Dodaj do ulubionych

Pytanie do laryngologa

17.03.06, 11:39
Mam pytanie do laryngologa.
U ilu osób tak z ręką na sercu zgłaszjącymi się do Was po poradę, kiedy
występują szumy w uszach trafnie stawiacie diagnozę w przypadku wystąpienie u
nich nerwiaka nerwu słuchowego.Ja jestem po takiej operacji i mam kontakt ze
sporą liczbą osób z takim schorzeniem i u żadnej z nich lekarze w porę nie
postawili słusznej diagnozy.Jak szumi w uchu to trudno...można z tym żyć -
taka jest z reguły opinia laryngologa.Wstydzilibyście się tak leczyć ludzi...
Obserwuj wątek
    • eksperci_psps Re: Pytanie do laryngologa 17.03.06, 12:35
      Szumy uszne są wskazaniem do diagnostyki audiologicznej.
      Nerwiaki nerwu słuchowego (kąta mostowo - móżdżkowego) często objawiają się
      subiektywnym szumem usznym. Niemniej jednak nie każdy szum w uchu oznacza, że
      mamy do czynienia z tą patologią.
      W przypadkach nerwiaków często objawy pojawiają się skrycie.

Badaniem, które należy wykonać w celu wykluczenia nerwiaka nerwu słuchowego
      jest badanie ABR na które kieruje specjalista audiolog lub otolaryngolog.
      Czułość tego testu jest duża, co nie oznacza, że można rozpoznać 100% nerwiaków
      na podstawie jednorazowego badania ABR. Często badania trzeba powtarzać w celu
      oceny dynamiki zmian w zapisie.

> Jak szumi w uchu to trudno...można z tym żyć -
      > taka jest z reguły opinia laryngologa.Wstydzilibyście się tak leczyć ludzi...

Powyższa opinia w moim przekonaniu jest nazbyt generalizująca i krzywdząca.
      • edytka37 Re: Pytanie do laryngologa 17.03.06, 17:33
        Ja nie twierdzę ,ze wszyscy podchodzą tak obcesowo to tego i napewno są
        wyjątki.Wiadomo,że nie każdy szum w uchu kończy się wystąpieniem nerwiaka.Ale
        niewiedzia niektórych lekarzy pierwszego kontaktu,neurologów i laryngologów jak
        również opiszałość w kierowaniu na konkretne bedania dzięki którym można
        postawić trafną diagnozę zest tak wielka że strach się bać.Ja rozumiem że są
        spore ograniczenia ze wzgl. na Fundusz Zdrowia.Ale czasami trzeba być poprostu
        zwykły człowiekiem i zrozumieć cierpiącego pczłowieka.Ja niejednokrotnie
        spotkałam się ze stwierdzeniem ,że nic mi się nie dzieje,jestem młoda i
        pracować mi się nie chce.I omal tego "nieróbstwa"życiem nie przypłaciłam.
        Smutne to jest...
        • eksperci_psps Re: Pytanie do laryngologa 17.03.06, 22:53
          Czy wykonano u Pani badania audiometrii tonalnej, słownej i badanie ABR?
          • edytka37 Re: Pytanie do laryngologa 18.03.06, 19:21
            Nie,nie wykonano mi tych badań.Laryngolog skwitował szumy uszne słowami które
            przytoczyłam w moim pierwszym poście.Kiedy dołączyły do tego silne bóle głowy i
            udałam się do neurologa ograniczył się tylko do wykonania EEG i na tym
            koniec.Uparcie twierdził że to bóle migrenowe i pod tym kątem byłam leczona
            przez 5 lat.10 miesięcy temu urodziłam dziecko.Na szczęście dla mnie miałam
            wykonane ciecie cesarskie.Cztery dni po porodzie dostałam takiego ataku bólu
            głowy że wreszczie wykonano mi tomograf, który wykazał zmianę w obrębie móżdżku
            wielkości 70 mm na 70 mm.Zostałam poddana natychmiasowej operacji.Nie muszę
            chyba pisać z jakimi skutkami ubocznymi muszę się teraz borykać.Dlatego proszę
            sie postawić w mojej sytuacji i zrozumieć moje rozgoryczenie i żal jaki mam do
            lekarzy...
      • ann1964 Re: Pytanie do laryngologa 18.03.06, 20:10
        _powyższa opinia w moim przekonaniu jest nazbyt generalizujaca i krzywdząca
        Kochani eksperci ,ale niestety tak mówia lekarze,nie wspomnę o innych radach wpływjacych negatywnie na psychikę.Wiem ,że wiekszość osób z tym schorzeniem tego doświadcza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka