Dodaj do ulubionych

NISKIE CISNIENIE!

15.08.03, 21:22
Mam 21 lat i prowadze srednio aktywny tryb zycia. Mam problem z niskim
cisnieniem np:85/50 a do tego szybki puls. Jestem czesto osłabiona i chodze
spiaca. Bez kawy nie daje rady. Lekarze bagatelizuja problem. CZy mam powody
do martwienia?
Obserwuj wątek
    • Gość: jaspina Re: NISKIE CISNIENIE! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.03, 12:47
      pij dużo płynów - każdy płyn podnosi ciśnienie i nie ma to żadnego znaczenia
      czy to kawa czy woda, oczywiście mówię o wypiciu szklanki w np. 3 podejściach a
      nie w 3 godziny.. :) też takie mam ciśnienie - uważaj tylko jak przypisują Ci
      jakieś leki i uprzedzaj o tym, że masz niskie, ale to specyficzne grupy leków
      mają takie własnosci - jestes bardzo młoda, wiec tobie raczej nie przypiszą..
      pozdrawiam..
      • res22 Re: NISKIE CISNIENIE! 16.08.03, 13:29
        doskonale cie rozumiem.. Dochodze do siebie wlasciwie dopiero po poludniu.. do
        godziny 14-15 jestem spiaca ospała i "ciezka". PO poludniu jest juz lepiej..
        slyszalam ze kawa na takich jak my dziala srednio. Najpierw podnosi cisnienie,
        po czym gwaltownie je obniza .. Bywa ze jakis czas po wypiciu kawy czuje ten
        spadek i jest to dosc nieprzyjemne uczucie.Wszystko zaczyna odplywac... Dzieje
        sie tak zwlaszcza po rannej lub przedpoludniowej kawie.. Ale rzeczywiscie jest
        to chyba jedyny specyfik ktory sluzy podniesieniu cisnienia i pozwala sie
        obudzic. Mnie zadnych lekow na podniesienie cisnienia nie zapisano. Istnieja
        takie?pozdrawiam. aga
        • straw-berry Re: NISKIE CISNIENIE! 16.08.03, 13:50
          res22 napisała:

> doskonale cie rozumiem.. Dochodze do siebie wlasciwie dopiero po poludniu..
          do
          > godziny 14-15 jestem spiaca ospała i "ciezka". PO poludniu jest juz lepiej..
          > slyszalam ze kawa na takich jak my dziala srednio. Najpierw podnosi
          cisnienie,
          > po czym gwaltownie je obniza .. Bywa ze jakis czas po wypiciu kawy czuje ten
          > spadek i jest to dosc nieprzyjemne uczucie.Wszystko zaczyna odplywac...
          Dzieje
          >
          > sie tak zwlaszcza po rannej lub przedpoludniowej kawie.. Ale rzeczywiscie
          jest
          > to chyba jedyny specyfik ktory sluzy podniesieniu cisnienia i pozwala sie
          > obudzic. Mnie zadnych lekow na podniesienie cisnienia nie zapisano. Istnieja
          > takie?pozdrawiam. aga

Mam to samo, bez recepty jest Guardiamid, czy jakoś tak, zapytaj w aptece o
          takie kwaśne cukierki na przespieszenie akcji serca, będą wiedzieli co Ci dać.
          Info o tych płynach była bardzo kształcąca ;) pije okropnie dużo płynów - soki,
          woda mineralna, a oprócz tego herbata z guarany i napoje izotoniczne dla
          sportowców oraz herbata zielona, ale parzona nie dłuzej, niż 2 minuty. 3
          ostatnie specyfiki ponoć podnosza ciśnienie. Mnie to wszysko nie wiele daje;
          rano nie nadaję się do użytku :(
          nie wiem jak się czuje osoba z przyśpieszonym pulsem, ale u mnie jest dokładnie
          na odwrót - ciocia, która jest pielęgniarką, złapawszy mnie za rękę powiedziała
          kiedyś "dziecko ty nie masz tętna!" jakieś tam mam, ale prawie jak u
          nieboszczyka.... lekarzom to zwisa fakt, kilka razy wspominałam - kompletny
          brak zainteresowania
          • marialudwika Re: NISKIE CISNIENIE! 16.08.03, 14:30
            Cale zycie mam niskie cisnienie,nie wyzsze od 90/60.Kiedys pielegniarka w
            pracy nastraszyla mnie,ze to prawie agonalne!!!!Dziekuje z rade o piciu/bo
            pije stanowczo za malo/,niedawno lekarz na tym forum uspokoil mnie,ze takie
            cisnienie jest bardzo zdrowe!!Tetno tez mam raczej niskie i jestem "sowa"-
            ozywam dopiero wieczorem a wstawanie rano to "piekielko".Pozdrawiam Was
            ml
          • smultronstallet Re: NISKIE CISNIENIE! 17.08.03, 14:12
            straw-berry napisała:

>
            > Mam to samo, bez recepty jest Guardiamid, czy jakoś tak, zapytaj w aptece o
            > takie kwaśne cukierki na przespieszenie akcji serca, będą wiedzieli co Ci
            dać.
            > Info o tych płynach była bardzo kształcąca ;) pije okropnie dużo płynów -
            soki,
            >
            > woda mineralna, a oprócz tego herbata z guarany i napoje izotoniczne dla
            > sportowców oraz herbata zielona, ale parzona nie dłuzej, niż 2 minuty. 3
            > ostatnie specyfiki ponoć podnosza ciśnienie. Mnie to wszysko nie wiele daje;
            > rano nie nadaję się do użytku :(
            > nie wiem jak się czuje osoba z przyśpieszonym pulsem, ale u mnie jest
            dokładnie
            >
            > na odwrót - ciocia, która jest pielęgniarką, złapawszy mnie za rękę
            powiedziała
            >
            > kiedyś "dziecko ty nie masz tętna!" jakieś tam mam, ale prawie jak u
            > nieboszczyka....

Też mam bardzo niskie cisnienie a przy tm puls - dosłownie - jak u
            nieboszczyka. Picie kawy nic mi nie daje (poza tym nie przepadam za nią,
            napojów izotonicznych, wszelakich Red Bull'i i tym podobnych specyfików. I co
            najśmieszniejsze podwójna dawka kofeiny działa na mnie...usypiająco.
            Czy z tym sie nic nie da zrobić??? Pielęgniarka w liceum mówiła mi: "Dziecko,
            czy Ty jeszcze normalnie funkcjomujesz?" I zalecała picie kawy...ale ja jej nie
            moge przełknąć!!! Jest jakiś inny sposób???
    • Gość: agniecha293 Re: NISKIE CISNIENIE! IP: *.wozniaka.bytom.pl 16.08.03, 14:27
      Kobiety,znam ten problem !
      Mam 30 lat i jak pamiętam od zawsze mam niskie ciśnienie,zdarza mi się
      zemdleć,chodz już wiem kiedy to nadchodzi.Ostatnio byłam w szpitalu bo mysleli
      że to od serca,ale nie.
      Teraz wysłali mnie do neurologa,by zbadać te zjawisko,idę 21 więc jak coś będę
      wiedziała podajcie maile odpiszę.
      Acha,jedna lekarka w szpitalu powiedziała mi że jak mam niskie
      ciśnienie,powinnam zjeść pomidora[bo ma dużo potasu]z solą.
      • straw-berry Re: NISKIE CISNIENIE! 16.08.03, 14:52
        Gość portalu: agniecha293 napisał(a):

> Kobiety,znam ten problem !
        > Mam 30 lat i jak pamiętam od zawsze mam niskie ciśnienie,zdarza mi się
        > zemdleć,chodz już wiem kiedy to nadchodzi.Ostatnio byłam w szpitalu bo
        mysleli
        > że to od serca,ale nie.
        > Teraz wysłali mnie do neurologa,by zbadać te zjawisko,idę 21 więc jak coś
        będę
        > wiedziała podajcie maile odpiszę.
        > Acha,jedna lekarka w szpitalu powiedziała mi że jak mam niskie
        > ciśnienie,powinnam zjeść pomidora[bo ma dużo potasu]z solą.

Pomidory też jem codziennie, ale to nic nie daje. Jedyna rzecz, która mi trochę
        pomagała to wysokoestrogenowe tabletki anty. ciśniesie było wtedy miedzy 90 a
        100/60, a tak potrafie mieć nawet 80/40 (sic!) i jakoś trzymam pion, choć z
        trudem. Są jeszcze takie tabletki ziołowe Padma, ponoć trochę pomagają.

jak słysze takie teksty jak tego konowała z bozej łaski, zacytowanego przez
        marieludwike, ze "takie ciśnienie jest BARDZO ZDROWE" to qu**** szlag mnie
        trafia i od razu mi się podnosi, niestey tylko na chwilę.
      • Gość: Trtftff Re: NISKIE CISNIENIE! IP: *.daminet.pl 16.08.03, 14:52
        trochę ruchu!
        • marialudwika Re: NISKIE CISNIENIE! 16.08.03, 22:59
          Dobre rady babci Ady,czlowiek ospaly i przymulony -bo ma cisnienie
          nieboszczyka a Ty radzisz troche ruchu!!Owszem po mocnej kawie i prysznicu
          jakos sie poruszam,ale zaraz po wstaniu to nie moge sie nawet zbyt gwaltownie
          schylic bo ciemno "w oczach",hi,hi
          ml
        • Gość: kacha Re: NISKIE CISNIENIE! IP: 195.117.149.* 18.08.03, 11:29
          Gość portalu: Trtftff napisał(a):

> trochę ruchu!

Tak ruch jest niezły,gorzej jak zsiąde z rowera,wtedy dopiero i puls i
          cisnienie sie obniza,bo orgnizm po wysiłku tak reaguje...i mam wtedy 80/47 np
    • Gość: jaspina Re: NISKIE CISNIENIE! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.03, 16:36
      żebyście nie myślały, że to o piciu np. szklanki za jednym zamachem dla
      podniesienia cisnienia to wymysł - to informacja od neurologa i niestety się
      potwierdza; trzeba polubić np. (lekką chrzczoną sokami) ale jednak wodę bo
      picie duzej ilości nawet "cieniutkich" herbat to niezbyt dobry pomysł...

a to o "zdrowym cieśnieniu" to rozumiem w ten sposób, że biorac pod uwagę, że z
      wiekiem sie podwyższa ciśnienie, to jestesmy w lepszej sytuacji niż ci, którzy
      mają teraz wysokie czy normalne... :) ale chyba to słabe pocieszenie... :)

pozdrówka 80/65 (taka "sygnaturka" jest nawet bardziej oryginalna niż 90-60-90
      czy jakos tak, ale swoich wymiarów nie pamiętam, za to ciśnienie tak)

jaspina
      • res22 Re: NISKIE CISNIENIE! 17.08.03, 12:57
        Drogie moje, to znowu ja....
        Otzo zapomnialam napisac ze rzeczywiscie Cardiamid z kofeina ( krople) sa
        cudowne na podniesienie cisnienia.. Nosze je zawsze w torebce .. bierze sie je
        z curkem, wiec i kostki nosze albo male saszetki z kawiarni. Poza tym ze mna
        jest jeszcze inny klopot... Od pazdziernika biore leki na padaczke.. niejest to
        stwierdzone do konca ale ma zapobiegac tym oslabnieciom... ja tez wiem kiedy to
        moze nastapic....leczy mnie ciotka neurolog wiec wiem ze opieke mam fachowa...
        nie pomoze ruch, bo musialabym chyba skakac caly dzien.. wiadomo, ze troszke
        sie przyda, ale nie tedy droga. Mowia tak, ci ktorzy sie na rzeczy nie znaja.
        Poza tym wstawanie ranne nie moze byc nagle. Wiem to z wlasnego doswiadczenia.
        Zanim podniose sie z lozka musze w nim ok 30 minut polezec.. Dziala!!!!
        Wstancie szybko to zobaczycie- efekt murowany! oczywiscie uboczn. nie chce Was
        straszyc ta padaczka, ale zaslabniecia lepiej dobrze przebadac takze prze
        zneurologa. Pozdrawiam serdecznie... damy rade!!!
        • Gość: Alcik Re: NISKIE CISNIENIE! IP: *.solcon.nl 17.08.03, 20:51
          Moje zaslabniecia tez okazaly sie byc padaczka,a zanim ja wykryto mialam ich
          wiele.Jest to jakas nie calkiem typowa odmiana tej choroby i objawia sie
          utrata przytomnosci.Nie mam ich juz bo jestem od paru lat "na lekach".Niskie
          cisnienie mialam zawsze i mam nadal!!!!
          A.
          • Gość: res22 Re: NISKIE CISNIENIE! IP: *.acn.pl / 10.72.4.* 18.08.03, 15:06
            haha. czyli wychodzi na to ze nie jestem osamotniona w tych Tegretolach tudziez
            innych kropelkach.. pozdrawiam...
        • Gość: NIKA Re: NISKIE CISNIENIE! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.08.03, 08:57
          res22 napisała:

> Drogie moje, to znowu ja....
          > Otzo zapomnialam napisac ze rzeczywiscie Cardiamid z kofeina ( krople) sa
          > cudowne na podniesienie cisnienia.. Nosze je zawsze w torebce .. bierze sie
          je
          > z curkem, wiec i kostki nosze albo male saszetki z kawiarni.

Potwierdzam - Cardiamid jest naprawdę skuteczny!!! Niestety teraz dostępny
          jest jedynie na receptę - do niedawna był bez recepty.
          Też mam niskie ciśnienie, ale nie zawsze. Jak mierzę u lekarza to przeważnie
          mam prawidłowe, co sama wiem bo mam siłę do niego dojść!
          Najgorsza jest zmiana pogody - wtedy mnie najbardziej bierze - ciemno przed
          oczami, bezsilność, drętwienie rąk, brak koncentracji, okropność.
          Kilka kropelek cardiamidu /stosuję na wodę/ doprowadza mnie do stanu
          prawidłowego funkcjonowania.
          Kiedyś poszłam do lekarza po pomoc, ale jej nie otrzymałam. Wykrył u mnie
          rzekomą wadę serca i zdiwił się że jeszcze chodzę...
          Oczywiście bzdura - zrobiłam prywatnie badania, ale do depresji i tak mnie
          doprowadził.
          A na cardiamid recepty bierze moja mama i biorę go bo mi pomaga. Do lekarza
          szybko nie pójdę, bo to banda złodziei i oszustów...
    • praktycznyprzewodnik Re: NISKIE CISNIENIE! 17.08.03, 13:17
      Pilnuj sie w ciąży. Powtarzaj do znudzenia lekarzowi, ze masz niskie cisnienie,
      bo może to przeoczyc. W ciązy ciśnienie jest nieco wyższe niż normalne i
      zapewne będziesz sie dużo lepeij czuła niż przed ciążą. Ale musisz znac swoje
      wyniki sprzed ciązy, bo nie decyduje konkretna wartość - to cię ocenia
      porównując to poprzednich danych.U mnie cisnienie się w 8 miesiącu podniosło,
      bo były to poczateczki gestozy, ale lekarz nic nie zauważył, bo daleko mi było
      do stamu alarmowego. Dopiero jak po dobrym tygodniu w moczu wyszło białko to
      wzieli mnie do szpitala na dwa tygodnie. A nie byłoby tego, gdybym sprawy sama
      pilnowała.
      • Gość: vikis Re: NISKIE CISNIENIE! IP: *.bolo.elsat.net.pl / 172.20.6.* 17.08.03, 17:51
        polecam mleczko pszczele reguluje cisnienie jak go zazywam nie musze ratowac
        sie kawa,dziala takze wsmacniajaco
        vikis
        • Gość: res22 Re: NISKIE CISNIENIE! IP: *.acn.pl / 10.72.4.* 17.08.03, 22:55
          a jak smakuje to mleczko? myslalam ze w ciazy cisnienie sie jeszcze obniza....
          ja tez jestem na lekach- biore tegretol tyle ze niestety nie jestw 100%
          skuteczny,pozdrawiam
          • Gość: Alcik Re: NISKIE CISNIENIE! IP: *.solcon.nl 18.08.03, 10:10
            Ja tez biore Tegretol i cardiamid z coffeina na cukier.
            Pozdrawiam
            A.
            • Gość: res22 Re: NISKIE CISNIENIE! IP: *.acn.pl / 10.72.4.* 20.08.03, 16:07
              No i sie pomylilam... pytalam Alcika.. ihhiih pozdrawiam..
    • lolena Re: NISKIE CISNIENIE! 20.08.03, 13:22
      uzywajcie wiecej soli:) i duzo pomidorkow! (bylam u lekarza) i wiecej sportu...

aha niedobor potasu powoduje zmeczenie skurcze lydek i td
      • Gość: Alcik Re: NISKIE CISNIENIE! IP: *.solcon.nl 20.08.03, 13:54
        Wiecej soli?To znaczy ile?U mnie to dziwnie jest:jednego dniawszystko mi
        smakuje za slono innego odwrotnie..Moze sod w tabletkach?A potas to dobra rada
        bo mam czest skurcze w lydkach!Pozdrawiam
        A.
        • Gość: res22 Re: NISKIE CISNIENIE! IP: *.acn.pl / 10.72.4.* 20.08.03, 16:06
          Loleno. to znaczy ze przepisano Ci tegretol jako lek przeciwdzialajacy
          zaslabnieciom czy na padaczke? co powiedzial lekarz?
    • stukanie_w_kaloryferach Re: NISKIE CISNIENIE! 22.08.03, 00:43
      lolena napisała:

> Mam 21 lat i prowadze srednio aktywny tryb zycia. Mam problem z niskim
      > cisnieniem np:85/50 a do tego szybki puls. Jestem czesto osłabiona i chodze
      > spiaca. Bez kawy nie daje rady. Lekarze bagatelizuja problem. CZy mam powody
      > do martwienia?

Jest sposób sprawdzony (jak na razie u nas 100%).
      Wstań.
      Podnieś OBIE ręce szybko do góry.
      Każde podniesienie to 1-2 kreski do góry.
      Najlepsze wyniki: po 5 podniesieniach - z 95 na 115.

pozdrawiam niskocisnieniowców!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka