lastka 15.11.02, 09:59 Jeżeli nikt nie cierpi na uszkodzenie nerwu słuchowego to może ktoś mi coś powie o chorobie Meniere'a. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: RN Re: Choroba Meniere'a IP: *.corp.redshift.com 15.11.02, 21:10 Przykre symptomy. Zawroty glowy, wizualne zmiany. Czesto pacjent nie moze chodzic bo ma zupelnie zaklocony balanse. Dawniej leczono z diuretics. Ostatnio nasi pacjenci maja cwiczenia z fizykoterapa i sa fenomenalnie efektywne. Tez stosuje sie steroids, osmotyczne srodki, antihistamines a nawet srodki uspokojajace, antywymiotne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angol Re: Choroba Meniere'a IP: *.katowice.msk.pl 16.11.02, 19:36 Gość portalu: RN napisał(a): > Przykre symptomy. Zawroty glowy, wizualne zmiany. Czesto pacjent nie moze > chodzic bo ma zupelnie zaklocony balanse. Dawniej leczono z diuretics. Ostatnio > > nasi pacjenci maja cwiczenia z fizykoterapa i sa fenomenalnie efektywne. > Tez stosuje sie steroids, osmotyczne srodki, antihistamines a nawet srodki > uspokojajace, antywymiotne. balance - zaburzenia równowagi diuretics - środki moczopędne steroids - sterydy (ale nie takie jak myślisz, a np enkorton) antyhistamines - leki przeciwhistaminowe - przeciwuczuleniowe (Zyrtec itp) A wogóle to się laska zdecyduj, czy masz uszkodzony nerw czy błędnik (ch.Meniere'a - powinno być takie francuskie "e" z przecinkiem na górze, ale nie wiem jak to się wstawia) Jak masz dupnięty nerw, to przewalone - narazie się w Polsce nie przeszczepia jak masz Meniere'a to trochę lepiej - czasem jest tylko jeden atak w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
lastka Re: Choroba Meniere'a 18.11.02, 09:17 Nie, nie ja nie mam menier'a ale mam uszkodzenie nerwu słuchowego. Niestety. Ok. 1,5 misiąca temu wyszłam ze szpitala miałam badanie błędnika który reaguje prawidłowo. Ale o tej chorobie chciałam się coś dowiedzieć bo leczą mnie tabletkami które podaje sie przy chorobie mein. A co uszkodzenia nerwu słuchowego to chciałam się coś dowiedzieć, niestety w necie nie ma zbyt wielu informacji na ten temat, a ja od kilku dni znowu mam pogorszenie słuchu, szumy które spraiają wręcz ból przy głośniejszych dzwiękach, a co najgorsze to to, że znowu mam niesamowite zawroty glowy i mdłości. Chciałam się dowiedzieć jak często to się będzie powtarzać? Skąd to się bierze, i dlaczego chociaż cały czas jestem na tabletkach to znowu jest pogorszenie? Najgorsze jest to, że ktoś kto tego nie miał żartuje sobie. A to naprawdę jest cholernie uciążliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klv Re: Choroba Meniere'a IP: *.katowice.msk.pl 21.11.02, 00:40 Na pewno coś masz na wypisie. Po polsku czy po łacinie? Napisz, może uda się rozszyfrować Spróbuj wypożyczyć w bibliotece Otoneurologię Kliniczną - czasem w zwykłych bibliotekach mają książki medyczne. Spróbuj wymusić na lekarzu rodzinnym skierowanie do najbliższej Kliniki Laryngologicznej - tam zwykle jest lepszy sprzęt. Jeśli się bedzie opierał (a nie powinien - bo niby dlaczego?), powiedz, że podejrzewasz u siebie guza kąta mostowo - móżdżkowego - myślę, że podziała Buźka! Odpowiedz Link Zgłoś