Dodaj do ulubionych

Dwa pytania do okulisty

16.04.06, 19:36
1. Nadwrażliwość na silne światło słoneczne-
Od pewnego czasu mam nadwrażliwość na intensywne światło słoneczne. Oczy moje
reagują na nie przymrużeniem i łzawią. Ponad to białka są usiane żyłkami
czerwonymi. Czy jest to coś groźnego?
2. Asymetria kolorów w widzeniu obrazu-
Czy to możliwe, aby widzieć jednym okiem bardziej barwy cieplejsze - na różowo
a drugim kolory zimnejsze - na niebiesko? Co to oznacza? Czy jest to groźne?
Obserwuj wątek
    • dorianne.gray Re: Dwa pytania do okulisty 17.04.06, 00:41
      Nie jestem okulistką, ale na drugie pytanie mogę Ci odpowiedzieć :)
      Ja też widzę każdym okiem inne odcienie tych samych barw. Wydaje mi się, że to
      normalne. Mam różną wadę na każdym oku (plus 2 i minus 2), ale to chyba nie ma
      znaczenia, bo kiedyś na obu oczach miałam plusy, a różne kolory widzę od
      zawsze :)
      • umfana Dorianne 17.04.06, 01:04
        Gray widzisz ja zadawałam to pytanie w "realu" znajomym i byłam traktowana przez
        nich, jak nawiedzona... Wydawało mnie się to naturalną rzeczą, ale przez reakcję
        innych zaczęłam wątpić i sądzić, że coś jest nie tak z moim wzrokiem.
        • beanr Re: Dorianne 17.04.06, 10:51
          Ja zadawałam nawet to pytanie dotyczące koloru lekarzowi, u którego się leczę -
          pomimo, iż uważam go za kompetentnego i cierpliwego w odpowiadaniu mi na
          pytania, odpowiedział, że "medycyna nie opisuje takiego przypadku". Jak widać,
          nie tylko ja tak mam - może inni nie mówią o tym lekarzowi, a moze tego nie
          zauważają - po co sprawdzać, jak widzi się jednym okiem, skoro można dwoma?
          Ale mam inne spostrzeżenie - ja tak bardziej na niebiesko widzę też po
          położeniu się na plecach, a przy położeniu się na boku - na niebiesko widzę
          okiem znajdującym się wyżej. Stąd wywnioskowałam, że to przyczyna krążeniowa -
          zwłaszcza, że mam jakieś tak zaburzenia naczynioskurczowe w naczyniach ocznych.
          Ale czy to groźne, czy moje oko podczas leżenia jest przez to gorzej ukrwione -
          nie wiem. Może to jednak normalne...
          Jestem ciekawa, jak jest u Was po "próbie leżenia"?
          • umfana Beanr :o) 17.04.06, 12:51
            Ja byłam traktowana, jak wariatka wśród znajomych.
            Śmieszne jest to, że większość z nich pracuje głównie oczami i operuje kolorami
            w pracy. W końcu dla plastyków takie sprawy powinny być oczywiste...
            • dorianne.gray Re: Beanr :o) 18.04.06, 00:33
              Patrząc na to z filozoficznego punktu widzenia - nie ma w tym nic dziwnego :)
              Może po prostu niktórzy nigdy nie zwrócili na taki drobiazg uwagi, ja
              zwróciłam, bo u mnie ciekawość jest wrodzona :)
              Na dobrą sprawę nie możemy być nawet pewni, czy wszyscy ludzie na świecie tak
              samo widzą kolor czerwony czy niebieski. Gdybyście na przykład od urodzenia
              widziały kolor niebieski jako czerwony, a czerwony jako niebieski, to nawet nie
              wiedziałybyście, że widzicie inaczej niż inni ludzie. To dlatego, że
              nazywałybyście te kolory tak samo jak oni :)
              Nie ma się w sumie nad czym zastanawiać, widzenie różnych odcieni barw każdym
              okiem nie jest chyba niczym nadzwyczajnym!
              (Jeśli chodzi o plastyków - ciekawa jestem, czy jest dla nich oczywiste to, że
              np. impresjonizm jest wynikiem krótkowzroczności - taki Monet, o ile dobrze
              pamiętam, za młodu nawet inaczej postrzegał barwy niż kiedy się zestarzał) :)
              • umfana Dorianne masz rację 18.04.06, 14:31
                Postrzeganie barw to sprawa indywidualna. Kobiety są bardziej czułe na kolory(sic!)
                Zapraszam Cię z pytaniem o impresjonizm na forum Malarstwo:
                forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10077
                Fajny wątek może się z tego rozwinąć.
                Pozdrawiam
    • aga-83 Re: Dwa pytania do okulisty 17.04.06, 11:40
      Hej! Zaczerwienienie i nadwrazliwosc na swiatlo moze byc objawem zapalenie np teczowki. To ze widzisz inaczej kolory ostatnio to tym bardziej-moze np masz wysieki jakies w oku-czyli widzis troszke na bialawo-czy bledsze kolory.Ja tak mialam-nie mozna zwlekac z leczeniem zapalenia -wiec lepiej sprawdz (dno oka tez)!
      • umfana Aga 17.04.06, 12:52
        Mój lekarz pierwszego kontaktu to bagatelizuje. Widać muszę wybrać się prywatnie
        do okulisty!
        Pozdrawiam
        • pia.ed Re: Aga 17.04.06, 13:28
          1.Mozesz miec bardzo zmeczone oczy, wtedy reaguja na wszystko.
          1.Byc moze masz zmeczone oczy, bo potrzebujesz okularow.
          3.Moze potrzebujesz okularow specjalnie do komputera.

Osobiscie mam dobrze dobrane szkla, a jesli na wiosne zaswieci pierwsze mocne
          slonce, to tez mi lzy leca.
          Dlatego zrobilam sobie okulary sloneczne z dioptriami.
          • umfana Pia.ed 17.04.06, 14:39
            Dzięki!
            • tanahoe Re: Pia.ed 17.04.06, 17:41
              Ja też każdym okiem widzę inaczej barwy. Jednym cieplejsze drugim zimniejsze. I
              to od dawna. Więc nie jesteś osamotniona:) Co do wrażliwości na światło i
              zaczerwienienia to możesz mieć zapalenie spojówek. Jeśli jeszcze oczy swędzą
              Cię lub pieką to na pewno
              • umfana Tanahoe widać mam zapalenie spojówek :( 17.04.06, 18:06
                Dowiaduję się od Was a nie od lekarza :(((
                Napiszcie mi czy to groźne, jak przebiega leczenie i czy jest długie, drogie, etc?
        • martta_k Re: Aga 17.04.06, 18:45
          umfana napisała:

> Mój lekarz pierwszego kontaktu to bagatelizuje. Widać muszę wybrać się
          prywatni
          > e
          > do okulisty!

a czemu nie poszłaś od razu do okulisty? przeciez do niego nie potrzebne jest
          skierowanie
          • umfana Idę do okulisty skoro nie trzeba skierowania! 17.04.06, 19:51
            Pozdrawiam
            • kixx Tak,tak umfi-idz do okulisty 18.04.06, 18:20
              to tak na poczatek
              a powazniej to zadnego objawu nie mozna lekce sobie wazyc

ps.moze wystarczy zmiana nawykow zywieniowych
              • umfana Kixx jak tam Święta? 18.04.06, 20:33
                Widzę żę żona dała Ci popalić... skoro tutaj mnie w geście rozpaczył znalazłeś! :o)
                • kixx Re: Kixx jak tam Święta? 18.04.06, 21:07
                  nie nie
                  zona mnie wlasnie tu zawolala
                  wie,ze darze cie nieklamana sympatia
                  • umfana Re: Kixx jak tam Święta? 18.04.06, 21:43
                    To perwersyjna z Was para... Dzięki ale wypisuję się z takich układów! Już nie
                    musisz skakać przez okno :o)
    • raija5 Re: Dwa pytania do okulisty 18.04.06, 19:51
      Mój syn widzi jednym okiem kolor bardziej intensywny, więc poszłam z nim do
      okulisty .po badaniu TopSS okazało sie ,że ma podrażniony nerw wzrokowy.Musi bć
      pod kontrolą okulistyczną.Grozi mu jaskra.
      • umfana Raija... 18.04.06, 20:34
        Ups... widzę że muszę koniecznie wybrać się do lekarza :(((
        • dorianne.gray Re: Raija... 19.04.06, 01:49
          Spokojnie, ja mam wzrok dokładnie badany wzdłuż i wszerz co 6 miesięcy -
          żadnych objawów zapalenia nerwów czy jaskry, to nie musi być to :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka