Dodaj do ulubionych

dieta w ciąży

27.06.06, 08:17
Mam pytanie wszystkie poradniki dotyczące diety w ciąży podają, że
zapotrzebowanie kaloryczne ciężarnej to 2000 kalorii, ale to przecież
nielogiczne żeby każda miała takie same. Przecież podstawowa przemiana
materii u osoby ważącej 70 kilo jest inna niż u osoby ważącej 50.
W związku z tym mam pytanie jakie jest zapotrzebowanie kaloryczne dla osoby
ważącej 52 kilo. W tej chwili jem około 1700 kalorii czy to wystarczy czy
powinnam jeść więcej?
Dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • addinka Re: dieta w ciąży 27.06.06, 10:38
      witaj

nie jestem ekspertem ,ale byłam w ciąży, wyniki miałam świetne, niespecjalnie
      nawet brałam witaminy, dopiero od 5,6 m-ca czasem brałam falvit albo jakies inne
      zestawy dla cięzarnych-materny nie, bo się naczytałam i zniechęciłam; i magnez,
      żeby skurczy nie mieć głownie łydek:((

a więc ważyłam 2 kg więcej niżty, nie wiem ile kalorii jadłam, ale jadłam
      normalnie jak zwykle , nic na siłę i nie za dwoje; starałam się tylko jeść
      wartościowe rzeczy i nie jeść smieciowego jedzenia, dużo warzyw, owoców-tu lato
      sprzyja, ryby, chude mięso, chleb razowy, ser biały; jadłam bardzo dużo nabiału
      i pomidórów, bo tego mi się chciało i ryby;oczywiście sezonowe owoce, południowe
      ostrożnie; nie przytyłam za dużo ,bo 11 kg, do końca miałam znakomite wyniki, a
      dziecko urodzio się zdrowe jak ryba;

nie przejmuj się kaloriami, zaleceniami itp. jedz to na co masz ochotę, w
      granicach zdrowego rozsądku i wybieraj wartościowe jedzenie, nie puste kalorie;
      wiadomo, że pewnych produktów w ciązy jesc nie można-surowego mięsa, sery
      pleśniowe, ale to pewnie wiesz; dobrze jesc dużo błonnika- ciemne pieczywo,
      otręby, suszone śliwki i morele, bo niestety podczas ciązy możliwe są zaparcia;

jak sobie jeszcze coś przypomne, to dam znać; przede wszystkim życzę dużo
      spokoju, jak najwiecej wypoczywaj i wprowadzaj się w dobry nastrój, to najlepiej
      służy ciązy - spokój i pozytywne nastawienie; pozdrawiam Ciebie i brzuszek
      • marthulka Re: dieta w ciąży 27.06.06, 10:57
        addinka bardzo Ci dziękuję
    • barbara_dabrowska Re: dieta w ciąży 27.06.06, 15:25
      W ciąży najważniejsze jest aby jeść dla dwojga a nie za dwoje! Proszę skupić się
      głównie na tym, aby posiłki były regularne i urozmaicone, to zapewni i Pani i
      maluszkowi odpowiednią podaż składników pokarmowych. W czasie pierwszych dwóch
      semestrów ciąży zapotrzebowanie kaloryczne rośnie o około 300kcal, zaś w od
      trzeciego semestru o 500kcal. Nie są to wcale duże ilości pożywienia 500kcal-to
      dwie kanapki z chleba pełnoziarnistego, z wędliną i warzywami. Jeżeli jest Pani
      osobą zdrową, to proszę starać się zachować zasady racjonalnego żywienia i nie
      przejmować się liczeniem kalorii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka