Dodaj do ulubionych

urlop zdrowotny

06.04.06, 11:06
Witam. Mam prośbę, czy mógłby mi ktoś udzielić rady, jakie są wymagania,
jakie formalności aby uzyskać płatny urlop zdrowotny dla osoby bedącej
nauczycielem na wyższej uczelni.Gdzie należy się skierować, jakie choroby są
predestynujące dla takiego urlopu, jak wygląda Komisja Lekarska decydująca o
takim urlopie? Serdecznie dziękuję za wszelkie informacje w tej sprawie.
Obserwuj wątek
    • kwietniowe_cappuccino Re: urlop zdrowotny 06.04.06, 11:41
      perla7a napisała:

jakie choroby są
      > predestynujące dla takiego urlopu,

to nie jesteś chora, tylko chcesz płatny urlop?
      • perla7a Re: urlop zdrowotny 06.04.06, 12:42
        niestety jestem chora, ale oprócz tego cierpie na nerwicę z odczynem
        depresyjnym, jestem chronicznie zmęczona i przybita, ten stan trwa juz ponad 4
        lata. Ciężko jest mi się skupić na obowiązkach, a nie chcę rezygnować albo
        stracić pracy. Ten urlop to dla mnie ostatecznośc.
        • mmagda12 Re: urlop zdrowotny 06.04.06, 13:08
          Znam ,znam ,teraz uczyc w szkole to trzeba miec "stalowe nerwy".Bardzo duzo
          moich kolezanek ma juz dosyc tej pracy ,co uczniowie "wyprawiaja" w szkole to
          jest koszmar Odezwe sie wieczorem.
    • mmagda12 Re: urlop zdrowotny 06.04.06, 11:52
      Perla, od wrzesnia moja siostra idzie na urlop zdrowotny.Zapytam i dam znac na
      emaila.Pozdro
      • perla7a Re: urlop zdrowotny 06.04.06, 12:50
        Dziękuję, będę bardzo wdzięczna, czekam na e-maila.
    • halszka48 Re: urlop zdrowotny 06.04.06, 14:30
      Witam.
      W/g Karty N-la nalezy się urlop płatny najdłużej 1 rok na poratowanie zdrowia.
      W szkołach innego typu niż uczelnie sklada się podanie do dyrektora szkoły,
      informując o dolegliwościach chorobowych i powołując się na przepis K.N. Na
      wyższej tymi sprawami mogą zajmować dziekanacie, albo w rektoracie. Gdy uzyskasz
      akceptację, otrzymujesz druk z którym zgłaszasz się do lekarza u którego się
      leczysz. On wypełnia ten druk, który trzeba złożyć tam skąd się go pobrało.
      Urlop można otrzymać z początkiem roku szkolnego. Formalności najlepiej załatwić
      przed wakacjami. Unika się wtedy zbędnych kłopotów. Władze mają czas na
      poszukanie zastępstwa, a zaiteresowany wie, że idzie na urlop.
      • alkop5 Re: urlop zdrowotny 06.04.06, 19:27
        Witam.
        W zasadzie zgadzam się z powyższym postem, z tą małą różnicą, że urlop można
        otrzymać w każdym momencie trwania roku szkolnego. Pewnie, że lepiej zaplanować
        taki urlop, bo władze rzeczywiście mają wtedy czas na znalezienie zastępstwa,
        ale czasem urlop taki jest konieczny, aczkolwiek niezaplanowany.
      • perla7a Re: urlop zdrowotny 06.04.06, 20:02
        Bardzo diękuje za informację. Kilku rzeczy jednak nie rozumiem. Najpierw mam
        uzyskać zgodę na taki urlop gdzieś np. w rektoracie a potem tylko uzupełnić o
        dokumenty lekarskie? Nie ma też żadnej komisji lekarskie? Czy w takim razie to
        czy dostanę ten urlop czy nie, będzie zależało od czyjegoś widzimisię?
        • pia.ed Re: urlop zdrowotny 06.04.06, 23:22
          Znam osobe, ktora wziela urlop zdrowotny na rok przed emerytura,
          bo inaczej by jej przepadl!
          Tak wiec z urlopu zdrowotnego od razu przeszla na emeryture.

Jesli jestes chora, to chyba wystrczy pojsc do lekarza u ktorego sie leczysz
          i ktory ma udokumentowana Twoja chorobe.
    • halszka48 Re: urlop zdrowotny 07.04.06, 22:47
      Nie jestem zorientowana, czy n-li akademickich obowiązuje K.N.
      Jeśli tak, to możesz korzystać z urlopu, kiedy zechcesz. To prawo, ktore
      przysługuje n-lowi, jeżeli zajdzie taka potrzeba. Nie ma żadnych komisji, a
      procedura jest taka jak wcześniej napisałam.
    • wedrowiec2 Re: urlop zdrowotny 07.04.06, 22:55
      Ustawa o Szkolnictwie Wyższym określa zasady ogólne zasady udzielania urlopów
      na poratowanie zdrowia:

Art. 134.
      5. Nauczyciel akademicki zatrudniony w pełnym wymiarze czasu pracy, po
      przepraco-waniu co najmniej pięciu lat w uczelni ma prawo do płatnego urlopu
      dla poratowa-nia zdrowia w wymiarze nieprzekraczającym jednorazowo sześciu
      miesięcy, jeżeli stan jego zdrowia wymaga powstrzymania się od pracy w celu
      przeprowadzenia za-leconego leczenia. Łączny wymiar urlopu dla poratowania
      zdrowia w okresie całego zatrudnienia nauczyciela akademickiego nie może
      przekraczać dwóch lat.
      6. Minister właściwy do spraw zdrowia w porozumieniu z ministrem właściwym do
      spraw szkolnictwa wyższego określi, w drodze rozporządzenia, tryb orzekania o
      po-trzebie udzielenia nauczycielowi akademickiemu urlopu dla poratowania
      zdrowia, o którym mowa w ust. 5, oraz sposób prowadzenia dokumentacji związanej
      z wyda-waniem orzeczeń o potrzebie udzielenia tego urlopu, uwzględniając w
      szczególności zachowanie przejrzystości procedur i trybu udzielania urlopu oraz
      konieczność od-powiedniego uzasadniania wydawanych orzeczeń o potrzebie
      udzielenia urlopu dla poratowania zdrowia.
      7. Rektor udziela nauczycielowi akademickiemu urlopu, o którym mowa w ust. 5,
      na jego pisemny wniosek. Do wniosku nauczyciel akademicki dołącza orzeczenie
      leka-rza ubezpieczenia zdrowotnego, leczącego tego nauczyciela akademickiego.
      8. Prawidłowość wydanych orzeczeń podlega kontroli na zasadach określonych w od-
      rębnych przepisach.
      9. Nauczyciel akademicki nie ponosi kosztów związanych z orzekaniem o stanie
      jego zdrowia w związku z potrzebą udzielenia urlopu dla poratowania zdrowia.
      10. Pracownicy korzystający z płatnych urlopów, o których mowa w ust. 1-5, nie
      mogą w tym czasie wykonywać pracy w ramach stosunku pracy ani prowadzić
      działalności gospodarczej na własny rachunek.
      11. Wynagrodzenie za czas płatnych urlopów, o których mowa w ust. 1-5, oblicza
      się jak wynagrodzenie za urlop wypoczynkowy.
      12. Szczegółowe zasady i tryb udzielania urlopów, o których mowa w ust. 1-5,
      określa statut.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka