zioolka 20.02.06, 14:26 Chciałam zapytać czy mając podwyżdzone OB należy skonsultować sie z onkologiem.Jeśli ktoś ma na ten temat jakieś info bardzo proszę o szybka odpowiedź, zależy mi na czasie.Z góry dziekuję i pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
helena_50 Re: Podwyzszone OB??? 20.02.06, 14:42 należy powtóezyc badanie rózne czynniki wpływaja na OB,miałam podobną sytuacje i trzecie badanie wskazało pzyzwoity wynik Odpowiedz Link Zgłoś
mol3331 Re: Podwyzszone OB??? 20.02.06, 14:50 zioolka napisała: > Chciałam zapytać czy mając podwyżdzone OB należy skonsultować sie z > onkologiem.Jeśli ktoś ma na ten temat jakieś info bardzo proszę o szybka > odpowiedź, zależy mi na czasie.Z góry dziekuję i pozdrawiam . Podwyższone tzn. jakie? Samo podwyższone OB nie kwalifikuje Cię od razu do onkologa. Ważne są inne podstawowe wyniki krwi. Podwyższone OB może świadczyć o rozwoju procesu zapalnego w organiźmie. Z tego co się orientuję to trzycyfrowe OB może źle rokować. O tym do jakiego lekarza należy się wybrać powinien poinformować cię lekarz rodzinny na podstawie wszystkich wyników badania krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
zioolka Re: Podwyzszone OB??? 20.02.06, 15:34 OB wynosi 54, jeszcze nie jest wysokie ale zadziwiające jest to że mam opuchnięta prawą nogę i ręke i powiekszone cos pod pacha.Jedna lekarz twierdzi że to należy skonsultować a druga ze to na pewno nie węzeł.Zgłupiałam, więc i stąd moje pytanie.Jutro idę na badanie powtórzyć OB reszta wyników była jakby ok.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mol3331 Re: Podwyzszone OB??? 20.02.06, 15:50 zioolka napisała: > OB wynosi 54, jeszcze nie jest wysokie ale zadziwiające jest to że mam > opuchnięta prawą nogę i ręke i powiekszone cos pod pacha.Jedna lekarz twierdzi > > że to należy skonsultować a druga ze to na pewno nie węzeł.Zgłupiałam, więc i > stąd moje pytanie.Jutro idę na badanie powtórzyć OB reszta wyników była jakby > ok.Pozdrawiam. Ale dlaczego od razu onkolog? Może to coś z krążeniem? Chociaż raczej wygląda mi to na zapalenie węzła chłonnego. Opuchlizna mogła powstać na skutek zastoju limfy w obrębie tego węzła. Pocieszające jest to, że OB nie jest faktycznie strasznie wysokie. Takie samo może być przy zapaleniu jajnika czy zęba. Myślę, że dostaniesz skierowanie na ogólne badania krwi. Jeżeli chodzi o konsultację onkologiczną to nie jest to według mnie zły pomysł. Po co masz się niepotrzebnie zamartwiać i snuć domysły. Przynajmniej będziesz miała czarno na białym, że to najgorsze jest wykluczone. Specjalista to specjalista od razu będzie wiedział a nie głowę sobie łamał jak lekarz rodzinny, dla którego to czarna magia. Oni potrafią jedynie leczyć przeziębienia, wystawiać skierowania do specjalistów i recepty na antybiotyki. Takie jest moje zdanie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zioolka Re: Podwyzszone OB??? 20.02.06, 16:33 Trochę mnie uspokoiły Wasze odpowiedzi.A ten onkolog to po prostu ktoś mnie nastraszył dlatego wolałam zapytać.Zrobie badania poczekam na wyniki i wtedy zobaczymy.Wiadomo że jak sie wyczuje cos takiego to człowiek zaczyna myśleć o najgorszym.Raz jeszcze wielkie dzieki za szybkie odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mol3331 Re: Podwyzszone OB??? 21.02.06, 09:57 Jeżeli będzie to dla Ciebie pocieszeniem to wiem, że coś co pojawia się nagle w postaci guzka (mam na myśli, że pojawia się z dnia na dzień lub w ciągu 2-3 dni), nie jest z pewnością nowotworem. W Twoim przypadku jest to na pewno powiększony węzeł limfatyczny. Tak ze 2 lata temu też pojawił mi się taki guzek z dnia na dzień, był duży(wielkości orzecha włoskiego) i bolesny. Skoczyła mi też temperatura, miałam nawet dreszcze. Trwało to parę godzin. Wpadłam w panikę. Lęk potęgowała świadomość, że karmię piersią synka. Bałam się również o niego. Pobiegłam do lekarza. Zbadało mnie trzech specjalistów w tym ginekolog, chirurg i onkolog. Wszyscy orzekli, że należy poczekać 2-3 dni bo wszystko samo wróci do normy. Tak zrobiłam. Węzeł po 2 dniach wrócił do pierwotnych rozmiarów ale był zwiastunem choroby - reumatoidalnego zapalenia stawów, które do dzisiaj mi doskwiera. Powstało z mojej głupoty: w zimny, wietrzny dzień wyskoczyłam na dwór rozgrzana wprost z gorącego solarium. Nie ważne, że prosto do samochodu i tak mnie wystarczająco owiało. Tak więc różna jest etiologia powiększenia nagle węzłów ale nie oznacza od razu powstania nowotworu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Podwyzszone OB??? 21.02.06, 10:26 Dwucyfrowe OB nie sugeruje raczej żadnych zmian nowotworowych tylko jakiś stan zapalny. ten powiększony węzeł chłonny to własnie z powodu tego zapalenia - które wywiązało się prawdopodobnie w nodze Odpowiedz Link Zgłoś
dr-divlo Re: Podwyzszone OB??? 21.02.06, 16:19 jasne, może od razu zgłosić się do kostnicy.. podwyzszone OB jest w multum róznych stanach chorobowych, nie tyklko nowotworach. co więcej- czasami nawet jeśli w organizmie toczy się proces nowotworowy to OB wcale nie musi być podwyższone, to może być norma. A przyczyny wzrostu OB poszukaj na forum, ten wątek był wiele razy Odpowiedz Link Zgłoś