Dodaj do ulubionych

na czczo przed operacją?

12.05.06, 20:50
Przeczytałam na tym forum że przed narkozą powinno się byc na czczo, niedługo
mam operację a nikt mi nic nie mówił żebym zgłosiła się do szpitala z pustym
żołądkiem, czy to przeoczenie lekarza, czy może narkoza narkozie nie równa?
Obserwuj wątek
    • zubr_zalogowany Re: na czczo przed operacją? 12.05.06, 21:30
      a moze zabieg w nastepnym dniu
      • jontka1 Re: na czczo przed operacją? 12.05.06, 21:39
        a może? a tak się praktykuje?
        • felinecaline Re: na czczo przed operacją? 12.05.06, 22:50
          Jesli masz miec zabieg rano (do poludnia) to nie mozesz jesc, pic ani palic
          papierosow ani zuc gumy od poprzedzajacej polnocy.
          Jesli po poludniu zapytaj lekarza.
        • snajper55 Re: na czczo przed operacją? 12.05.06, 23:03
          jontka1 napisała:

> a może? a tak się praktykuje?

Owszem. Jeśli trzeba na przykład wykonać jakieś badania przed operacją, lub ma
          być ona rano.

S.
          • netka2 Re: na czczo przed operacją? 13.05.06, 16:02
            Zazwyczaj do szpitala przychodzi sie dzien przed zabiegiem. Robi sie podstawowe
            badania, grupe krwi, zleca leki, premedykacje, niekiedy lewatywe(do wybranych
            zabiegow) i informuje sie pacjenta o koniecznosci pozostania na czczo. Mozna
            jest do godziny 12, pozniej do godziny 20-22 mozna tylko pic-to dzien przed
            zabiegiem. jeszcze przed zabiegiem obowiazkowe golenie:)
          • jontka1 Re: na czczo przed operacją? 13.05.06, 16:06
            e, to nie fajnie, to jeden dzień w plecy:( ale na dobrą sprawę to komplet badań
            mam przynieść ze sobą, a do szpitala mam się zgłosić w godzinach grubo
            przedpołudniowych,
            Wydawało mi się że to oczywiste ze dzień przyjęcia do szpitala to dzień
            operacji i co? teraz mam na wszelki wypadek nic nie jeść?
            • conveyor Re: na czczo przed operacją? 13.05.06, 16:19
              Nie jedz rano. Jesli sie okaze ze jednak masz operacje nastepnego dnia to wtedy cos zjesz.
            • alika.anna Re: na czczo przed operacją? 13.05.06, 16:26
              Witaj!
              Ja miałam w styczniu operację. Też myślałam, że dzień, który mi wyznaczyli na
              przyjście do szpitala, to dzień zabiegu, tym bardziej, że miałam przynieść
              komplet podstawowoych badań, morfologia, rtg itd., a potem okazało się, że tego
              dnia, w którym przyjęli mnie do szpitala robili jeszcze raz wszystkie te
              badania, a zabieg miałam następnego. Ale kazali mi się zgłosić, więc wydaje mi
              się, że lekarz zapomniał Ci o tym powiedzieć. Na wszelki wypadek, lepiej nic
              nie jeść przed planowanym pójściem do szpitala.
              Wszystkie te procedury zależą też od szpitala, moja znajoma była operowana w
              innym szpitalu, niż ja i zabieg miała przeprowadzony tego samego dnia, w którym
              zgłosiła się i w jej przypadku lekarze bazowali na wynikach, które przyniosła i
              wcześniej miała zlecone do wykonania, wiec bywa z tym różnie.
              Może zadzwoń do szpitala, na przykład do dyżurki i zapytaj, jak to jest z tym
              byciem na czczo.
              Pozdrawiam i życzę powodzenia!
              • jontka1 Re: na czczo przed operacją? 13.05.06, 16:29
                no dzieki:) w takim razie trochę sobie pogłoduje;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka