Dodaj do ulubionych

Czy to normalne?

23.06.07, 08:52
witam ..mam pytanie -czy to normalne aby rano temperatura ciała zawsze była
36,6 a pod wieczór przeważnie 37lub37.2 zauważyłam to od dluższego czasuże
tak sie dzieje u mnie .Zaznacze że mam nerwice i boli mnie kręgosłup.Lekarce
o tym mówiłam ,ale mnie zbyła że tak to bywa i wielu tak ma.Dzięki za
odpowiedz
Obserwuj wątek
    • anna723 Re: Czy to normalne? 23.06.07, 09:26
      Jak najbardziej wszystko jest ok.Są ludzie ktorzy caly czas mają temperature
      ciała 37-37,2.Pozdrawiam
      • inka_k Re: Czy to normalne? 23.06.07, 10:37
        dziękuje anno
        • sacz1 Re: Czy to normalne? 12.07.07, 16:08
          Mam podobna sytacje i bardzo mnie to niepokoi . Od kilku tygodni stany
          podgoraczkowe w dzien waha sie 36,4 - 37,3 to max na zmiane jest mi goraco,
          zimno (ale sie nie poce). Morfologia szczegołowa, ob-7 , crp, tsh, próby
          watrobowe, elektrolity, mocz w porzadku. Wieczorem az do rana tem jest w normie
          36,5.
          Od paru lat cierpie na nerwice ale jeszce nie słyszałam aby stany podgoraczkowe
          były na tle nerwowym. W jakim kierunku jeszce sie przebadac? USG brzucha ,
          ginekologiczne, gastroskopia (rok temu ) równiez bz.
          • 3xx Re: Czy to normalne? 12.07.07, 17:01
            witam!!
            ja juz od lutego czyli pol roku mam stany podgoraczkowe i lekarze rozkladaja
            rece... w morfologii i ob wychodzi, ze jest w org jakis stan zapalny tylko
            lekarz nie wiem gdzie i mowi, ze musze miec jakies inne objawy zeby wiedziec w
            ktorym kierunku isc... narazie czekamy poki jeszcze daje rade to zniesc :))
            temp mam od 37 do 37,6!! wiem, ze niektorzy tak po prostu maja i taka jest ich
            wlasciwa temp, ale ja zawsze mialam normalna a od lutego te stany sie zaczely
            wiec chyba nie wszystko jest ok!! troche na ten temat czytalam i naprawde
            ciezko wykryc czym to moze byc powodowane jak sa tylko stany podgoraczkowe bez
            innych objawow... czuje sie oczywiscie zmeczona, senna, oslabiona ale to
            podobno wciaz za malo!! pozdrawiam!!
            • sacz1 Re: Czy to normalne? 12.07.07, 17:08
              Sama juz nie wiem co robic :-( własnie sobie mierze i równiutkie 37 i ogolnie
              ciepło :-( . 37,6 jeszce nie miałam , zatrzymuje sie na 37,2 zazwyczaj , raz
              37,3. Badania wykazuja normy. Nierozumiem dlaczego lekarze mowia ze to wciaz
              za mało ? A jesli to poczatki choroby nowotworowej?
              • jeanne72 Re: Czy to normalne? 12.07.07, 18:10
                Takie wahania temperatury są jak najbardziej normalne, temperatura prawidłowo
                jest niższa rano, wyższa po południu i wieczorem. U kobiet zależy to jeszcze od
                fazy cyklu. Najlepiej nie mierzyć temperatury co 5 minut, jeśli nie zaleci tak
                lekarz, bo można wpaść w hipochondrię.
              • 3xx Re: Czy to normalne? 12.07.07, 19:30
                wiesz, ze tez sie zastanawialam nad poczatkiem choroby nowotworowej... pytalam
                lekarza czy moze to byc wlasnie to, ale stwierdzil, ze raczej malo
                prawdopodobne!! podejrzewa, ze to cos ze stawami moze ale narazie nic mnie nie
                boli... niby takie roznice temperatur sa normalne, ale jezeli czlowiek czuje,
                ze nie jest dobrze to chyba cos musi byc... ja niezaleznie od cyklu mierze temp
                rano i wieczorem i jak pisze rano 37- 37,1 wieczorem wiem, ze podnosi sie
                fizologicznie i u mnie wtedy wskazuje 37,4-37,6... no nic!! narazie czekam!!
                zdrowka zycze i wytrwalosci w szukaniu :))
                • sacz1 Re: Czy to normalne? 12.07.07, 20:10
                  widzisz a u mnie inaczej : wieczorem spada do 36,6 a rano tak od 9 juz zaczyna
                  sie podnosic do 37,2 i ja to czuje :-( bo zaczynam robic sie ciepła, pozniej
                  jest mi zimno , mam gesia skóre, chodze w polarze . Jeanne72 musze faktycznie
                  przestac mierzyc tak czesto bo sfiksuje:-( A lekarze cóz.. "lecza" narazie
                  metoda wykluczeń. Acha co jeszce temp nie spada po ketonalu czy aspirynie.
                  Pozdrowienia i zdrówka zycze
                  • 3xx Re: Czy to normalne? 12.07.07, 23:11
                    a tak sie jeszcze zastanawiam czy to dobrze, ze nie spada po srodkach
                    obnizajacych goraczke czy nie?? hmm... tak sobie mysle, ze w sumie gdyby byla
                    to nasza normalna temp to nie powinna raczej spadac po tabletkach taka jest i
                    koniec, a gdyby byl to objaw chorobowy to temp powinna reagowac na leki... hmm
                    sama juz nie wiem jak to jest i o co w tym chodzi... mi tez jest czesto zimno
                    nawet kiedy na dworze cieplo i swieci slonce :(( pozdrawiam sacz1!!!
                    • sacz1 Re: Czy to normalne? 13.07.07, 07:26
                      gdyby np był jakis stam zapalny to po ketonalu cos by ruszyło a tu nic...ech
                      tak gdybam laicko :-). Gdyby 37,2 było "moja" temparatura to bym tego nie
                      czuła . A ja przy 36,6 ( o np teraz 7.30) jest ok a pozniej poczuje ze cos jest
                      nie tak i 37,2 jak w morde strzelił. No nic..miłego dnia wszystkim w
                      poniedziałek ide znowu do lekarza :-( jak sie dopcham
                      • 3xx Re: Czy to normalne? 13.07.07, 09:40
                        no to gdybamy tak samo :)) mi tez sie wydaje, ze gdyby byl stan zapalny to temp
                        by sie ruszyla po lekach... ciekawe co powie Ci lekarz w poniedzialek!!
                        koniecznie daj znac... bede czekala :)) zycze cierpliwosci i wytrwalosci w
                        czekaniu w kolejce :)) ciezko z tymi lekarzami teraz :/ aaa... ja teraz mam
                        37,1 i juz to czuje!! buzka!! pozdrawiam serdecznie!!
    • anek130 Re: Czy to normalne? 13.07.07, 20:14
      witam wszystkich nerwicowców. Nie mierzcie tej temperatury, Ja chyba własnie
      przez nią dostałam pierwszy raz w życiu ataku lęku i nerwicy lękowej. Dawno
      temu byłam chora - juz nawet nie pamiętam na co-ale wpałam w manię mierzenia
      temperatury, która moim zdaniem powinna wynosić 36,6 a było 37. I oczywiście
      sie tak nakręciłam, że chora jestem na coś poważnego, az dostałam ataku lęku z
      kołataniem serca it., Kto miewa takie ataki to wie o czym mówię. Dlatego
      uważam, że przynajmniej niektórym z was już na sama myśl o mierzeniu
      temperatury ona się podnosi.
      Tak mi przyszło do głowy tez (bo ktoś z was pisał), że rano wyższa temp. może
      być spowodowana tym, że jak wstajemy z łóżka to jest nam zimno i ciało tak
      reaguje, aby ogrzać organizm.
      Radzę zmierzyc ewentualnie raz w tygodniu- napewno nic wam nie dolega.

pozdrawiam
      Ania
      • sacz1 Re: Czy to normalne? 13.07.07, 20:48
        Anek wiem o czym piszesz apropo tych lęków :-( koszmar. Co do temparury to
        dawniej mierzyłam ja tylko wtedy kiedy byłam przeziebiona itp a sporadycznie mi
        sie to zdarzało . A teraz to tak w sumie nagle sie zaczeło ni z gruchy ni z
        pietruchy zrobiło mi sie ciepło / za ciepło/lekkie osłabienie to wziełam
        kontrolnie termometr i 37 i tu faktycznie sie jazda zaczeła robic bo to
        szukanie igły w stogu siana -jesli co rusz wynik prawidłowy . kolorówych snów!
        pa
        • 3xx Re: Czy to normalne? 13.07.07, 22:42
          no fakt... wlasciwie to wszystko moze byc na tle nerwowym!! tylko u mnie sa
          jeszcze zmiany w morfologii i OB 17... wiem, ze to badanie niemiarodajne i
          wynik nie az taki wysoki ale w morfologii mam za duzo plytek krwi i podwyzszone
          leukocyty... czy to tez moze byc na tle nerwowym?? dooobrej nocy :))
          • sacz1 Re: Czy to normalne? 14.07.07, 08:00
            duzo objawów moze byc na tle nerwowym jesli ktos bardzo nadwrazliwy. Tylko
            własnie zanim taka diagnoza padnie trzeba wykluczyc inne choróbska a z tym to
            juz tak prosto nie jest. 3XX ale jak juz poł roku u Ciebie szukaja i nic? A
            duzo tych leukocytów?
            • 3xx Re: Czy to normalne? 14.07.07, 09:09
              witam sobotnio :))
              tak u mnie szukaja od lutego i pojecia nie maja co moze byc!! maja zatem kilka
              propozycji ale lekarz mowi, ze musza dolaczyc kolejne objawy to bedzie wiedzial
              w ktorym kierunku isc... lub gdy temp wzrosnie do 38-38,5 to odrazu zglosic sie
              na oddzial!! i narazie tak sobie czekam!! w lutym trafilam do szpitala tez
              wlasnie z tymi stanami podgoraczkowymi!! szukali i znalezli jakas bardzo
              brzydka bakterie w organizmie!! stwierdzili, ze te stany na pewno od tego!!
              wszyscy sie cieszylismy, ze juz wiadomo co jest i beda leczyc!! leczyli mnie 3
              tyg antybiotykami w kroplowkach, zrobili posiew, krew czysta i OK!! pozniej
              jeszcze kilkakrotnie powtarzali posiewy krwi i moczu bo temp dalej nie
              spadala!! ale wszystko wyszlo jalowe i teraz problem... bakterii nie ma, a temp
              jest :)) i tak sobie czekamy!! wyniki koszmarne nie sa, ale jednak troche
              podwyzszone, lekarz mowi, ze w org toczy sie jakis stan zapalny tylko niebardzo
              wiadomo gdzie!! i badz tu madry... teraz jak juz mnie polozy do szpitala to
              bedzie szukal do skutku powiedzial... lacznie z biopsja szpiku kostnego!! a
              tego sie troche boje :(( przeraza mnie to... pozdrawiam serdecznie i zdrowka :))
              milej soboty :))
              • sacz1 Re: Czy to normalne? 14.07.07, 11:12
                eeee no moze nie bedzie tak zle zeby odrazu szpik badali -do tego badania musza
                byc konkretne wskazania/objawy. słyszałam ze to badanie okropnie boli :-( wiec
                ja sie nie dam ruszyc jesli badania beda ok a temp nie bedzie sie podwyzszac.
                Napisz ile masz tych płytek i lekucytów? I jaka to bakteria była ? ja mam
                zalecenie zrobic badanie na chlamydie i borelioze.Sama mysle o markerach
                nowotworowych (jajnik). Gin cos przebakuje o cytomegali :-( jasna cholera co
                specjalista to inny punkt zaczepienia. A do szpitala mi sie nie usmiecha
                isc ... Trzym sie dzielnie ! pa
                • 3xx Re: Czy to normalne? 14.07.07, 11:20
                  no moze nie bedzie tak zle choc za kazdym razem jak jestem u lekarza to mowi,
                  ze trzeba bedzie zrobic szczegolowe badania wlacznie ze szpikiem kostnym... za
                  kazdym razem to podkresla wiec nie wierze, ze mi tego nie zrobi!! dlatego
                  narazie nie chronie przed tym szpitalem jak moge :/ byc moze to moj blad ale
                  teraz lato i nie zmaierzam lezec w szpitalu :)) morfologia: WBC- 10.8 RBC- 5.46
                  HGB- 12.3 HCT- 40.0 MCV- 73.3 PLT- 454!! zelazo tez chyba za niskie- 36.
                  Bakteria, ktora mialam to bakteria, ktorej nawet w moim miescie nie
                  oznaczaja... bylam pierwszym takim przypadkiem!! to odmiana gronkowca zmutowana
                  w organizmie!! na wypisie mam staphylococcus hominis.
                  • 3xx Re: Czy to normalne? 14.07.07, 11:25
                    narazie nie chronie przed tym szpitalem jak moge :/
                    sie chronie mialo byc :))
                  • jeanne72 Re: Czy to normalne? 14.07.07, 12:30
                    A jakie są wartości poszczególnych leukocytów?
                    • jeanne72 Re: Czy to normalne? 14.07.07, 17:24
                      tzn. granulocytów, limfocytów...czego jest za dużo?
                      • sacz1 Re: Czy to normalne? 15.07.07, 17:32
                        hop hop 3xx odezwij sie :-)
                        • sacz1 Re: Czy to normalne? 16.07.07, 09:18
                          mam pytanie do Jeanne i znajacych sie na rzeczy :-) jak jest z ta temperatura w
                          fazach cyklu? czy moze wzrosna tydzien przed okresem?
                          • agiatami borelioza lub cytomegalia? 16.07.07, 10:04
                            poczytajcie na tych forach.
                          • anek130 Re: Czy to normalne? 16.07.07, 10:11
                            z tego co pamiętam to temperatura wzrasta w okresie okołoowulacyjnym, a jeśli
                            nie zaszłas w ciążę to po ok. 4 dniach od owulacji spada. A jako że okres ma
                            się 14 dni po owulacji to tydzień przed miesiączką temperatura powinna się
                            unormować ( o ile nie zaszłas w ciążę :-))..
                            Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka