gilori 18.01.08, 16:46 Prosze o rady dotyczące diety dla osób cierpiących na tradzik. Pozdrawiam ciepło! -- Kosmetyki naturalne Moja Weronka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mi.mare Re: Trądzik 22.01.08, 09:13 To proste. Odżywiaj się zdrowo. Zrezygnuj ze słodyczy, coli, fast foodów, chipsów, ketchupu, zupek z torebki i innej żywności nafaszerowanej konserwantami np. z glutaminianem sodu. Ogranicz znacznie spożycie węglowodanów prostych (ziemniaki, biały chleb, makaron, kluski, owoce typu jabłko, gruszka, banan najwyżej do dwóch dziennie), smażonego np. mięsa, tłustych wędlin, konserw i w ogóle zywności bardzo przetworzonej również sól i ostre przyprawy. Pij dużo wody, różne herbaty, kawa może być ale tylko naturalna z ekspresu (broń boże rozpuszczalna). Koniecznie kup zestaw wit. B i łykaj codziennie. Wit. zapobiegają chorobom skóry i rewelacyjnie leczą np. trądzik. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
gilori Re: Trądzik 23.01.08, 12:21 Właśnie szukam informacji o takiej diecie eliminującej podane przez Ciebie składniki. Niestety nie mam póki co pomysłu jak przyrządzać np mięso, żeby było nie tylko zdrowe ale i smaczne...Czy jeżeli będę je smażyć np na oleju z winogron będzie dobrze, czy koniecznie muszę je gotować? I jeszcze zasatanwiam się jakie mięso kupować... Drób chyba nie jest najzdrowszy? Schab, szynkę? Dodam, że kompletnie nie znam się na gotowaniu, to mój debiut, stąd tyle pytań:) -- Kosmetyki naturalne Moja Weronka Odpowiedz Link Zgłoś
mi.mare Re: Trądzik 23.01.08, 13:48 Porad na temat zdrowego odżywiania w internecie jest mnóstwo. Wystarczy użyć wyszukiwarki. Przeglądaj również przepisy kulinarne i wybieraj takie potrawy, których przyrządzenie wydaje Ci się najprostsze i najzdrowsze. Nie musisz się też ściśle ich trzymać. Jeśli nie masz jakiegoś składnika albo nie można go nigdzie dostać to pomyśl czym można go zastąpić i czy rzeczywiście jest niezbędny. Co do przyrządzania mięsa. Nie musisz jeść gotowanego jeśli nie lubisz. Możesz je np. obsmażyć lekko i krótko na tłuszczu do tego przeznaczonym, a potem dusić z warzywami i przyprawami typu: majeranek, oregano, czosnek, pieprz, nie za dużo soli. Unikaj gotowych mieszanek ze sklepu typu vegeta, przyprawy do mięs, rosołek w kostce bo to właśnie w większości konserwanty. Mięso możesz jeść każde, jakie lubisz. Byle nie za tłuste. Uważaj bardziej na wędliny. Do kiełbas dodają straszne paskudztwa i są bardzo słone. Jak już musisz je jeść to niewiele ale lepszej jakości. Co do wyboru oliwy/oleju to poprostu zwracaj uwagę czytając etykiety do czego się nadaje. Do smażenia czy tylko do sałatek. Jeśli robisz surówkę to z oliwą lub naturalnym jogurtem - nie z majonezem. Nie musisz sobie wszystkiego odmawiać. Zamieniaj tylko jedzenie gorsze na lepsze, niezdrowe na zdrowe albo przynajmniej mniej szkodliwe. Dokonuj właściwych i najprostszych wyborów. Sorry, że się tak rozpisałam ale gotowanie i dietetyka to moja pasja. P.s. Jakbyś chciała więcej się dowiedzieć na temat walki z trądzikiem przy pomocy m.in diety to pisz na mojego maila. Podzielę się własnymi doświadczeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
harmony1 Re: Trądzik 25.01.08, 16:34 Witaj, Mięso nie jest ani zdrowe ani smaczne. Dużo pokarmu , który nie zakwasza organizmu-WARZYWA, owoce sezonowe, ZIELENINA, czosnek, cebula- z umiarem, kiełki, soki warzywne. Pijesz mleko? Słodycze, papierosy, alkohol, pokarm przetworzony- NIE. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aga1822 Re: Trądzik 11.02.08, 14:10 Dieta? A to pomaga? Ciekawe, nigdy o czyms takim nie słyszałam. Ja na trądzik stosuję Skinoren i jest na tyle skuteczny, że nie muszę stosować niczego innego. Ale nigdy nie pomyślałm o diecie. Może dlatego że ja nigdy nie stosowałm żadnej :). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
cyberkobieta Re: Trądzik 18.02.08, 00:09 miałam tez kłopoty z trądzikiem. Moja rada to ograniczyć czekolade, kawe, herbate i przede wszyskim nie wyciskać (polecam smarowć maścią cynkową). Odpowiedz Link Zgłoś