encoree Re: Pasożyt? 07.04.06, 06:31 Witam wszystkich. Otóż dwa dni temu wchodzac rano do ubikacji zobaczyłem na dnie żywego robaka. Miał długość około 6-7 cm i kolor troche ciemniejszy niż dżdżownica. Ponieważ nie codziennie widze na dnie toalet żywe robactwo więc zastanawiam się skad się to wzięło. I bardzo się boje że ze mnie. Bardzo prosze niech mnie ktos uspokoi... Odpowiedz Link Zgłoś
jawer2 Re: Pasożyt? 07.04.06, 09:12 Nikt cię nie uspokoi. To pewnie glista. Zrób badanie kału na pasożyty, do 3 razy sztuka, i się wylecz. Albo, jeśli będziesz mieć szczęście, złap robaka i zanieś do labolatorium. Będziesz mieć większą pewność, że nikt nie pomylił gatunków. I koniecznie myj ręce przed jedzeniem, inaczej się nie wyleczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
encoree Re: Pasożyt? 07.04.06, 09:51 no tak ale glisty sa takie duże? i w takim kolorze? i skąd sie wzięła w ubikacji? moze żyć poza organizmem :|? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Pasożyt? 07.04.06, 12:57 encoree napisał: > no tak ale glisty sa takie duże? i w takim kolorze? i skąd sie wzięła w > ubikacji? moze żyć poza organizmem :|? To było duże ??? Glista ludzka ma 25 - 40 cm. Tasiemiec - do 10 metrów. www.resmedica.pl/zdart3007.html S. Odpowiedz Link Zgłoś
tasiemiec.uzbrojony Re: Pasożyt? 07.04.06, 17:27 Wyjątkowo zgadzam się ze smajperem co do wielkości. Co do koloru to nie wiem, nie mam bowiem zmysłu wzroku. Ale z glistami walczę, przeszkadzają mi one bowiem rosnąć w kiszkach, więc nie przepadam za nimi, ale czasem spotykam, więc wiem. A skąd się ona tam wzjęła? Z kupki, jak przypuszczam. Odpowiedz Link Zgłoś
encoree Re: Pasożyt? 07.04.06, 19:39 Ok. Nie wiedziałem że mogą być takie duże. Ale takie świństwo potrafi przeżyć poza żywicielem przez kilkanaście godzin? I po spłukaniu potrafi wrócić z powrotem? I jakie są objawy posiadania glist? I od jak długiego czasu moge je ewentualnie posiadać? Odpowiedz Link Zgłoś
la_veuve_noire Re: Pasożyt? 07.04.06, 19:47 Wklejam link do dyskusji, która toczyła się niedawno na forum Zdrowie kobiety: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=37876598&v=2&s=0 Może się przyda (chociaż to może być coś innego, oczywiście). Pozdrwawiam. Odpowiedz Link Zgłoś