wioletta123 09.11.07, 17:58 Proszę mi poradzić czy można pić alkohol przy zażywaniu żelaza i euthyroxu na niedoczynność tarczycy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agatad113 Re: Pomocy!Leki a alkohol! 10.11.07, 18:14 leka a alkohol to nie dobre połączenie więc jak sie bierze jakiekolwiek leki to nie powinno sie pić Odpowiedz Link Zgłoś
futuramed Re: Pomocy!Leki a alkohol! 10.11.07, 19:28 większość leków oraz alkohol są metabolizowane (czyli przekształcane w kolejne formy) w wątrobie w momencie, kiedy wątroba jest zajęta niwelowaniem alkoholu, leków nie ma co niwelować i ich działanie jest poważniejsze, niż założone i na odwrót - wątroba zajęta jest eliminacją leku, a wątroby nie ma co przerabiać mówiąc krótko - nie wolno pić alkoholu przy stosowaniu żadnego z leków pozdrawiam futuramed nowe forum. odpowiemy na WSZYSTKIE pytania, w ciągu kilkunastu godzin ! forum.futuramed.pl Odpowiedz Link Zgłoś
wioletta123 Re: Pomocy!Leki a alkohol! 11.11.07, 00:25 Dzięki, dobrze wiedzieć :-) Odpowiedz Link Zgłoś
anikwaw Re: Pomocy!Leki a alkohol! 11.11.07, 22:05 Mam niedoczynność tarczycy od prawie 4 lat. Czasami piję alkohol bo moja choroba jest przewlekła a euthyrox będę brać do końca życia... to nie jest choroba śmiertelna i uważam, że parę drinków na okoliczność fajnej imprezy nie dobije mojej tarczycy. Pijam czasami wino do kolacji i mój lekarz nie histeryzuje z tego powodu...nigdy nie piłam dużo i tak jest również teraz kiedy biorę eutyrox! Odpowiedz Link Zgłoś