Dodaj do ulubionych

badanie moczu

23.11.07, 21:23
Witam dzis odebralam wyniki z moczu i chyba sa nie najlepsze tak bynajmniej mi
sie wydaje moze ktos z was zna sie i poradzi mi co mam dalej z nimi robic
Barwa - zolta
ciezar wlasciwy (SG)- 1,025 (1,015-1,025)
ph 5 (4,8-7,4)
leukocyty negatywny (<10)
azotyny pozytywny
bialko negatywny (<10)
glukoza w normie (<15)
ciala ketonowe negatywny (<5)
urobilinogen w normie (<1)
bilirubina negatywny (<0,2)
erytocyty negatywny (<5)
osad moczu
nablonki plaskie 2wpw. (<15)
leukocyty 4 wpw. (<1-4)
bakterie bardzo liczne wpw.
pasma sluzu poj. wpw.

Co o tych wynikach sadzicie powinnam sie martwic dodam jeszcze ze moj maz mial
bakterie E. coli w nasieniu ale juz ja wyleczyl czy ja moge miec rownez te
bakterie prosze o rade pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • green_land Re: badanie moczu 23.11.07, 21:39
      Ze względu na bardzo liczne bakterie powinnaś zrobić posiew moczu i
      antybiogram, by na ślepo nie faszerować się antybiotykami.

Nie wiem jednak, co oznacza pozytywny wynik azotymów. Reszta ok.
      • anka93r Re: badanie moczu 24.11.07, 14:07
        Witam o kurde wiec moge miec bakterie E.coli tak jak moj maz a jeszcze nie
        napissalam ze 6 lat temu mialam wypadek i podlaczono mi cewnik i od tamtej pory
        bardzo czesto boli mnie pęcherz moze podczas tego cewnika wszczepioo mi jakas
        bakterie? moglo tak byc czy juz wyolbrzymiam problem pozdrawiam :)
        • ciekawa.amanda Re: badanie moczu 24.11.07, 14:49
          hmmm moglo dojsc do zakazenia..ale tym mozna sie zarazic nawet w basenie wiec nie panikuj, bardzo dobra jest furagina i nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej goraco wam polecam z mezem, tylko niestety na recepte
          • anka93r Re: badanie moczu 24.11.07, 16:43
            hej furagin bardzo czesto biore na moje dolegliwosci z pecherzem i nieraz kupuje
            bez recepty jak jest np. sobota i lekarz mi nie wypisal recepty wiec kupuje w
            aptece bez recepty fakt ze na recepte jest polowe taniej ale jak mnie boli to
            nie patrze na koszty tylko aby mi pomoglo nie wiem co mam robic z tym pecherzem
            bo bardzo czesto mnie boli czasem furalgin nawet nie pomaga to biore antybiotyk
            i na ktortki okres pomaga lekarz rodzinny jeszcze nie widzial mojego wyniku ale
            badanie moczu robilam nie raz i zawsze jest wszystko ok wiec dlaczego mnie
            czesto boli i przy oddawaniu moczu czuje pieczenie i ostatnio mam bardzo dziwny
            zapach moczu tak jak u starszej kobiety ten zapach utrzymuje sie gdzies tak 3
            tygodnie no jestem ciekawa co lekarz powie na moj wynik w poniedzialek czy znow
            powie ze jest wszystko dobrze czy mnie gdzies skieruje ale ja i tak zarejestruje
            sie do urolaga tego samego co moj maz sie u niego leczyl narazie pozrdawiam papa
    • ciekawa.amanda Re: badanie moczu 24.11.07, 14:45
      baktreie E.coli..masakra nawraca, zrob antybiogram na te bakterie nie kosztuje duzo a lepiej wykluczyc co do wynikow to skonsultuj sie z lekarzem.
      pozdrawiam i zdrówka!
      • anula36 Re: badanie moczu 24.11.07, 15:07
        idz do urologa z tymi wynikami, a nie lecz sie na wlasna reke.
        Po cewnikach czesto zostaje przewlekle zakazenie pecherza.Wsmogagajaco mozna pic sok/herbate z zurawiny( zakwasza nmocz i wyplukuje bakterie).
    • qpowo Re: badanie moczu 26.11.07, 13:50
      koniecznie antybiogram, bo za duży wzrost bakterii. powinny być nieliczne a jest
      ich dużo. poza tym obecne są azotyny, a są one wytwarzane właśnie przez bakterie
      (głównie G(-) z azotanów), pochodzenia pokarmowego, więc to możliwe, że to e.
      coli. niemniej jest jej za dużo, żeby zostawić nieleczoną. w ogóle, to w moim
      laboratorium robią posiew też z osadu i jak się robi z moczu to od razu wychodzi
      też, czy coś jest w cewce, a czasami w cewce jest ich więcej.

w każdym razie leczenie wg antybiogramu a osłonowo i profilaktycznie później
      warto łykać vitabutin, pić dużo wody z cytryną i łykać lacibios femina (bakterie
      lactobacillus w nim zawarte kolonizują pochwę i cewkę moczową - bardzo skuteczny
      probiotyk). dobrze tez od razu po stosunku, pójsc się załatwić.
      • anka93r Re: badanie moczu 26.11.07, 20:00
        qpowo super rady serdecznie dziekuje za tak wyczerpujaca odp ale moze jeszcze
        dodam ze w ubieglym roku mialam operacje podczas ktorej wszczepiono mi gronkowca
        zlocistego czy ten gronkowiec moze poruszac sie w roznych czesciach mojego
        organizmu czy tylko tam gdzie zostal wszczepiony dodam ze mam zaleczone
        wszystkie rany i nie ma ujscia przez gronkowca a moze mi Pani powiedziec cos
        wiecej na temat tych azotynow?
    • anka93r Re: badanie moczu 05.12.07, 19:06

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka