Dodaj do ulubionych

dieta, a cukrzyca

13.10.14, 15:43
mam lekką nadwagę i okazało się, że grozi mi cukrzyca typu 2. w sumie nigdy za bardzo nie zwracałam uwagi na to co jem i teraz widać tego efekty :/ kiedyś na jakimś froum trafiłam na cukrzyka, którego dieta zmieniła życia - zmniejszył dawki insuliny o ponad połowę itd. bardzo się boję, żeby się nie rozchorowa (mądry polak po szkodzie)

Czy wiecie, czy jest jakaś specjalna dieta dla cukrzyków?
Obserwuj wątek
    • zimbwa Re: dieta, a cukrzyca 15.10.14, 12:13
      doczytałam się, że warto wykonać test na nietolerancję pokarmową i ułożyć na podstwie tego dietę. może ktoś coś o tym słyszał?
    • majenkir Re: dieta, a cukrzyca 15.10.14, 13:42
      Zarejestruj sie na forum Moja Cukrzyca forum.mojacukrzyca.org/viewforum.php?f=29
      Tam jest wiecej dwojek. A tak na szybko: ruch, dieta (produkty o niskim indeksie glikemicznym, mniej weglowodanow)
      • zimbwa Re: dieta, a cukrzyca 15.10.14, 15:48
        dzięki!
    • arcydiakon Re: dieta, a cukrzyca 18.10.14, 22:28
      Najlepiej wyposaż się w książeczkę z indeksami glikemicznymi różnych produktów, dzięki czemu będzie Ci łatwiej robić zakupy. Polecam gazetę Diabetyk - jest dostępna za darmo w dobrych aptekach.
      • kawa518 Re: dieta, a cukrzyca 14.12.14, 22:45
        ja jestem na takiej diecie czy moge pozwolic sobie czasami na jakies słodycze,np.delicje raz na tydzien jedna i ile kostek czekolady?bo boje sie jesc cokolwiek słodkiego
        narazie jestem na samej diecie
        • zimbwa Re: dieta, a cukrzyca 15.12.14, 10:48
          na diecie na podstawie testu na nietolerancję? ja cały czas się zastanawiam. teraz widziałam, że jest promocja na taki test. a powiesz coś więcej na ten temat?
    • ksylitol.eu Re: dieta, a cukrzyca 29.12.14, 12:49
      Na szczęście nie musisz rezygnować ze słodzenia herbaty czy słodyczy, gdyż dostępny jest zdrowy cukier brzozowy. Smakuje tak samo jak normalny, tyle, że ulega przemianie w organizmie bez udziału insuliny. Nie powoduje więc hiperglikemii, a co za nią idzie cukrzycy. Można zakupić go w czystej postaci do słodzenia, jak i słodycze, które powstały na jego bazie.
    • amelka980 Re: dieta, a cukrzyca 24.04.15, 21:42
      Oczywiście, że są specjalne diety dla cukrzyków, ale najlepiej będzie jak pójdziesz do specjalisty, do dietetyka, który ułoży, rozpisze Ci odpowiednią dietę. Działaj szybko i nie bagatelizuj tego, gdzieś chyba czytałam, że cynamon obniża cukier we krwi...tak, chyba chodziło o cynamon :)
    • aniela_asnyk Re: dieta, a cukrzyca 13.08.15, 10:05
      Ja sama piekę wszelkie pieczywo i cista. Unikam cukru i soli przy potrawach. Polecam koniecznie kupić sobie multicookera. Jedzenie na parze jest pyszne i zdrowe. Ja mam panasonica ale wiem że na rynku jest dużo takich sprzętów które znacznie ułatwiają gotowanie cukrzykom.
      • nowadzka Re: dieta, a cukrzyca 29.08.15, 16:14
        Gal produkuje dobry suplement dla diabetyków i osób na diecie. w składzie jest morwa biała, borówka czernica i kora cynamonowca. skład na bazie roślin. Te substancje są podobne w działaniu do insuliny no i wspierają metabolizm węglowodanów, tłuszczy. Fajne działanie i na bazie roślin:)
        • lulu0000 Re: dieta, a cukrzyca 14.10.15, 21:00
          tak, też polecam.
          www.gal.com.pl/produkty/suplementy-diety/dla-diabetykow.html
    • gloxynia Re: dieta, a cukrzyca 04.10.15, 15:56
      Stare i to bardzo informacje pochodzące z książki z połowy lat 70-tych. Jeżeli ktoś choruje to polecam samemu za pomocą glukometru ustalic co dla danej osoby ma wysoki indeks a co nie. Bo tolerancja lukozy zależy od wieku, płci , problemów cukrowych i td. Tabel IG nigdy nie wolno traktowac jakby działały identycznie dla każdego.. proszę sprawdzic choby owoce - ogromna większośc chorych na t,2 może tak naprawdę jeśc je w duzych ilościach. Dokładnie odwrotnie mleko - szkodzi ogromnie bez względu czy słodkie czy tłuste, a jogurt to dopiero problem.... odżałujcie trochę pasków i zróbcie tabele dla WAS.
    • martyna_1980 Re: dieta, a cukrzyca 21.12.15, 22:33
      Cukrzyca nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności! Sprawdźcie ciekawe przepisy dla diabetyków na: www.eco-vit.pl/proste-i-smaczne-desery-dla-cukrzykow/
    • areksucharek Re: dieta, a cukrzyca 25.12.15, 17:17
      Na specjalną jeszcze się natknąłem, ale wybieram się niebawem do dietetyka, mogę podzielić się informajami
    • magdamw11 Re: dieta, a cukrzyca 11.01.16, 22:33
      Zamiast cukru stewia!
      Witam dla tych co lubią słodką herbatę polecam stewię. Można ją używać zamiast cukru. To słodka roślinka, podobna do mięty. Mój znajomy osobiście ją uprawia i suszy. Można ją kupić w postaci całych lub zmielonych liści. Dodaje się kilka liści do herbaty. Ponieważ to naturalna roślina jest o wiele lepsza i zdrowsza od słodzików. P. Grzegorz ma najsłodszą odmianę jaką jadłam, a próbowałam różnych, miały gorzki posmak. Używam stewii od miesięcy i dodaję do innych produktów. Jedna torebeczka może starczyć nawet na kila miesięcy. Polecam
      Zainteresowanym podaję namiary:
      www.e-stewia.pl
      www.facebook.com/Stewia-546009152221925/?ref=ts&fref=ts
    • jolantaplus Re: dieta, a cukrzyca 01.04.16, 09:36
      Czy [url=http://medispace.pl] zapalenie trzustki [/url] może w dłuższym czasie spowodować cukrzycę?
    • zgred.polarny Re: dieta, a cukrzyca 06.07.16, 09:24
      Mam sporą nadwagę i cukrzycę typu 2.
      Mam (miałem) problem z systematycznym zmniejszaniem ilości pochłanianej strawy (żona b. smacznie gotuje).
      Od miesiąca zacząłem stosować "oszustwo" żołądkowe: przed głównymi posiłkami łykam po 2 łyżki nasion chia, popijając je min. dwoma szklankami zimnej wody. Nasiona nasiąkają wodą i zwiększają swą objętość, a tym samym nieco spada chęć na "żarcie".
      Metoda skuteczna, już straciłem (trwale) 2kg.
      Proponuję wypróbować i podzielić się efektami :)
    • kubaa8986 Re: dieta, a cukrzyca 19.03.19, 12:23
      moja przyjaciółka też jest chora na cukrzyce od kiedy udała sieę do kliniki Demeter naprawde poprawił się jej stan , a było już naprawde kiepsko, nie warto czekać lepiej sie udac do specjalistów!
      • majenkir Re: dieta, a cukrzyca 27.03.19, 03:13
        Znowu spamujesz? :/
    • borowik7 Re: dieta, a cukrzyca 13.04.19, 02:07
      Moim zdaniem najlepiej iść do dietetyka. Wiadomo, że u każdego wygląda to inaczej. Ale co najważniejsze to nie przejmować się na zapas! Teraz powstało tyle firm od których można zamawiać produkty dla cukrzyków.. Już nie mówiąc o pieczywie, które akurat bardzo sobie w swojej diecie cenie (piekarnia Putka mój faworyt). Także uszy do góry to nie koniec świata :)
    • czarna_ammbaa1 Re: dieta, a cukrzyca 12.09.19, 15:35
      Generalnie dieta cukrzycowa jest dobra dla każdego. To zwyczajnie zdrowy, zbilansowany i rozsądny sposób odżywiania. Polecam przeczytać: igladopena.pl/o-cukrzycy/Czym-jest-dieta-cukrzycowa . Przy stałej kontroli nad ilością spożywanych węglowodanów, faktycznie można ograniczyć ilość przyjmowanej insuliny. Ale wszystko zależy od sposobu odżywiania. Dlatego najlepiej jest jednak iść do lekarza.
    • 090m Re: dieta, a cukrzyca 15.10.19, 14:52
      SPOTKANIA DLA CUKRZYKÓW www.facebook.com/cukrzycowespotkania
    • kobieta.blondynka Re: dieta, a cukrzyca 30.04.21, 13:01
      Chyba najlepsza dieta to zbilansowana i z głową.... zapraszam po inspiracje żywieniowe dla diabetyków na bloga zdrowydiabetyk.pl/ tam jest dużo informacji jak podejść do tematu, a także gotowe jadłospisy i konkretne porady
    • wozny1234 Re: dieta, a cukrzyca 15.09.21, 07:59
      Ja polecam ci gabinet Herbasol w Wrocławiu. Tam jest typek co jest dietetykiem, zielarzem i mikrobiologiem. On zajmuje się diagnostyką całego organizmu. Mi bardzo pomógł.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka