gabby 02.07.03, 10:39 na czym dokładnie polega takie badanie, moj tata ma znamie i chcielibysmy sie dowiedziec czy to nie czerniak. slyszalam o roznych mozliwosciach badania znamion, ale nie znam szczegolow. prosze o rady. (mieszkam w Poznaniu) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: justy Re: badanie histopatologiczne ZNAMION- gdzie wyko IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.03, 11:07 na czym polega? znamię zostje wycięte w całości i zbadane pod mikroskopem gdzie? myśle, że u onkologa, chirurga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: badanie histopatologiczne ZNAMION- gdzie wyko IP: *.grontmij.net 02.07.03, 14:32 W Poznaniu polecam Oddział Chorób Skóry Szpitala Wojewódzkiego w Poznaniu, ul. Juraszó 7/9 (Lutycka). Dowodzi tam prof. Zygmunt Adamski. Jeżeli uda się Tobie załatwić wizytę po długich kolejkach przez NFZ to dobrze. Ja wybrałem drogę prywatną co znacznie skróciło czas - praktyka prywatna ul. Gajowa 3. Polecam również z tego oddziału dr. Marka Lewandowskiego, który zajmuje sie właśnie histopatologią. Samo badanie polega na chirurgicznym usunięciu podejrzanego elementu i poddaniu badaniu laboratoryjnemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabby Re: badanie histopatologiczne ZNAMION- gdzie wyko IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.03, 22:53 dzieki za odpowiedz, czy mozesz podac tel na Gajowa? czy tam prof Adamski ma sprzet zeby dobrze obejrzec znamię? nie wiem czy bedzie potrzeba wycinania, abo na razie nic jeszcze nie wiemy. aha - i jeszcze kwestia najmniej przyjemna- ile wizyta- choc ta info moge uzyskac tel. pozdrawiam i b dziekuje za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroc Re: badanie histopatologiczne ZNAMION- gdzie wyko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.03, 14:38 a we Wrocławiu, gdzie najlepiej prywatnie to załatwić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eta5 wrocław IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.03, 20:54 własnie gdzie mozna usunąć tzw pieprzyki? i jak sprawdzic czy są to zwykle niegroźne znamiona czy moze cos powazniejszego? Dermatolog czy ktos inny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: wrocław IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 05.07.03, 15:58 Wiesz,widzę że bardzo dużo ludzi ma z tym problem i nie wie gdzie sie udać bo każdy sie obawia najgorszego.Ja nie wiem jak to jest jeśli sie już coś usunie chirurgicznie i wtedy zbada a wynik będzie wskazywał że to złośliwe to co to daje usunięcie czy wtedy nie dojdziemy do wniosku po co było usuwac?Co wtedy i co sie z tym robi jak leczy i czy to jest wówczas uleczalne.A czy bezpieczna jest metoda usunięcia piprzyków czy włokniaków np. przez zamrożenie?Czy może ktos coś doradzić,mieszkam niedaleko Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: wrocław IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.03, 16:37 Gość portalu: Ewa napisał(a): > Wiesz,widzę że bardzo dużo ludzi ma z tym problem i nie wie gdzie sie udać bo > każdy sie obawia najgorszego.Ja nie wiem jak to jest jeśli sie już coś usunie > chirurgicznie i wtedy zbada a wynik będzie wskazywał że to złośliwe to co to > daje usunięcie czy wtedy nie dojdziemy do wniosku po co było usuwac?Co wtedy i > co sie z tym robi jak leczy i czy to jest wówczas uleczalne. Jeśli badanie wykaże, ze zmiana była złośliwa, to sprawdza się, czy nie doszł do przerzutów. Jeśli nie, a zmianę wycięto w całości, to pozostaje spokojnie obserwować inne znamiona. Jeśli komórki rakowe się rozprzestrzeniły o zaczyna sie leczenie. Czy uleczealne? zależy, jaki to nowotwór i w jaki stadium go wykryto. dlatego warto obserwować i badać znamiona. A czy bezpieczna > jest metoda usunięcia piprzyków czy włokniaków np. przez zamrożenie? Pieprzyków nie powinno się wymarażać, lecz właśnie wycinać i badać. Co z włókniakami- nie wiem dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.03, 12:02 We Wroclawiu na Jaracza, chirurdzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia Re: wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.03, 20:22 Polecam klinikę Adama Kalecińskiego ul. Krzycka 94 tel 3397470 Usuwanie znamion kosztuje tam ok. 100 zł za pierwsze a każde następne 50 zł. Jeżeli są wskazania do badań histopatologicznych robi się je za opłatą 30 zł w Laboratorium Dr Wojnara. Klinika sama je oczywiście wysyła a wynik do odebrania po ok 14 dniach . Byłam tam, sama miałam wyciętych już kilka znamion, a ponieważ dr Kaleciński jast chirurgiem plastykiem blizny są niewielkie. POLECAM Polecam także częste kontrole jak tylko coś was niepokoi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.03, 11:16 Na Jaracza jest drozej, 300zl. Fajnie, ze napisalas o innym miejscu bo wlasnie sie wybieram na zlikwidowanie znamienia, pozdr Odpowiedz Link Zgłoś