annamalgorzata25 08.06.06, 13:22 ...mają najbliźsi? Jak sie zachowywać w stosunku do osoby chorej,sparalizowanej nie mówiącej.Proszę o poradę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
j2334 Re: udar mozgu-jak postępować ... 08.06.06, 13:34 poprostu normalnie.Osoby po udarze mozgu mimo ,ze czesto nie mowia,to doskonale wszystko rozumia.starac sie do nich jak najwiecej mowic i wszystkie czynnosci pielegnacyjne,karmienie wykonywac bardzo spokojnie .Chorzy tacy wymagaja szczegolnej troski ,i zrozumienia.nie piszesz jaki jest ogolny stan,czy sa rehabilitowani?i jak dlugo sa chorzy? Odpowiedz Link Zgłoś
annamalgorzata25 dopiero wrocilam ze szpitala... 08.06.06, 13:48 ...babcia ma paraliż wiotki prawej strony,nie mówi,nie ma odruchu łykania,jedynie troche się patrzyla gdy ktoś się przy niej poruszal,nie wiem czy tez niedowidzi czy takie wodzenie oczami to tylko chwilowy odruch.Dostala udaru wczoraj wieczorem, nie wiem tez czy to krwotoczny czy zatorowy.Personel szpitala jest nieskory do "uświadamiania" rodziny.A ja chce wiedziec jak mam sie zachowywac,bo juz mi powiedziano (co i tak jest dla mnie dziwne) zeby za czesto do niej nie przychodzic (jakies takie założenie z góry). Babcia jest dozywiana dozylnie.Krótko jest przytomna,duzo spi. Pisze tak jak widze jaki jest stan i tyle ile wiem o udarze.Nie wiem jak sie zachowywac, nic juz nie wiem dzisiaj bo jeszcze tata mial wypadek (o czym sie dowiedzielismy jadąc do babci do szpitala)... Mam nadzieje ze babcia rozumie ze jestesmy przy niej ...nie wiem czy ona rozumie co sie jej wlasciwie stalo i czy zdaje sobie sprawe ze swojego stanu,boje sie ze umrze... Zajrzałam tutaj na forum (skoro takie jest) Odpowiedz Link Zgłoś
j2334 Re: dopiero wrocilam ze szpitala... 08.06.06, 14:48 Aniu,mam nadzieje,ze tatowi nic powaznego sie nie stalo.Jezeli chodzi o babcie,to jednak jest to swieza sprawa,wiec trudno cos w tej chwili wyrokowac ,niewiele mozesz teraz babci pomoc,najwazniejszy jest pierwszy tydzien ,jesli w tym czsie stan sie poprawi to bedzie w miare dobrze,pisze w miare ,bo czasem paraliz moze pozostac,ale to jeszcze za wczesnie .Trzeba byc dobrej mysli. Odpowiedz Link Zgłoś