementacja na tą przemianę też ma swój wpływ.
      > Letrox nie "kopie" mnie tak przy podnoszeniu jak E, więc może chociaż o 12 oczek? M

Myślę, że możesz spokojnie, dobrze sobie radzisz ze swoją nową "przygodą życia" wink ale myślę, że lepiej byłoby rozbić na 6 jednego tygodnia i 6 następnego, tak łagodniej, co myślisz?
      Już Cię tak nie kopie, bo już masz ht w sobie, a zmiana dawki przy dużej niedoczynności potrafi boleć.
    • madaleinsoph Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 23.01.18, 19:07
      Witajcie drogie Panie, po raz kolejny proszę o pomoc.

Odebrałam dzisiaj wyniki po 6 tygodniach na dawce 88 Letroxu i wyniki są paskudne, badania zrobiłam bo znowu śpię na stojąco.
      Dla przypomnienia poprzednie wyniki:

Po miesiącu na dawce 50:
      FT4 38.70% [ wynik 15.79, norma (11.46 - 22.65)]
      FT3 53.77% [ wynik 5.1, norma (3.53 - 6.45)]
      TSH: 25.98% [wynik 1.501, norma (0.35 - 4.78) ]

Po miesiącu na dawce 62,5:
      FT4 42.18% [ wynik 16.18, norma (11.46 - 22.65)]
      FT3 36.64% [ wynik 4.6, norma (3.53 - 6.45)]
      TSH: 18.47% [wynik 1.168, norma (0.35 - 4.78) ]

Po miesiącu na dawce 70:
      FT4 43.25% [ wynik 16.3, norma (11.46 - 22.65)]
      FT3 44.18% [ wynik 4.82, norma (3.53 - 6.45)]

Po 6 tygodniach na dawce 88:
      FT4 85.34% [ wynik 13.45, norma (7.86 - 14.41)]
      FT3 27.86% [ wynik 4.58, norma (3.8 - 6.6)]
      TSH: wynik 0.553, norma (0.38-5.33)

Czy to za duża dawka, czy rzut? Nie wiem, co robić i dlaczego w ciągu niecałych dwóch miesięcy hormony tak się posypały... Zmniejszyć do 75 czy czekać?

Czuję się ostatnio na maksa zmęczona ale psychicznie nie jest najgorzej. Chodzę lekko podenerwowana ale to chyba zbliżająca się miesiączka.
      Pomocy!
      • muktprega1 Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 24.01.18, 00:57
        Jeżeli psychicznie nie jest najgorzej, to gdybym była na Twoim miejscu poczekałabym.
        Na pewno Twoje samopoczucie generuje niskie Ft3 w stosunku do Ft4.
        Trzeba dać trochę czasu na przemianę, a być może za dużo, bo 18 wyżej skoczyłaś na 88, ale zawsze zdążysz obniżyć, dlatego uważam, że trzeba poczekać, jeśli sytuacja będzie taka sama za np miesiąc, półtora, wtedy zadziałać proporcjonalnie do wyników i samopoczucia.
        Chociaż i tak jestem zwolennikeim powolnych zmian w dawce o 6 oczek, zwłaszcza jak wyniki są już dość wysokie.
        Może poproś o różne gramatury, żeby łatwiej manipulować dawakmi?
    • muktprega1 Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 27.01.18, 09:45
      Wyciszenie dla organizmu po skaczących dawkach to jest dobra myśl.
      Nauczyłąś się czegoś również, że hormon działa dość opieszale, że warto (jak są ku temu przesłanki) z wielką ostrożnością podnosić dawkę, poznajesz swój organizm a to cenne lekcje dla Hashimotek smile
    • laura.phys Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 18.04.18, 17:04
      A jakie masz tsh przy tych wynikach hormonów t.
      • madaleinsoph Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 18.04.18, 19:29
        TSH 0,859 przy normie 0,350-4,780, z tym że moje TSH przed leczeniem nigdy nie przekroczyło 2, nawet przy ft3 w okolicy 5% normy. Dlatego przez 10lat nikt nie wierzył w problem z tarczycą.
        • dzosz88 Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto? 23.02.21, 17:04
          Chciałbym się dowiedzieć, czy wszystkie objawy ustąpiły po wyregulowaniu tarczycy. Czy z perspektywy lat uważasz, że tarczyca było źródłem Twoich problemów, czy może stress.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka