Dodaj do ulubionych

pomoc w leczeniu

03.01.07, 17:14
mam 25 lat,od 6 lat choruje na anoreksje,rozpoczelam leczenie.prosze o
podpowiedz jaki jadlospis pomoglby mi przybrac na wadze tzn.ilosc kalorii,jak
rozlozyc posilki i ich kalorycznosc,w jakich proporcjach powinnam spozywac
bialka,weglowodany,tluszcze itp.od jakich produktow powinnam zaczac by nie
przeciazac skurczonego zoladka?dziekuje za pomoc.pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • waldemar.pawlowski Re: pomoc w leczeniu 03.01.07, 19:18
      Zwykle zaczyna się od diety płynnej np mleka z płatkami lub kiełkami w dawce
      ok.1-1,5l/dobę.Dodaje się odżywki dostępne w aptece bez recepty(chodzi
      o"wzmocnienie"diety)oraz suplementy węglowodanowe.Kaloryczność diety :1700-
      1800/d początkowo, przy dobrej tolerancji i przy akceptacji zmian w diecie do
      2500-2800kcal/d,przy 5-6 posiłkach dziennie. Należy unikać cukrów prostych,mąki
      białej,zywności wysoko przetworzonej.Dieta standardowa: 20%kcal białko,50%kcal
      węglowodany, ok.30%kcal tłuszcze.powinna być bogata w błonnik,zawierać witaminy
      A-E, magnez,wapń,potas ,selen
      Pozdrawiam
      • gusia54 Re: pomoc w leczeniu 04.01.07, 14:45
        dziekuje za odpowiedz.mam jeszcze pytanie-jaki przyrost masy rozlozony w czasie
        (tzn. ile ok. powinnam przytyc na tydz.,miesiac itp.) przy niedoborze ok 10
        kg,by bylo to z korzyscia dla organizmu.jak rozlozyc kalorycznosc
        posilkow?pozdrawiam
        • waldemar.pawlowski Re: pomoc w leczeniu 04.01.07, 21:45
          Gwałtowne chudnięcie i takowe tycie stanowią w medycynie niepomyślne objawy.
          Zachowanie stałego, powolnego trendu wznoszącego to znak, że Pani działania
          przynoszą pozytywny efekt. Proszę nie wymagać od swojego organizmu pośpiechu!
          Odbudowa składu Pani ciała może trwać nawet kilka-kilkanascie miesięcy. Nerwy
          to zły doradca.Tylko choruje się szybko, zdrowienie to powolny proces.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka