Dodaj do ulubionych

Co wiecie o zmniejszonej ilosci płytek krwi???

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.03, 20:35
Norma podaje ilość 140-400
co myślec jak sie ma 70 ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Co wiecie o zmniejszonej ilosci płytek krwi?? IP: *.222-200-80.adsl.skynet.be 04.02.03, 21:00
      Jak sie ma 70 i nic nie dolega, to trzeba sie zastanowic.
      1. czy nie biore zadnych lekow? Niektore leki (trudno o przyklady, to moze byc cokolwiek. U mnie np aspiryna) wiaza sie do plytek, a takie plytki sa niszczone. Heparyna moze powodowac maloplytkowosc.
      2. czy nie przechodzilem ostatnio zadnej infekcji wirusowej?
      3. czy nie mam zakrzepicy zylnej?
      4. czy nie mam klopotow z watroba albo sledziona?
      5. czy moj szpik jest w porzadku (to bedzie wymagalo specjalistycznych badan)?

Jak sie ma 70 i dolega (wybroczyny, przedluzone krwawienia) to trzeba sie zastanowic jak wyzej, i to pilnie.
      • Gość: lili Re: Co wiecie o zmniejszonej ilosci płytek krwi?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.03, 17:28
        bez wzgledu na to czy dolega czy nie - marsz do lekarza!!!

ja majac ciezka niewydolnosc szpiku (plytki 35) czulam sie wspaniale i gdyby
        nie przypadkowe badanie mogloby mnie juz nie byc.
        Przy tak malej ilosci plytek masz bardzo obnizona krzepliwosc krwi i moze ci
        np. grozic nagly krwotok.
        do lekarza -a o ile to mozliwe od razu do hematologa!

• eta5 Re: Co wiecie o zmniejszonej ilosci płytek krwi?? 07.02.03, 22:31
          a co to jest niewydolnośc szpiku?
        • Gość: starlette do lili IP: *.acn.waw.pl 08.02.03, 09:07
          LILI, wyleczyłaś się? Moja kuzynka cierpi na małopłytkowosc, wyniki podobne
          jak powyżej, przeszła wszelkie mozliwe badania łacznie z dwukrotnym badaniem
          szpiku , jest pod stałą opieką hematologów, którzy tylko robią badania
          kontrolne krwi co jakis czas, liczba płytek nieznacznie sie podniosła i nie
          spada, ale nic poza tym.
          • Gość: lili Re: do lili IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.03, 15:35
            tak,ale wyladowalam wtedy blyskawicznie w szpitalu :punkcja (obawiano sie
            bialaczki),transfuzje krwi,uderzeniowe dawki lekow.
            Minelo sporo czasu i ciagle musze kontrolowac krew,ale taka zapasc nie
            powtorzyla sie.Wyniki mam zawsze w dolnych granicach normy,ale jednak normy.

a niewydolnosc szpiku polega na tym,ze szpik po prostu przestaje produkowac
            skladniki krwi.
            Ja wtedy oprocz plytek mialam i bialych i czerwonych cialek 10 x za malo,po
            prostu 'woda'.
        • Gość: Doki Re: Co wiecie o zmniejszonej ilosci płytek krwi?? IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 08.02.03, 09:11
          Gość portalu: lili napisał(a):

> ja majac ciezka niewydolnosc szpiku (plytki 35) czulam
          sie wspaniale i gdyby
          > nie przypadkowe badanie mogloby mnie juz nie byc.

Ee, tak zle nie jest.

> Przy tak malej ilosci plytek masz bardzo obnizona
          krzepliwosc krwi i moze ci
          > np. grozic nagly krwotok.

Malo prawdopodobne. Ale mozliwe sa obfite krwawienia
          miesieczne, albo duzy krwotok w razie urazu. Samoistne
          krwotoki w maloplytkowosci zdarzaja sie baaaardzo rzadko.

Ja tez mialem maloplytkowosc, lata cale, czulem sie
          dobrze i nie dalem sie leczyc. Klopotliwe bylo, gdy
          zacialem sie przy goleniu: krwawilem pol godziny i
          dluzej. Po jakichs 10 latach przeszlo samo. Wiele chorob
          przechodzi sama.
          Ale do hematologa radze jednak pojsc.
          • eta5 Re: Co wiecie o zmniejszonej ilosci płytek krwi?? 08.02.03, 17:02
            A czy płytki poniżej normy mogą sugerowac np białaczke?
            Mój mąz ma 128 wiem że to troszke poniżej normy ale jednak się denerwuję .
            Płytki na krew cytrynianową ma 132. Proszę o odpowiedź.
            • Gość: Doki Re: Co wiecie o zmniejszonej ilosci płytek krwi?? IP: *.211-200-80.adsl.skynet.be 08.02.03, 18:47
              Plytki ponizej normy moga sugerowac (choc niepewna to sugestia) bialaczke, ale 132 czy 128 to praktycznie norma.
              Ja mysle, ze malo osob rozumie pojecie normy w medycynie. Norma nie jest od-do, a wszystko co poza to nieprawidlowe. Przeciwnie, opieramy sie na rozkladzie normalnym Gaussa i prawdopodobienstwie, ze dany wynik jest nieprawidlowy. Norma na ogol obejmuje tylko 90-95% zdrowych.
              • Gość: eta5 Re: Co wiecie o zmniejszonej ilosci płytek krwi?? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.03, 19:06
                Dzieki
                troche sie martwie bo ja mam 276 , a zdrowy młody facet który nie pije nie
                pali 128. Troche to dziwne nie uwazacie? A nasza lekarka sprawe bagatelizuje i
                się usmiecha :(
                • Gość: Doki Re: Co wiecie o zmniejszonej ilosci płytek krwi?? IP: *.211-200-80.adsl.skynet.be 08.02.03, 19:27
                  A ja wcale nie uwazam tego za dziwne. Kazdy czlowiek jest inny. Moze taka jego uroda?
                  • Gość: eta5 Re: Co wiecie o zmniejszonej ilosci płytek krwi?? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.03, 19:43
                    Dzięki Doki.
                    No może :)

pozdrawiam z wrocławia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka