Gość: jelita IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.03, 11:04 Mam leniwe jelita -nie wypróżnianie się, częste zaparcia. -Stosuję bisacodyl - tabletki i czopki -ale nie podoba mi się to. Nie radźcie mi biegów bo jestem inwalidą Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: !!! Re: ATONIA JELIT IP: *.star.ceti.pl / 192.168.1.* 09.06.03, 19:38 Wybrałes jeden z silniejszych środków przeczyszczających. To właśnie przewlekłe ich stosowanie spowodowało rozleniwienie jelit. I co teraz. Jak nie biegi to dobra dieta. Tzn. kefir, śliwki. otręby, dużo płynów itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia59 Re: ATONIA JELIT IP: *.biaman.pl 09.06.03, 21:17 Koniecznie odstaw Bisacodyl!!!!!!!!! Nie bierz żadnych środków przeczyszczających!!!!!!! One służą do doraźnego stosowania np przed pewnymi badaniami i zabiegami. Rozleniwiają jeszcze bardziej jelita, to błędne koło. Jak wcześniej napisano ważna jest dieta - surówki, warzywa, dużo przypraw (nie cały czas takie same). Niektórych potraw nie można jeść np kisieli, budyniów, czekolady. Wpisz słowa "atonia jelit" w wyszukiwarce (polecam Google) i tam na stronach szukaj porad. Zamiast leków przeczyszczających na poczatek możesz stosować zioła o właściwościach trawiennych np mięta, koper włoski, anyż, dziurawiec. Jednak nie mozna pić jednego zioła non-stop żeby nie przyzwyczaić żołądka, zmieniaj ich kolejność. Z leków wspomagających perystaltykę jelit polecam środek o nazwie Coordinax (jest chyba na receptę). Odpowiedz Link Zgłoś