15.08.06, 20:01
Wczoraj po rozmowie z chorym na boreliozę okazało się że mam podobne objawy.
Kleszcza złapałem 10 lat temu. Po kilku dniach go wyrtwałem z prawego biodra
za pasem. W miejscu była juz czerwona plama. Czy to mozliwe ze mam boreliozę?
Obserwuj wątek
    • kwietniowe_cappuccino Re: Borelioza 15.08.06, 20:04
      jeśli to był rumień i nie zatłukłeś go antybiotykami, to niestety, istnieje
      niebezpieczeństwo
    • artur737 Re: Borelioza 15.08.06, 20:41
      Mozesz miec. Poczytaj sobie forum Borelioza
      • euzebio56 Re: Borelioza 16.08.06, 11:51
        Właśnie wczoraj złapałem kolejnego. Pojawiły sie grzyby i uwielbiam las. Wczoraj
        w południe byłem w lesie. Nie obejrzałem dokładnie swojego ciała. Dzisiaj rano
        czuję że cos swędzi mnie z tyłu w pasie. okazało się, że jest. Zona fachowo
        wyciągnęła, przemyła spirytusem. Pozostał ślad takie zgrubienie jak ugryzie bąk.
        Rumienia chyba nie ma. Poradźcie co mam zrobić. Nie mineły wątpliwości od
        starego ugryzienia a tu nowa sprawa. Napiszcie coś.
        • stomil007 Re: Borelioza 19.08.06, 20:21
          Słuchaj:
          Jeśli po wyciągnięciu kleszcze miałeś wedrujące rumienće po ciele czyli takie
          co pokazywały sie w innych miejscch bez przyczyny to jesteś w poważnych
          tarapatach.
          Jeśli tak bardzo lubisz las to weź szczepionkę przynajmniej przeciw
          pokleszczowemu zapaleniu opon mózgowych! Jest to 3-etapowa szczepionka podawana
          co roku. Ja sam sie na nią zaszczepiłem:)
          Borelioza to choroba gdzie swoje źródło ma w ciele gryzoni czyli zazwyczaj
          myszy polnych których pełno w lesie i to one są nosicielami tej choroby, a
          kleszcze ją przenoszą na ludzi!!
          Wystrzegaj sie przebywania pod dębami i w wysokich trawach gdzie myszy a zatem
          i kleszczy jest najwięcej i jest największe ryzyko boreliozą
          WAZNE!!!!>>>nie wszystkie kleszcze są nosicielami boreliozy!!!!
          • euzebio56 Re: Borelioza 19.08.06, 21:30
            Dzieki za bardzo cenne uwagi. Potym ostatnim kleszczu już prawie nie ma sladu.
            Rumienia jak narazie nie było. Był taki mały guzek jak po ukąszeniu mrówki, bąka.
            • bereza06 Re: Borelioza 24.08.06, 16:48

objawy boralizoy mogą wystąpić nawet po 10 latach. Niekoniecznie musi to być
              rumień. Może atakować od razy z drugiej fazy - neuroborelioza. Na Twoim miejscu
              czym prędzęj udałbym się do lekarza. Borelioza, albo odkleszczowe zapalenie
              mózgu, to groźne choróbska. Koniecznie powiedz lekarzowi o klesczu - niech
              zbada Cię pod tym kątem. Szczepionkę polecam - też jestem zaszczepiony i mam
              spokój, ale ona jest przeciwko kleszczowemu zapaleniu, przeciwko boreliozie nie
              (tą można leczyć antybiotykami).
              Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka