Dodaj do ulubionych

Prostat i Enterococcus faecalis

10.11.01, 13:21
Niedawno dowiedzialem sie, iz dziwne bole rozchodzace sie w okolicach
kregoslupa, brzucha i jader sa spowodowane zapaleniem prostaty.
Dotychczas problemy z prostat traktowalem jako znak czasu dotyczacy w glownej
mierze mezczyzn w podeszlym juz wieku.
Nastepnie - po wykonaniu badan (posiew nasienia)- uswiadomiono mnie, iz jestem
nieszczesliwym posiadaczem bakterii Enterococcus faecalis - ktora to
prawdopodobnie jest przyczyna moich problemow.
Pytanie:
Skad taka bakteria moze przedostac sie do organizmu oraz jakie moze w nim
wyrzadzic szkody ? oraz czy problemy skorne (male i troszeczke wieksze krostki
zlokalizowane w okolicach czola ), ktore u mnie wystapily bezposrednio po
pojawieniu sie boli moga miec jakis zwiazek z owa bakteria.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gocha Re: Prostat i Enterococcus faecalis IP: 195.82.160.* 21.11.01, 17:03
      Mój mąż też to ma i też chciałabym się czegoś dowiedzieć. W szczególności czy
      da się to wyleczyć, czy zawsze problem powraca? Chyba to rzadki problem.
      • Gość: MM Re: Prostat i Enterococcus faecalis IP: *.unregistered.formus.pl 22.11.01, 14:46
        Nie wiem czy moja wypowiedz na coś sie przyda bo z kobiecego punktu widzenia
        ale...
        U mnie wykryto tą i jeszcze jedną bakterię podczas posiewu z szyjki macicy. Mi
        pani doktor przepisała antybiotyki, natomiast partnera skierowała do urologa
        aby sprawdzić czy i on ich nie ma. Nie wiem jak bakteria działa na mężczyzn.
        Przenosić się moze z tego co wnioskuję podczas kontaktów seksualnych. Natomiast
        z tego co wiem leczenie polega na podaniu antybiotyków. Czy lekarz Ci ich nie
        przepisał?
        • Gość: Gocha Re: Prostat i Enterococcus faecalis IP: 195.82.160.* 22.11.01, 15:50
          Mojemu mężowi przepisał, ale słyszałam, że anytbiotyk pomaga na krótko, po
          jakimś czasie bakterie znów się pojawiają...
        • Gość: dr jerry Re: Prostat i Enterococcus faecalis IP: *.um.wroc.pl 28.12.01, 09:21
          Enterococcus faecalis to saprofit, więc proszę nie panikować. Jest to bakteria
          naturalnie występująca w organizmie człowieka (nie chorobotwórcza). Posiew
          nasienia lub z szyjki macicy może wskazywać jedynie na zwiększoną ilość
          bakterii - i niepokojąca może być owa zwiększona ilość, a nie sama obecność
          bakterii (podobna historia może mieć miejsce np. w przypadku bakterii
          jelitowych). Należy więc zwrócić uwagę na szereg możliwych przyczyn i zapytać
          lekarza prowadzącego o kroki ochronne już po zakończeniu antybiotykoterapii
          (dobrze uprzednio wykonać antybiogram aby wiedzieć czym bakterie potraktować).
          Proszę pamiętać, że bakterie to czasem nasi sprzymierzeńcy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka