wiktoriaa 17.10.06, 17:53 ktore czas krzepniecia??? czy robi sie jeszcze jakies Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rozaianna Re: badania: PT,INR,APTT ktore to czas krwawieni 17.10.06, 18:03 Ale ktore badania Ci lekarz zlecił? Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: badania: PT,INR,APTT ktore to czas krwawieni 17.10.06, 20:54 Żadne. Ze względu na róże wady czasu krzepnięcia już się w zasadzie nie wykonuje. Krzepnięcie bada się za pomocą wszystkich wymienionych przez ciebie badań. Czas krwawienia to osobne badanie i robi się je stosunkowo rzadko przy różnicowaniu pewnej grupy chorób. W ogóle robi się jeszcze dużo innych badań w diagnostyce zaburzeń krzepnięcia, ale robienie ich uzależnione jest od tego, co konkretnie chcesz potwierdzić/wykluczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoriaa Re: mam miec zabieg 17.10.06, 21:50 mam zrobione wlasnie powyższe,ale czy powinnam do zabiegu zrobic czas krwawienia i krzepniecia?? Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: mam miec zabieg 17.10.06, 22:06 Czas krzepnięcia, jak już pisałam, jest badaniem starym i właściwie wyszedł z użycia. Czas krwawienia wykonuje się przy diagnostyce niektórych skaz krwotocznych. Powyższe badania i morfologia krwi wystarczą do oceny układu krzepnięcia przed operacją. Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: mam miec zabieg 17.10.06, 22:11 Nikt Ci nie powiedział, jakie konkretnie badania powinnaś wykonać przed tym zabiegiem? Odpowiedz Link Zgłoś