Dodaj do ulubionych

Katar sienny!!!

29.09.05, 11:15
Mam 21 lat. katar siennz mam od 4 roku zycia wiec juz troche dlugo. Powinnam
sie juz przyzwyczaic ale niestety nie jest dobrze. Obecnie nie jestem
odczulana bo mam juz dosyc. Jestem ciekawa czy jest ktos ktory tak jak ja ma
tak dlugo alergie. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kaba65 Re: Katar sienny!!! 29.09.05, 11:52
      Dziwczyno weź się za leczenie bo jesteś na najlepszej drodze do dorobienia się
      astmy!!!!!
      • netka2 Re: Katar sienny!!! 29.09.05, 12:28
        Ja sie lecze w okresie oylenia, lae od 3 lat sie nie odczulam. Odczulalam sie
        przez 12 lat i nic mi nie pomoglo. No wiec co mam dalej robic.
        • barka01 Re: Katar sienny!!! 29.09.05, 13:03
          Czy przez odczulanie mam rozumieć tz. "immunoterapię swoistą" smile), czy tylko
          branie leków antyhistaminowych typu Zyrtek lub Claritina?
          Dziewczyno nie zaniedbuj leczenia bo w niedalekiej przyszłości czeka cię astma,
          która jest choroba perfidną i bardzo nieprzyjemną!!
          • netka2 Re: Katar sienny!!! 29.09.05, 13:28
            Tak przez odczulanie rozumiem immunoterapię swoistą. Leki antyhistaminowe biore
            w trakcie pylenia. Zrezygnowalam z odczulania poniewaz to nic nie pomoglo, a
            obecnie objawy sie nie nasilaja. Nie mam juz sil brac kolejnych dawek
            szczepionek, rezultatow nie ma. To juz kilkanascie lat, a lekarze mowili ze w
            okresie dojrzewania moze alergia minac. Niestety tak sie nie stalo. Wiem co
            moze mi grozic, ale ja calkowicie nie zrezygnowalam z leczenia.
            • kaba65 Re: Katar sienny!!! 29.09.05, 13:36
              W takim razie zmień lekarza albo skonsultuj sie z innym alergologiem.Nie wiem
              skąd jestes,w Krakowie mogłabym Ci polecic świetnego lekarza.
              • netka2 Re: Katar sienny!!! 29.09.05, 13:56
                Nie jestem z Krakowa ale z woj opolskiego. Ja sama nie wiem czy dalsze
                odczulanie ma sens. A ty jak dlugo masz alergie i co Ci pomaga?
                • kaba65 Re: Katar sienny!!! 29.09.05, 20:15
                  Alergikiem jestem od dziecka ale katar sienny zacząl mi się przed
                  30-tką.Najwięcej uczulona jestem na pyłki i roztocza.Odczulałam się 3 lata na
                  pyłki chwastów i traw
                  Po odczulaniu katar sienny to przeszłość.Zauważyłam że także wzrosła tolerancja
                  mojego organizmu na np kremy i inne kosmetyki.Ale żeby nie było tak wszystko
                  różowo to mój organizm uczulił się na salicylany i niestety stwierdzono u mnie
                  astmę.Ale wierz mi że największym koszmarem był dla mnie czas pylenia przed
                  odczulaniem-nie mogłam spać na leżąco,wiecznie kapała woda z nosa zatkanego
                  opuchniętą śluzówką,nie miałam smaku ani węchu,miałam stale złe samopoczucie.
                  Cały czas zażywam Zyrtec i leki w związku z astmą.Raz jest lepiej raz gorzej ale
                  trzeba z tym żyć.Pocieszam się że jest na świecie wiele dużo gorszych
                  chorób.Trafiłam też na świetnego lekarza a właściwie lekarkę która zna się na
                  tym co robi i stara się pomagać pacjentom z wykorzystaniem całej swojej wiedzy i
                  umiejętności.
                  • netka2 Re: Katar sienny!!! 29.09.05, 21:15
                    Ja juz w okresie pylenia nie mam gwaltownych objawow. Jestem uczulona na pylki
                    traw i niektorych drzew i na jakies tam zboza. Jako dziecko to w okresie
                    pylenia traw nie moglam nawet wyjsc na dwor bo od razu katar nie do
                    zniesienia , zapalenie spojowek takie ze nic nie widzialam. W to lao objawy
                    byly prawie znikome , chyba tylko przez kilka dni nie moglam oddychac tak poza
                    tym to troche katar i niekiedy zaczerwienione oczy. Zalezy jakie jest lato,
                    niekiedy jest trasznie a niekiedy ( tak jak teraz) jest super.
                    • iwonagl Re: Katar sienny!!! 07.12.05, 20:58
                      Cześc ja piszę niestety nie po to żeby Ci pomóc ale żebyś Ty mi pomogła. Mam
                      serdeczną prośbę mój synek ma 4,5 roku i latem katar sienny i problemy ze
                      spojówkami, aerius pomaga przetrzymać nam okres pylenia( trawa, zboża, drzewa)
                      ale zimą robi się coś dziwnego. Nos jest zatkany, katar cały czas jest ciągliwy
                      i kleisty ale nawet jak mały wydmucha nos , uczucie zatkania zostaje. Dziecko
                      przez cały czas fryka nosem jakby chciało się pozbyć blokady, a nocą dusi się
                      bo nie może oddychać.Chciałam spytać czy Ty masz może zima coś podobnego i czy
                      nie wiesz co to może być bo bo jestem załamana i nie wiem jak pomóc mojemu
                      dziecki. A może znasz jakiegoś dobrego alergologa.
                      Będę wdzięczna za każdą odpowiedż.
                      Pozdrawiam serdecznie Iwona
                      • netka2 Re: Katar sienny!!! 22.12.05, 19:31
                        Mozliwe ze Twoj synek jeszcze jest uczulony na cos innego, np. roztocze albo w
                        czasie zimy zle reaguje na mala wilgotnosc powietrza. Ja tez niekiedy tak
                        mialam w zimie. Kaloryfery grzxeja a ja nie mialam czym oddychac. Wystarczylo
                        tylko miec otwarte okno albo na grzejniki powiesic mokre reczniki. Nie wiem co
                        Ci poradzic. A skad jestes?Ja praktycznie katar mam przez caly rok, zawsze "cos
                        mi siedzi w nosie. Juz sie przyzwyczailam. Pozdrawiam. Napisz skad jestes. pa
                        • tatakazik Re: Katar sienny!!! 20.01.06, 21:28
                          Może warto zapoznać się z broszurką CHOROBY ALERGICZNE.
                          Są w niej opisane różne sposoby zapobiegania.
                          Mogę przesłać dla zainteresowanych.
                          • netka2 Re: Katar sienny!!! 21.01.06, 14:15
                            Jesli mozesz to przeslij na moj mail gazetowy netka2@gazeta.pl. Z gory dziekuje.
                            • tatakazik Re: Katar sienny!!! 23.01.06, 17:17
                              Wysłałem Ci link do pobrania broszurki.
                              Czy otrzymałaś?
                              • netka2 Re: Katar sienny!!! 23.01.06, 19:09
                                Dzieki serdeczne, dostalam. Pozdrawiam
    • ab661 Re: Katar sienny!!! 26.01.06, 15:54
      Punkt widzenie zmienia się od punktu siedzenia!!!Cieszcie się że mozecie być
      odczulani.Co ja bym dała żebym mogła się odczulać!!Ja mam od 22 alergie no
      mozna to tak nazwać.Uczulona jestem na chemię czyli
      proszki ,perfumy ,lakiery ,farby ,itp..Testów w tym kierunku sie nie robi.Jak
      unikać!!Czuję zapachy których nikt nie czuje.Lekarze rozkaładją ręce.A co ja
      mam powiedzieć.

Nic tak nie boli jak życie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka