30.05.06, 12:30
Czy ketchup jest zdrowy? Zawiera przecież dużo pomidorków, a z drugiej strony
jest w nim ocet. Ile można go jeść i czy warto?
Obserwuj wątek
    • 0lunia Re: ketchup 01.06.06, 21:47
      a wy jecie ketchup?
    • netus81 Re: ketchup 02.06.06, 11:29
      ja słyszałam ,że keczup jest niezdrowy, że ma duzo konserwantów, cukier,
      ocet...ale w sumie je się go jako dodatek a nie łyżkami jako danie, więc chyba
      uzywając go jako przyprawy nie powinnysmy miec wyrzutów sumienia?pozdrawiam
    • barbara_dabrowska Re: ketchup 02.06.06, 14:11
      Keczup ma swoje plusy i minusy, jak wszystko...

Warto zwrócić uwagę, iż w składzie keczupu na drugim miejscu występuje cukier,
      dzięki któremu uzyskiwany jest charakterystyczny słodkawy smak tego sosu, ale
      nie popadajmy w przesadę, Kaloryczność keczupu to około 93 kcal na 100g, to
      niewiele, a używamy go przecież w małych ilościach, jako dodatek.
      Inną negatywna cechą keczupów niskiej jakości jest fakt, iż są one konserwowane
      benzoesanem sodu, związkiem, który może wywoływać silne reakcje alergiczne oraz
      bóle głowy i wymioty. Keczupy z niskiej półki często z pomidorami nie mają
      niestety w ogóle nic wspólnego. Na szczęście większość keczupów dobrej jakości
      jest produkowanych z pomidorów, bez dodatków chemicznych konserwantów.
      Godną uwagi kwestią jest likopen- substancja pochodząca z rodziny karotenoidów
      będąca silnym przeciwutleniaczem obecna w keczupie. Ciekawe jest to, że aby
      związek ten mógł być wykorzystany musi być uwolniony z połączeń komórkowych,
      dlatego znacznie więcej przyswoimy go z keczupu niż z pomidorów.

Jaki jest bilans- zerowy! Nie ma powodu by bać się keczupu, ale przesada w
      każdym kierunku jest niewskazana! Tak poza tym, to keczup jest smaczny i ja
      osobiście bardzo go lubię!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka