stopguzdralom 07.08.07, 09:31 istnieje w aptece jakiś test na lamblie żeby nie biegać do laboratorium kilka razy z kałem i za każdym razem jeszcze płacić ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
green_land Re: test na lamblie 07.08.07, 11:57 Nie wiem, czy w aptece można kupić taki test - zapytaj. Ale w labie możesz zrobic Test Elisa - wystarczy jedno badanie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
stopguzdralom Re: test na lamblie 07.08.07, 13:06 Przeglądam opinie na temat tego testu Elisa i lambli w google i opinie co do jego skuteczności są podzielone. Dziwne, że jeszcze nikt nie wymyslił skutecznego sposobu ich wykrywania. Odpowiedz Link Zgłoś
corutons Re: test na lamblie 07.08.07, 17:51 Jest skuteczny test, ale robią go tylko w szpitalu. Z tego co wiem to robi się go poprzez sondę do żołądka. Odpowiedz Link Zgłoś
j2334 Re: test na lamblie 07.08.07, 23:40 sonda do zoladka ,to po to aby stwierdzic obecnosc lamblii w zolci .I to nie do zoladka ,ale dalej ,az do dwunastnicy. Zaniesienie kalu do badaniu duzo przyjemniejsze niz sonda. Odpowiedz Link Zgłoś
corutons Re: test na lamblie 07.08.07, 23:58 Dziękuję za wyjaśnienie :) Właśnie nie wiedziałam na czym to polega - koleżanka tylko coś mi wspomniała o tym, że tak jej lamblie wykryto. Odpowiedz Link Zgłoś