iza2308 29.03.06, 19:13 Witam serdecznie.Moja mama już 4 msc leczy trzóstkę ,przestrzega sciśle diety . bierzę nospe i kreon 25tyś, od tyg bierze mniejszą dawkę 10tyś .Jakie badania powinna zrobić?jak długo potrwa leczenie?pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wpeacock Re: trzóstka 29.03.06, 21:14 Usg, lub tomografie komputerową, ewentualnie endoskopową cholangiopankreatografię wsteczną(ECPW) oraz oznaczenie stężenia amylazy (diastazy) w surowicy krwi i w moczu. Ustalenie rodzaju badań leży w gestii lekarza specjalisty: chirurga lub gastroenterologa Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar.pawlowski Re: trzóstka 29.03.06, 21:23 Witam Panią, Poprzednia odpowiedź również pochodzi ode mnie, gdyz mam okresowe kłopoty z logowaniem. W nawiązaniu do wcześniejszej wypowiedzi należy także obserwować czy w kale znajdują się resztki niestrawionego pokarmu(włókien mięsa, niektóre warzywa itp). Odpowiedz Link Zgłoś
iza2308 Re: trzóstka 30.03.06, 16:08 Dzien dobry.Warzywa można w kale zauważyć np.gotowana marchewka .Mama bardzo przestrzega diety i z warzyw je mar.,gotowane buraki.Je dwudniowe pieczywo ,bez smarowania wędlina tylko drobiowa.Samopoczucie jest b. rózne,leczy się na RZS unika leków lecz już bez przeciwbólowych trudno wytrzymać,również ma chwile załamania z braku poprawy zdrowia.Chciałabym pomóc mamie ,może pan mi podpowie jak mam to zrobić. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar.pawlowski Re: trzóstka 30.03.06, 21:05 Witam, jeśli dominują dolegliwości bólowe, to proszę skontaktować się z Poradnią Przeciwbólową.Rozumiem, że bóle są zwiuązane z RZS. Jeśli są to bóle "trzustkowe" należy rozważyć neurolize splotu trzewnego, o ile leczenie operacyjne-przyczynowe nie wchodzi w grę. Odpowiedz Link Zgłoś