Dodaj do ulubionych

kora dębu

11.09.03, 11:16
słyszałam,że napar z kory dębu przyciemnia włosy. czy to prawda? czego
jeszcze można użyć(chodzi mi oczywiście o jakieś 'naturalne kosmetyki') by
przyciemnić kolor włosów?
Obserwuj wątek
    • deczi Re: kora dębu 11.09.03, 11:55
      mag26nov napisała:

> słyszałam,że napar z kory dębu przyciemnia włosy. czy to prawda? czego
      > jeszcze można użyć(chodzi mi oczywiście o jakieś 'naturalne kosmetyki') by
      > przyciemnić kolor włosów?

Szałwia i orzech włoski.
      Podobno działanie przyciemniające ma napar z szałwi wymieszany z naparem z
      czarnej herbaty.
      Sama używałam kory dębu z orzechem, ale zmiana koloru jest bardzo delikatna. Za
      to świetnie działa taki napar na przetłuszczajace się włosy, nadaje połysk i
      miękkość.
      D.
      • puma002 Re: kora dębu 11.09.03, 18:41
        Podpisuję się pod postem Deczi :-)

a oto przepis na naturalne przyciemnianie :

Aby przyciemnić włosy: po łyżce czarnej herbaty i suszonej szałwi zmiel (w
        młynku do kawy) na proszek, zalej 2 szklankami wrzącej wody i gotuj przez 2
        godziny na słabym ogniu, uzupełniając odparowaną wodę. Gdy odwar ostygnie wlej
        kieliszek wódki. Otrzymany płyn wcieraj we włosy i skórę głowy raz dziennie
        przez 5 dni w tygodniu.
        Trochę kłopotliwe, ale włosy to lubią. Stopniowo zniknie siwizna, a włosy
        nabiorą brunatnej barwy i wzmocnią się, bo dodatkowo szałwia pobudza cebulki
        włosowe i działa przeciwłupieżowo.

Jeszcze herbaciana płukanka do włosów:
        4 łyżeczki listków czarnej herbaty zalej 2 szklankami wrzącej wody, po
        ostygnięciu odcedź. Nasącz letnim naparem świeżo umyte włosy.
        Esencja czarnej herbaty jest wypróbowanym domowym środkiem do odświeżania
        koloru ciemnych włosów, nadaje im efektowny połysk.

Pozdrawiam :-)))
        • mag26nov Re: kora dębu 11.09.03, 22:18
          dziekuje za rady-zamierzam skorzystac. ale pobede jeszcze troche
          upierdliwa ;)))) - czy mozna tez przyciemnic w ten sposob brwi?
          • puma002 Re: kora dębu 12.09.03, 08:08
            Pewnie można i brwi przyciemniać, czemu nie. Spróbuj i później napisz, jak się
            udało. Pozdrowionka
        • kwiatek223 Re: kora dębu 22.08.05, 13:57
          Mam troche nietypowe pytanie. Jakiej herbaty uzyć??? W dzisiejszych czasach
          ciezko dostac świeża i prawdziwa czarna herbate. Lipton i Tetley pewnie odpadaja
          • deczi Re: kora dębu 23.08.05, 09:18
            A ja bym właśnie Liptona użyła. Zwłaszcza tego żółtego, bo pić się go nie da,
            to niech chociaż do płukania włosów posłuży;-)
            Możesz też kupić jakąś zwykłą sypaną czarną herbatę. Jak dobrze poszperać po
            półkach, to można taką znaleźć.
            pozdr.
            D.
            • kwiatek223 Re: kora dębu 23.08.05, 13:08
              Hehe!! Dobre! AKurat mam w domu Liptona, bo moja mama to pije, wiec sprobuje. A
              musze sie pochwalic ze umylam wczoraj glowe żółtkiem i jestem zachwycona-
              zostaje przy tym. Wlosy wygladaja super, nawet sie pofalowaly, co jest dziwne
              bo zawsze mialam proste ''druty''. Dzieki za odpowiedz
              pozdrówka
        • ewamaja Re: kora dębu 31.08.05, 13:52
          puma002 napisała:
          Aby przyciemnić włosy: po łyżce czarnej herbaty i suszonej szałwi zmiel (w
          > młynku do kawy) na proszek, zalej 2 szklankami wrzącej wody i gotuj przez 2
          > godziny na słabym ogniu, uzupełniając odparowaną wodę. Gdy odwar ostygnie wlej
          > kieliszek wódki. Otrzymany płyn wcieraj we włosy i skórę głowy raz dziennie
          > przez 5 dni w tygodniu.

Czyli potem 2 dni przerwy i znowu wcieramy?
          ja mam pierwsze 5 dni za sobą i jak na razie alkohol osłabia łojotok
          • deczi Re: kora dębu 01.09.05, 09:19
            A nie przesusza włosów?
            Może właśnie dlatego ta przerwa.
            pozdr.
            D.
    • mag26nov Re: kora dębu 12.09.03, 11:34
      ha!,aż wstyd sie przyznać,ale nie miałam w domu czarnej herbaty.tony
      szałwii,mięty,rumianku,itp., różne czerwone i zielone,
      aromatyzowane,owocowe,etc. ...i żadnej czarnej!!!ale przed chwilą wróciłam ze
      sklepu z całym opakowaniem i zaraz będę testować:))))
    • puma002 Re: kora dębu 13.09.03, 08:55
      Znalazłam fajny przepis na koloryzujący płyn do włosów. Nie wypróbowałam, bo
      jestem farbowaną blondynką, a recepta tylko dla rudzielców albo brunetek.
      Zapewnia czerwone refleksy we włosach. Może komuś się przyda.

Wymieszać w równych częściach świeżo wyciśnięty sok z buraka z sokiem z
      marchewki. Wmasować w wilgotne włosy i posiedzieć godzinę na słońcu. Później
      normalnie spłukać wodą i umyć włosy szamponem.

• mag26nov Re: kora dębu 14.09.03, 09:35
        fajnie,bo ja mam rude wlosy,wiec sobie wypróbuje:))) na razie sprawdzilam na
        brwiach zmieszany napar z szałwii i czarnej herbaty (jestem raczej leż,wiec
        zaczelam od najlatwiejszego 'specyfiku' ;))) ) - bardzo ładnie wyszło. jak juz
        wspomnialam-mam rude włosy(kasztanowe),ale brwi bardzo bardzo jasne,a teraz sa
        troche ciemniejsze i jak dla mnie akurat:)))dzięki!!!!!!!!!
        • puma002 Re: kora dębu 14.09.03, 10:55
          Dla bardziej radykalnego przyciemnienia brwi można wypróbować orzech włoski,
          tak jak sugerowała Deczi. Teraz opadają orzechy, robi się mocny odwar z
          naowocni (to zielone okrywające orzech) świeżych lub wysuszonych na zapas.
          Trzeba przy tym uważać, żeby nie pofarbować rąk, twarzy i wszystkiego dokoła,
          bo barwnik jest - oględnie mówiąc - trudno zmywalny.

Mag - to super, że szałwia z herbatą zadziałała jak trzeba na Twoje brwi.
          Zawsze mnie zachwyca skuteczność ziółek (i w ogóle naturalnych środków) w
          różnych aspektach.

Pozdrawiam :-)))
        • dino3 Re: kora dębu 22.08.04, 20:36
          sprawdziłam na sobie napar z czarnej herbaty i szałwi , działa tak jak chciałam
          delikatnie ożywia kolor włosy stają się brązowe, ale oprócz tego zauważyłam że
          są puszyste, pozdrawiam
          • kwiatek223 Re: kora dębu 20.08.05, 15:18
            Mam pytanie. Czy stosowac te plukanke z kory debu i orzecha wloskiego po umyciu
            glowy szmaponem, czy tylko samym naparem??? Czy nie ma pozniej problemow z
            rozczesaniem wlosów??
            pozdrawiam
            • deczi Re: kora dębu 22.08.05, 09:19
              Najpierw umyj włosy szamponem.
              Po szamponach i naparach ziołowych włosy rzeczywiście mogą być trudne do
              rozczesania, ale jako posiadaczka naturalnych kręconych, bardzo niesfornych,
              cienkich i plączących się włosów zapewniam, że nie jest tak źle, nawet bez
              dającej "poślizg" odżywki.
              pozdrawiam,
              D.
          • paszczak44 Re: kora dębu 25.08.05, 13:59
            A czy efekt utrzymuje się długo?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka