Dodaj do ulubionych

plamki i "syfki" przy patrzeniu

IP: *.crowley.pl 22.08.03, 12:57
Mam takie problemy z patrzeniem. Nie ze wzrokiem (widze ok) Pojawiaja sie w
polu widzenia takie plamki, i jak je nazywam syfki czy klebki czy jeszcze
inaczej nitki. Nigdy tego nie mialem a teraz jest to nasilone. Miewam ( acz
rzadko zawroty głowy) Co to moze byc??? A moze to normalne te "syfki" :/

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • i.p.freely Re: plamki i 'syfki' przy patrzeniu 22.08.03, 14:59
      W miare uplywu czasu (czytaj wieku) bedziesz mial coraz wiecej tego 'swinstwa'
      w polu widzenia, rozne takie popaprance plywajace w tym zelistym plynie galki
      ocznej....
      Czasem kiedy zamkniesz oczy mozesz nawet zauwazyc swoje wlasne naczynka i
      przesuwajace sie mozolnie plytki krwi.
      • Gość: Malik Re: plamki i 'syfki' przy patrzeniu IP: *.crowley.pl 22.08.03, 15:17
        ale to nie swiadczy o niczym złym co moze dziac sie z moim organizmem?
        • Gość: magda Re: plamki i 'syfki' przy patrzeniu IP: 217.153.22.* 22.08.03, 15:33
          Proponuję iść do lekarza i to dosyć szybko. Wszystkie takie objawy - a
          zwłaszcza te utrzymujące się przez dłuższy czas - powinny być konsultowane z
          lekarzem. Pamiętaj, że większość schorzeń wykrytych wcześnie można wyleczyć i
          nie doprowadzą do żadnych negatywnych skutków.
          • Gość: Malik Re: plamki i 'syfki' przy patrzeniu IP: *.crowley.pl 22.08.03, 15:46
            ale co to moze byc???
            Pozdrawiam
        • i.p.freely Re: plamki i 'syfki' przy patrzeniu 22.08.03, 15:34
          Gość portalu: Malik napisał(a):

> ale to nie swiadczy o niczym złym co moze dziac sie z moim organizmem?

Nie sadze, choc dla spokoju ducha nie powinienes zaniechac wizyty u lekarza,
          zwlaszcza jesli od ostatniej pare juz lat minelo.

Powracajac do 'syfkow' w polu widzenia to sa one 'normalnym' zjawiskiem -
          proces starzenia sie organizmu. Jak to mozna wytlumaczyc? Jak wiesz, galka
          wypelniona jest zelistym plynem i wlasnie w tym plynie, pomiedzy soczewka a
          siatkowka, z biegiem czasu powstaj mikroskopijne babelki i zawiesiny, ktore
          zostaja wkaponowane w to co siatkowka odbiera i przesyla do mozgu w celu
          interpretacji.
          • Gość: magda Re: plamki i 'syfki' przy patrzeniu IP: 217.153.22.* 22.08.03, 16:18
            W jakim jesteś wieku?
            • i.p.freely Re: plamki i 'syfki' przy patrzeniu 22.08.03, 16:22
              Podeszlym - choc na to nie wygladam.
            • Gość: Malik Re: plamki i 'syfki' przy patrzeniu IP: *.crowley.pl 22.08.03, 16:23
              Gość portalu: magda napisał(a):

> W jakim jesteś wieku?

26lat - jesli o mnie chodzi
    • Gość: Ewa Re: plamki i 'syfki' przy patrzeniu IP: 80.51.250.* 30.08.03, 14:14
      Mam podobne problemy.Byłam u okulisty i powiedział że to sa poczatki
      zaćmy.Przepisał kropolki ale powiedział że one niewile dadzą.Brałam jakiś czas
      ale faktycznie nie widziałam poprawy więc obecnie nie biorę.Nie wiem jednak
      jak to jest bo wiele osób juz spotkałam z takimi dolegliwościami - więc czy
      wszyscy maja poczatki zaćmy w wielu 40 kilku lat?Co to własciwie jest i od
      czego to nie wiem.Teraz nie przeszkadza mi to tak bardzo jak wcześniej,nie
      wiem może się przyzwyczaiłam.Jest to problem wielu ludzi a tak mało się o tym
      mówi i wie,chyba nawet wśród lekarzy,bo skoro jeden mówiże to jest zaćma a
      drugi że na tle nerwowym to co mozna sadzić?
      • Gość: eye Re: plamki i 'syfki' przy patrzeniu IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 30.08.03, 19:59
        Pisalem tu kiedys o tym.
        Trzeba by poszukac w starych tematach
    • Gość: ??? Re: plamki i 'syfki' przy patrzeniu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 15:02
      a nie jesteś przypadkiem krótkowidzem?
    • Gość: Zosia Re: plamki i "syfki" przy patrzeniu IP: *.kutno.mediaclub.pl 30.08.03, 22:21
      Ja też miałam z tym problem,aż do czasu,gdy zachorowałam na ból brzucha.
      Koleżanka w pracy dała mi lek przeciwbólowy,bodajże był to PYRALGIN.Przyjęłam
      jedną tabletkę, ból ustąpił i niepostrzeżenie zauważyłam,że nie mam punkcików
      przed oczami.Upłynęło już dwa lata i punkciki nie wróciły, a miałam ich
      dziesiątki.Zbiegło sie to z przyjęciem tego leku, nie jestem pewna ,czy ta
      jedna tabletka pomogła. Może jestem w błędzie,ale nie mam punkcików. Leki -
      kropelki zlecone przez okulistę nic nie pomogły,mimo,że zażywałam je 2
      miesiące. Jak mi kiedyś ponownie powrócą,to zaaplikuję sobie ten PYRALGIN,może
      pomoże.Tonący brzytwy się chwyta.
    • Gość: Ania Re: plamki i "syfki" przy patrzeniu IP: *.prokom.pl 12.09.03, 12:52
      to co opisujesz to klasyczny przykład tzw. zmiętnienia ciałka szklistego oka.
      Ja też to mam od czasu jak byłam jeszcze nastolatką. powiem Ci więc wszystko
      co na ten temat mi wiadomo od okulistów: oko wypełnione jest płynem, wystarczy
      jednak, ze jakieś małe naczynko pęknie i odrobinka krwi dostanie sie do tego
      płynu, to w polu widzenia będziesz miał niestety nitki i "muszki". To nic
      groźnego, ale nie da sie nic z tym zrobić, trzeba się więc niestety do tego
      przyzwyczaić. No ale powinno się też wkraplać kropelki, które choć zwykle nie
      pomagają, chronią przed kolejnymi "nitkami". Kropelki takie to Vitreolent.
      Mozesz je jednak kupić tylko na receptę, więc warto się wybrać do okulisty.
      Pozdrawiam Cię serdecznie
      • Gość: bb Re: plamki i "syfki" przy patrzeniu IP: *.tu.kielce.pl / *.tu.kielce.pl 26.09.03, 12:46
        coś nowego w tym temacie?
        • Gość: hudii Re: plamki i "syfki" przy patrzeniu IP: *.tu.kielce.pl / *.tu.kielce.pl 13.10.03, 12:32
          Zosiu miałaś i już nie masz?Czyli jest szansa że mogą one zniknąć?
          • Gość: Venus Re: plamki i 'syfki' przy patrzeniu IP: *.vs.shawcable.net 13.10.03, 22:06
            No ja tutaj to juz naprawde naciagam na ile sie da, ale poniewaz ktos napisal
            ze po wzieciu tabletki pyralgin (co jest srodkiem p/bolowym) te objawy
            wzrokowe minely,
            to chcialabym tu poddac taka mysl,
            ze w migrenie wystepuja rozne zaburzenia wzrokowe, w postaci wlasnie
            rozmaitych widzen lub calkowitej utraty wzroku - przejsciowo - jest to tzw
            aura.
            jesli To znika po wzieciu tab/ p/bolowej to moze jest nikla szansa ze to
            migrena.
            Przy tym chcialam zaznaczyc ze w migrenie nie zawsze wystepuje bol glowy.
            Zawroty glowy moga.
            Oczywiscie jest to daleko DALEKO wysunieta teoria w tym temacie, malo
            prawdopodobna, niemniej jednak chcialam o tym poinformowac.
            Na wszelki wypadek.
            Venus
    • Gość: Zosia Re: plamki i "syfki" przy patrzeniu IP: *.kutno.mediaclub.pl 14.10.03, 12:15
      Mnie naprawdę trudno wytłumaczyć zadziałanie tego leku przeciwólowego.Minęło
      już trzy lata i syfki nie powróciły.Chociaż lekarz internista mnie ostrzegał,że
      przy Ca tarczycy,może wystapić zaćma.Okulsta jak narazie zaćmy nie
      stwiedził.Jedynie obawiam się jaskry,ponieważ moja mamusia na nią
      cierpiała.Staram się systematycznie kontrolować wzrok,aby uchronić się przed
      jej następstwem.
      Przekazałam swoje spostrzeżenie okuliście po zastosowaniu leku przeciwólowego
      i stwierdziła,że składnik tego leku mógł u mnie tak pozytywnie zadziałać.
      Chcę nadmienić,że nie cierpię na bóle głowy i zawroty.A jeśli mam zawroty
      głowy,to wynika to ze złej przyswajalności wapnia,sszczególnie latem ,gdy jem
      np.dużo,dużo śliwek.Wapń przyjmuję codziennie 3x1 gram,aż do końca mych
      dni.Pozdrawiam serdecznie.
      • Gość: hudii Re: plamki i 'syfki' przy patrzeniu IP: *.tu.kielce.pl / 10.10.3.* 14.10.03, 13:11
        No to masz wielkie szczęście,idę zaraz kupić pyralgin.
        • Gość: Venus Re: plamki i 'syfki' przy patrzeniu IP: *.vs.shawcable.net 14.10.03, 17:58
          Jezeli sie bierze wapn to moze tez brakowac magnezu..moze dobrze by bylo
          porobic badania krwi??
          venus
    • Gość: Zosia Re: plamki i "syfki" przy patrzeniu - do Venus IP: 81.15.148.* 15.10.03, 09:17
      Przyjmuję proszki wapniowo-magnezowe robione na receptę.Oprócz węglanu wapnia
      jest siarczan magnezu 0,3 grama i węglan magnezu 0,3 grama.Podobno już w tym
      jest dużo magnezu. Większa ilość magnezu prawdopodobnie żle może wpływać na
      nerki,ale nie jestem pewna.Lekarz wogóle nie kieruje mnie na badanie krwi na
      magnez,bo po totalnym usunięciu tarczycy i pooperacyjnej niewydolności
      przytarczyc jest wiadome,że będzie niski poziom magnezu,wapnia.
      • Gość: Venus Re: plamki i 'syfki' przy patrzeniu - do Venus IP: *.vs.shawcable.net 15.10.03, 21:14
        O, no to dobrze, po prostu nie wiedzialam czy wiesz ze wapn magnez zelazo
        jakos wzajemnie sobie przeszkadzaja we wchlanianiu.

Dopuszczalna dawka mangezu jest max. 400mg dziennie, wiec chyba wszystko jest
        OK.
        tak tylko chcialam uprzedzic.
        Venus
    • Gość: Zosia Re: plamki i "syfki" przy patrzeniu IP: 81.15.148.* 16.10.03, 08:03
      Kiedyś czytałam,że nie powinno przyjmować się jednoczesnie wapnia i magnezu,ale
      lekarz stwierdził,że podawane jednocześnie lepiej się przyswajają.Takie jest
      zalecenie polskich lekarzy,a może w Twoim kraju lekarze mają inne spojrzenie
      na ten temat.Bardzo jestem ciekawa,może coś uda Ci sie wyszperać w literaturze
      medycznej.
      • Gość: Venus Do Zosi IP: *.vs.shawcable.net 16.10.03, 22:19
        . When you look for foods high in magnesium, look for those that contain
        calcium, but in the right proportion. Calcium and magnesium are absorbed best
        when taken in a proportion of 3 parts of calcium to 2 parts of magnesium - 600
        mg calcium to 400 mg magnesium, for example.

Wyglada na to ze musza byc w odpowiedniej proporcji 3 czesci wapnia na 2
        czesci magnezu, czyli np 600mg w i 400mg m..
        czyli ze dr ma racje.
        Venus
    • Gość: Justyna Re: plamki i "syfki" przy patrzeniu IP: *.newark-15rh15rt.nj.dial-access.att.net 16.10.03, 21:27
      Malik,

Mam nadzieje, ze juz dawno byles u okulisty i okazalo, ze to pekniete
      naczynko, czy cos rownie banalnego. Musze tu jednak wspomniec, ze przy takich
      wlasnie objawach okazalo sie u mnie, ze mam czesciowo oderwana siatkowke, co
      nieleczone prowadzi w dosc krotkim czasie do utraty wzroku! W ciagu poltorej
      doby musialam miec operacje.

Powodzenia
      • Gość: huddi Re: plamki i "syfki" przy patrzeniu IP: *.tu.kielce.pl / *.tu.kielce.pl 17.10.03, 16:54
        Ja całkiem dobrze widzę, tylko mam przed oczami pełno takich kłębków,które mnie
        bardzo denerwują.Nie wiem co to jest,podobno mogą to być mikrowylewy krwi do
        oka.I nic więcej nie wiem.
        • Gość: men Re: plamki i 'syfki' przy patrzeniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.03, 18:32
          ja mam 17 lat i widze takie plamki jak patrze na coś jasnego np niebo.Ale mam
          je od dawna więc raczej z siatkówką wszystko ok.
          Pozdro
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka