mag26nov 11.09.03, 11:16 słyszałam,że napar z kory dębu przyciemnia włosy. czy to prawda? czego jeszcze można użyć(chodzi mi oczywiście o jakieś 'naturalne kosmetyki') by przyciemnić kolor włosów? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deczi Re: kora dębu 11.09.03, 11:55 mag26nov napisała: > słyszałam,że napar z kory dębu przyciemnia włosy. czy to prawda? czego > jeszcze można użyć(chodzi mi oczywiście o jakieś 'naturalne kosmetyki') by > przyciemnić kolor włosów? Szałwia i orzech włoski. Podobno działanie przyciemniające ma napar z szałwi wymieszany z naparem z czarnej herbaty. Sama używałam kory dębu z orzechem, ale zmiana koloru jest bardzo delikatna. Za to świetnie działa taki napar na przetłuszczajace się włosy, nadaje połysk i miękkość. D. Odpowiedz Link
puma002 Re: kora dębu 11.09.03, 18:41 Podpisuję się pod postem Deczi :-) a oto przepis na naturalne przyciemnianie : Aby przyciemnić włosy: po łyżce czarnej herbaty i suszonej szałwi zmiel (w młynku do kawy) na proszek, zalej 2 szklankami wrzącej wody i gotuj przez 2 godziny na słabym ogniu, uzupełniając odparowaną wodę. Gdy odwar ostygnie wlej kieliszek wódki. Otrzymany płyn wcieraj we włosy i skórę głowy raz dziennie przez 5 dni w tygodniu. Trochę kłopotliwe, ale włosy to lubią. Stopniowo zniknie siwizna, a włosy nabiorą brunatnej barwy i wzmocnią się, bo dodatkowo szałwia pobudza cebulki włosowe i działa przeciwłupieżowo. Jeszcze herbaciana płukanka do włosów: 4 łyżeczki listków czarnej herbaty zalej 2 szklankami wrzącej wody, po ostygnięciu odcedź. Nasącz letnim naparem świeżo umyte włosy. Esencja czarnej herbaty jest wypróbowanym domowym środkiem do odświeżania koloru ciemnych włosów, nadaje im efektowny połysk. Pozdrawiam :-))) Odpowiedz Link
mag26nov Re: kora dębu 11.09.03, 22:18 dziekuje za rady-zamierzam skorzystac. ale pobede jeszcze troche upierdliwa ;)))) - czy mozna tez przyciemnic w ten sposob brwi? Odpowiedz Link
puma002 Re: kora dębu 12.09.03, 08:08 Pewnie można i brwi przyciemniać, czemu nie. Spróbuj i później napisz, jak się udało. Pozdrowionka Odpowiedz Link
kwiatek223 Re: kora dębu 22.08.05, 13:57 Mam troche nietypowe pytanie. Jakiej herbaty uzyć??? W dzisiejszych czasach ciezko dostac świeża i prawdziwa czarna herbate. Lipton i Tetley pewnie odpadaja Odpowiedz Link
deczi Re: kora dębu 23.08.05, 09:18 A ja bym właśnie Liptona użyła. Zwłaszcza tego żółtego, bo pić się go nie da, to niech chociaż do płukania włosów posłuży;-) Możesz też kupić jakąś zwykłą sypaną czarną herbatę. Jak dobrze poszperać po półkach, to można taką znaleźć. pozdr. D. Odpowiedz Link
kwiatek223 Re: kora dębu 23.08.05, 13:08 Hehe!! Dobre! AKurat mam w domu Liptona, bo moja mama to pije, wiec sprobuje. A musze sie pochwalic ze umylam wczoraj glowe żółtkiem i jestem zachwycona- zostaje przy tym. Wlosy wygladaja super, nawet sie pofalowaly, co jest dziwne bo zawsze mialam proste ''druty''. Dzieki za odpowiedz pozdrówka Odpowiedz Link
ewamaja Re: kora dębu 31.08.05, 13:52 puma002 napisała: Aby przyciemnić włosy: po łyżce czarnej herbaty i suszonej szałwi zmiel (w > młynku do kawy) na proszek, zalej 2 szklankami wrzącej wody i gotuj przez 2 > godziny na słabym ogniu, uzupełniając odparowaną wodę. Gdy odwar ostygnie wlej > kieliszek wódki. Otrzymany płyn wcieraj we włosy i skórę głowy raz dziennie > przez 5 dni w tygodniu. Czyli potem 2 dni przerwy i znowu wcieramy? ja mam pierwsze 5 dni za sobą i jak na razie alkohol osłabia łojotok Odpowiedz Link
deczi Re: kora dębu 01.09.05, 09:19 A nie przesusza włosów? Może właśnie dlatego ta przerwa. pozdr. D. Odpowiedz Link
mag26nov Re: kora dębu 12.09.03, 11:34 ha!,aż wstyd sie przyznać,ale nie miałam w domu czarnej herbaty.tony szałwii,mięty,rumianku,itp., różne czerwone i zielone, aromatyzowane,owocowe,etc. ...i żadnej czarnej!!!ale przed chwilą wróciłam ze sklepu z całym opakowaniem i zaraz będę testować:)))) Odpowiedz Link
puma002 Re: kora dębu 13.09.03, 08:55 Znalazłam fajny przepis na koloryzujący płyn do włosów. Nie wypróbowałam, bo jestem farbowaną blondynką, a recepta tylko dla rudzielców albo brunetek. Zapewnia czerwone refleksy we włosach. Może komuś się przyda. Wymieszać w równych częściach świeżo wyciśnięty sok z buraka z sokiem z marchewki. Wmasować w wilgotne włosy i posiedzieć godzinę na słońcu. Później normalnie spłukać wodą i umyć włosy szamponem. Odpowiedz Link
mag26nov Re: kora dębu 14.09.03, 09:35 fajnie,bo ja mam rude wlosy,wiec sobie wypróbuje:))) na razie sprawdzilam na brwiach zmieszany napar z szałwii i czarnej herbaty (jestem raczej leż,wiec zaczelam od najlatwiejszego 'specyfiku' ;))) ) - bardzo ładnie wyszło. jak juz wspomnialam-mam rude włosy(kasztanowe),ale brwi bardzo bardzo jasne,a teraz sa troche ciemniejsze i jak dla mnie akurat:)))dzięki!!!!!!!!! Odpowiedz Link
puma002 Re: kora dębu 14.09.03, 10:55 Dla bardziej radykalnego przyciemnienia brwi można wypróbować orzech włoski, tak jak sugerowała Deczi. Teraz opadają orzechy, robi się mocny odwar z naowocni (to zielone okrywające orzech) świeżych lub wysuszonych na zapas. Trzeba przy tym uważać, żeby nie pofarbować rąk, twarzy i wszystkiego dokoła, bo barwnik jest - oględnie mówiąc - trudno zmywalny. Mag - to super, że szałwia z herbatą zadziałała jak trzeba na Twoje brwi. Zawsze mnie zachwyca skuteczność ziółek (i w ogóle naturalnych środków) w różnych aspektach. Pozdrawiam :-))) Odpowiedz Link
dino3 Re: kora dębu 22.08.04, 20:36 sprawdziłam na sobie napar z czarnej herbaty i szałwi , działa tak jak chciałam delikatnie ożywia kolor włosy stają się brązowe, ale oprócz tego zauważyłam że są puszyste, pozdrawiam Odpowiedz Link
kwiatek223 Re: kora dębu 20.08.05, 15:18 Mam pytanie. Czy stosowac te plukanke z kory debu i orzecha wloskiego po umyciu glowy szmaponem, czy tylko samym naparem??? Czy nie ma pozniej problemow z rozczesaniem wlosów?? pozdrawiam Odpowiedz Link
deczi Re: kora dębu 22.08.05, 09:19 Najpierw umyj włosy szamponem. Po szamponach i naparach ziołowych włosy rzeczywiście mogą być trudne do rozczesania, ale jako posiadaczka naturalnych kręconych, bardzo niesfornych, cienkich i plączących się włosów zapewniam, że nie jest tak źle, nawet bez dającej "poślizg" odżywki. pozdrawiam, D. Odpowiedz Link