Dodaj do ulubionych

córka a dieta

22.02.06, 14:22
Mam córke, lat 15(w wieku lat 13 było podejrzenie anoreksji). Nie chce jesć
masła. Rano je 2 kromki chleba w serem białym, na drugie kanapke z plastrem
sera zółtego(czasem nie je II sniadania), obiad(zazwyczaj tylko drugie
danie), podwieczorek-jabłko lub surówka, lekka kolacja(2 kromki chleba +
tunczyk), do każdego dania co najmniej jedno warzywo,chleb razowy(rzadko
biały), pije samą wode, słodycze raz w tygodniu. Czy taka dieta jest
odpowiednia dla uczennicy? Jak ma jesc?
Obserwuj wątek
    • jo49 Re: córka a dieta 22.02.06, 14:42
      Czy mówiąc " w Twoim wieku powinnas jesc wszsytko na co masz ochote" robie błąd?
      (waży: 48 kg na 158cm)
      • smutna_i_coz Re: córka a dieta 22.02.06, 20:40
        Przede wszystkim jej waga półki co jest odpowiednia, choć w dolnej granicy
        normy. Jej dieta z opisu jak dla mnie wygląda zdrowo (ciemne pieczywo, zero
        używek w rodzaju herbaty, dużo warzyw), choc przyznaję że to tylko wrażenie
        byłej niedokońca ozdrowiałej anorektyczki, wielce prawdopodobnym jest, że się
        mylę, może pan dr coś wypowie sie na ten temat...

Jeśli masz jakieś obawy to myślę że powinnaś obserwować jej zachowanie, ale
        dyskretnie i przedewszystkim nie bądz nachalna. Mówienie czegoś w stylu powinnaś
        więcej jeść albo ja w twoim wieku raczej zniechęca do konsumpcji pokarmów (i
        uruchamia zasadę na złość matce odmrożę sobie uszy-wiem to z własnego
        doświadczenia), ostrzeganie przed anoreksją i jej skutkami oraz płacz i awantury
        też niewiele dadzą (przynajmniej mnie niewiele dały, wywoływały tylko złość i
        frustrację, poczucie winy)...

Może spróbój sie dowiedzieć dlaczego córka je w ten sposób, co nią kieruje.
        Porozmawiaj z nią, ale nie w tonie oskarżycielskim i ganiącym, tylko w sposób
        przyjazny, niewartościujący, nieoceniający jej stylu odżywiania.
        Trzeba stwierdzić czy chce sie po prostu
        1. zdrowo odżywiać czy
        2. schudnąć(dlaczego?)... czy 3. cokolwiek innego

co do opcji 1. może warto odwiedzić dietetyka który ułoży jej zbilansowana dietę
        dostosowaną do wieku etc., nauczy reguł prawidłowego odżywania, jako człowiek,
        który zna sie na rzeczy (swoisty autorytet) uzmysłowi jej że powinna jeść więcej
        (jesli stwierdzi że je za mało)

a co do opcji 2. to trzeba spokojnie porozmawiać i zachęcić (ale na razie nie
        zmuszać) ją do wizyty u psychologa

I na koniec 3 pytania:
        1. Czy w ostatnim czasie waga córki spadła (jeśli utrzymuje się na stałym
        poziomie to na razie nie ma co panikować).
        2. Piszesz o podejrzeniu anoreksji u córki w wieku 13 lat, czy możesz podać
        więcej szczegółów odnosnie tamtej sytuacji?
        3. Czy córka jest osobą bardzo aktywną fizycznie, czy dużo i codziennie ćwiczy,
        biega etc. - jeżeli tak to przy takiej diecie nawet ja uznałabym to za bardzo
        niepokojący objaw.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka