Dodaj do ulubionych

Test diagnostyczny bakteria- wirus ??

16.01.07, 13:50
Jak w tytule.
Mój mąż usłyszał gdzieś w tv, że istnieją testy diagnozujące infekcję. Idzie
się z chorym dzieciem do lekarza, ten pobiera mu wymaz i na teście pokazuje
się, czy infekcja jest powodowana przez bakterie i trzeba podać antybiotyk,
czy przez wirusy.

Podobno jest to dostepne we Francji, u nas możliwe, że też, tylko przychodnie
nie kupują bo to za duży koszt.
Ja bym się dała pokroić za taki test. Syn ma częste infekcje.
Podobno taki test kosztuje ok. 15 zł.

Czy słyszeliście o czymś takim, czy jest szansa, by kupić coś takiego gdzieś?
Przez sieć, za granicą?

Liczę na Was, bo sama nic nie znalazłam.
Obserwuj wątek
    • omamamia1 Re: Test diagnostyczny bakteria- wirus ?? 16.01.07, 18:28
      Taki prostym testem jest rozmaz manualny(wynik na cito w tym samym dniu)
      Przewaga limfocytów wskazuje na zapalenie wirusowe a granulocytów-bakteryjne.To
      takie bardzo duże uproszczenie,zawsze trzeba brac przy tym kryteria wiekowe
      (dzieci w wieku do lat 4 mają np.naturalne przesunięcie w strone limfocytów)
      • jabiniu Re: Test diagnostyczny bakteria- wirus ?? 19.01.07, 21:38
        Wiem o co chodzi. To jest czybki test na CRP. 5 minut z kropli krwi i juz jest
        wynik. Na zachodzie to obowiązkowe badanie przed przepisaniem np. dziecku
        antybiotyku. Ja też mam ogromny kłopot ze znalezieniem gabinetu, który to robi.
        Wrzuć sobie w "google" test na crp i znajdziesz tam artykuły na ten temat i
        wypowiedzi lekarzy. Pozdrawiam
        • maverick777md Re: Test diagnostyczny bakteria- wirus ?? 19.01.07, 22:06
          Tak, założycielce wątku zapewne chodzi o test na CRP. Jednak lekarz od laika
          różni się tym, że leczy pacjenta, nie wyniki. I to wyniki li tylko badań
          laboratoryjnych. Ponadto na każdy przypadek należy patrzeć holistycznie -
          dlatego medycyna jest uważana za sztukę.
          PS Gdzie znalazłaś te "zachodnie" wytyczne odnośnie tego, że zrobienie CRP jest
          obowiązkowe przed podaniem antybiotyku? Dla mnie to ciekawostka. Proszę podaj
          link.
          • jabiniu Re: Test diagnostyczny bakteria- wirus ?? 19.01.07, 22:30
            Tak, rzeczywiście jestem laikiem. Mam te wiadomości od znajomej, która parę lat
            spędziła w różnych krajach Europy. Urodziła dziecko we Francji i bodajże tam
            tak jest z tym przepisywaniem antybiotyku. Dodatkowo polecam
            www.biotechnologia.com.pl i tu: farmacja i nowe leki. Pod datą listopadową jest
            spory artykuł na temat szybkiego testu diagnostycznego crp. Pozdrawiam
    • omamamia1 Re: Test diagnostyczny bakteria- wirus ?? 20.01.07, 11:35
      Test na CRP pokazuje nam tylko wczesny stan zapalny a nie rozróżnia czy wywołał
      go wirus czy bakteria-a to chcemy wiedziec w wypadku kiedy podac czy nie podać
      antybiotyk.Ja osobiście czytałam o szybkim teście na antygen paciorkowcowy
      wykonywany prawie rutynowo w USA w chorobach gardła,wynik w 50% neguje
      bakteryjną przyczynę zapalenia gardła-jest to wymaz,na wynik czeka się do 30
      min.W wypadku gdy jest negatywny,lekarz pobiera dodatkowo materiał na pełny
      posiew ale wstrzymuje sie z podaniem antybiotyku,gdy jest dodatni od razu
      zlecana jest antybiotykoterapia.Z tego co wiem nie ma go jeszcze w Polsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka