Dodaj do ulubionych

ORLEN GALICJA

IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 08.10.01, 18:52
Na stacji Orlenu w Żywcu pojawiły sie dwa piekne bilboard'y z foto koscioła
Mariackiego i fragmentu Sukiennic. Napis głosi: GALICJA.
No i to mi sie podoba znacznie bardziej jak tablica przy drodze: Województwo
śląskie.
Obserwuj wątek
    • Gość: emi Re: ORLEN GALICJA IP: 192.160.110.* 09.10.01, 07:46
      Galicja - brzmi trochę staroświecko, a w dodatku kojarzy się wielkim
      dziecioróbstwem i Lodomerią czyli nic pozytywnego. Ja bym się tym nie chwalił -
      wolałbym napis ORLEN - Żywiec.
      • Gość: góral Re: ORLEN GALICJA IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.01, 12:14
        Emi, zazwyczaj miło się czyta Twoje wypowiedzi, ale zawsze negatywnie reagujesz
        na wszelkie próby wskazywania Małopolski i Galicji jako alternatywy dla śląska.
        Ja się zgadzam z Żywym, Galicja mi się również podoba, a napis SUBARU ŚLĄSK
        przy wyjeździe z Bielska-Białej mnie wkurza.
        • Gość: emi Re: ORLEN GALICJA IP: 192.160.110.* 09.10.01, 12:43
          Rozumiem Góral twoje rozterki. Też napis Subaru Śląsk może wyprowadzać mnie z
          równowagi, przypominam tylko, że takich nazw w BB jest więcej np. Śląska
          Wytwórnia Wódek Gatunkowych, Hydrobudowa Śląsk, Bank Śląski itd. Osobiście nic
          nie mam do logo firm z Galicji i Śląska, nazwy tego typu to wytwór pomysłu
          założyciela. Firmy z Katowic kochają przydomek śląski, a krakowianie kochają
          galicyjny. Świadomość ludzi z BB i Żywca jest jednak przytępiona, oni myślą że
          zawsze muszą do czegoś należeć jak nie do Ś to do G. To jest jak myślenie
          konia - koń myśli chciałbym mieć lepszego Pana, ale nigdy nie pomyśli, że
          mógłby być wolny i niezależny. (sic! uwielbiam bajki Kryłowa!!)
          • Gość: agni Re: ORLEN GALICJA IP: *.pde.philips.com 11.10.01, 12:01
            Oj Emi, Emi, ależ Ty lubisz obrażać ludzi. Twoje wypowiedzi świadczą tylko o
            tym, że jesteś tutaj typowym gringo. Mogę zrozumieć, że ktoś bez korzeni w
            konkretnym miejscu może nie czuć przynależności do regionu, do którego to
            miejsce historycznie należało. Ale brak tolerancji dla tego co czują inni nie
            najlepiej o Tobie świadczy. Poza tym przynależność to nie to samo co
            poddaństwo. Galicja to nie tylko bieda (kto to wspominał coś o materialiźmie?),
            to także największa autonomia spośród wszystkich zaborów, to dzięki takim
            ośrodkom jak Kraków, czy Lwów polska kultura przetrwała najgorsze czasy w
            niezłym stanie. Dla mnie nie jest wstydem należenie do takiego regionu, a wręcz
            przeciwnie - dumą.
            A dziecioróbstwo - wiesz jak fajnie mieć dużą rodzinę?
            • Gość: żywy Re: ORLEN GALICJA IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.01, 19:48
              Agni miła!
              Miodem na me serce są Twoje słowa!
              Miałem nadzieję, ze po wielu wymienionych "na temat" myślach, EMI zechce
              zmienić swe postępowanie. No niestety trzeba bedzie nad nim jeszcze popracować.
              Bo w gruncie rzeczy to chyba dobry chłop, tylko pewnych niuansów nie dostrzega.
              Pozdrawiam wszystkich.
            • Gość: andek Re: ORLEN GALICJA IP: *.rawanet.pl 12.10.01, 13:56
              Mam propozycję dla wspaniałych Galicjan z Bielska-Białej. W najbliższym czasie
              mam zamiar powołać do życia coś na kształt Tow. Miłośników Galicji, ponieważ
              nie lubię Hanyslandu i już. Będzie cudownie, jak to drzewiej w Galicji bywało.
              A propos, najwięcej dzieci rodzi się chyba w rodzinach góralsko-śląskich...
              A ciekawe EMI czy wiesz co to jest Lodomeria i skąd ta nazwa, podobnie jak i
              Galicja
              • Gość: agni Re: ORLEN GALICJA IP: *.pde.philips.com 12.10.01, 14:17
                Gość portalu: andek napisał(a):

> Mam propozycję dla wspaniałych Galicjan z Bielska-Białej. W najbliższym czasie
                > mam zamiar powołać do życia coś na kształt Tow. Miłośników Galicji, ponieważ
                > nie lubię Hanyslandu i już. Będzie cudownie, jak to drzewiej w Galicji bywało.

Zrzeszać się nie będę, bo nie lubię.

> A propos, najwięcej dzieci rodzi się chyba w rodzinach góralsko-śląskich...

A to są takie?

• Gość: żywy Re: ORLEN GALICJA IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.01, 17:29
                  Myśle, ze "agni" ma rację: zrzeszanie sie i tak nie da pożytku. Zostańmy wiec
                  na forum i tutaj dyskutujmy :-)) z Hanysowem.
                  • Gość: emi Re: ORLEN GALICJA IP: 192.160.110.* 15.10.01, 10:00
                    Niewierni - co to za zmasowany atak na mnie - dlaczego? OK uwielbiacie Galicję -
                    więc polecam urlop w Hiszpanii - Santiago de Compostella to stolica Galicji.
                    Jak będziecie dalej na mnie narzekać to przestanę pisać i z kim wtedy będziecie
                    polemizować?
                    • Gość: agni Re: ORLEN GALICJA IP: *.pde.philips.com 15.10.01, 10:13
                      Biedny Emi...
                      Myślałam, że lubisz odpierać ataki.
                      Do Hiszpanii narazie się nie wybieram, ale wczoraj byłam w Krakowie - kocham to
                      miasto.
                      • Gość: emi Re: ORLEN GALICJA IP: 192.160.110.* 15.10.01, 10:40
                        Mieszczański, kulturalny i sztywniacki Kraków - jest super ale dla wycieczek z
                        podstawówek ew. gimnazjów. Ty już chyba masz więcej lat?
                        • Gość: agni Re: ORLEN GALICJA IP: *.pde.philips.com 15.10.01, 11:17
                          Zapomniałeś dodać "małomiasteczkowy".
                          W Krakowie spędziłam kilka lat z mojego długiego już (niestety) życia i
                          kawałek serca tam zostało.
                          Czy są w Polsce jakieś miasta, które szczególnie lubisz? Dla mnie Kraków jest
                          na drugim miejscu po Bielsku.
                          • Gość: emi Re: ORLEN GALICJA IP: 192.160.110.* 15.10.01, 11:57
                            trafiłaś z tą małomiasteczkowością - zawsze to czuję w K. 700 tys. Dulskich na
                            każdym kroku. Ale knajpy mają dobre - często odwiedzam super knajpę na
                            Karmelickiej.
                            Zapewne ten okres życia to studia. na której zacnej uczelni - agh?
                            Moje dobre miasto w RP - ostatnio jest to Gdańsk, Jelenia Góra.
                            • Gość: agni Re: ORLEN GALICJA IP: *.pde.philips.com 15.10.01, 12:41
                              Nie, to nie agh.
                              G. też lubię, w JG nigdy nie byłam, ale czuję się zachęcona, żeby przy okazji o
                              nią zahaczyć.
                              Słyszałeś, że złapali podpalaczy?
                              • Gość: emi Re: ORLEN GALICJA IP: 192.160.110.* 15.10.01, 13:01
                                A Ty jaki miasta polecisz prócz K.
                                JG to mała wioska ale Karkonosze są super! Na narty też!
                                Podpalacze to podobno OSP - jeśli to prawda to gratuluję policji - po tylu
                                przypadkach podpaleń przez starażaków-podpalaczy nie prześwietlić środowiska S-
                                strażaków!! Czy karczma w S. już gotowa - mam zamiar sprawdzić menu?
                                • Gość: agni Re: ORLEN GALICJA IP: *.pde.philips.com 15.10.01, 14:02
                                  Trzecie na mojej liście jest Zakopane.
                                  Jak widać promień moich preferencji jest dosyć krótki, przyznaje - mam
                                  zaległości turystyczne jeśli chodzi o nasz kraj, słyszałam dużo o Łańcucie,
                                  Kazimierzu itd, ale narazie tylko słyszałam. Miejsca, a które jeżdże, bo muszę
                                  jeździć nadają się raczej na antyranking.
                                  Karkonosze - słyszałam (znowu "słyszałam"), że po czeskiej stronie są świetne
                                  trasy na zimę. Właśnie szukamy ze znajomymi jakiegoś miejsca na Sylwestra, żeby
                                  sobie też trochę pojeździć i taka opcja jest brana pod uwagę. Wiesz może coś,
                                  jak to wygląda u Czechów?
                                  Ze sprawdzeniem menu będziesz chyba jeszcze musiał poczekać, prace postępują
                                  bardzo powoli. Obecnie kryją ją strzechą, wygląda to nieźle.
                                  • Gość: emi Re: ORLEN GALICJA IP: 192.160.110.* 15.10.01, 15:03
                                    No zaległości turyst. są dobre - bo jeszcze wiele rzeczy w Polsce Cię zaskoczy.
                                    Łańcut - ładny zamek, ale Kazimierz ma swój klimat, tylko cholernie dużo
                                    komarów w lecie! Sylwester w Czechach 1. Harachov - jedziesz do Szklarskiej
                                    Poręby - 10 km. dalej są Jakuszyce (granica) dalej jadąc 8 km i Harrachov. Znam
                                    to miejsce bo czasem nie było dobrych warunków narciarskich w Szklarskiej i
                                    musieliśmy jechać dalej. 2. miejsce to okolice Jesenika - mają dobrą stronę
                                    internetową!
                                    Podoba mi się pomysł antylisty - moja propozycja - Elbląg
                                    • Gość: agni Re: ORLEN GALICJA IP: *.pde.philips.com 15.10.01, 16:23
                                      Dzięki za informacje. Poszperam w internecie, może coś uda się zarezerwować.
                                      Typuję Piłę. Tam jest jedno wielkie NIC.
                                      • Gość: emi Re: ORLEN GALICJA IP: 192.160.110.* 16.10.01, 08:19
                                        tam jest General Manager - więcej szacunku dla Headquater!
                                        • Gość: agni Re: ORLEN GALICJA IP: *.pde.philips.com 16.10.01, 08:52
                                          Oczywiście przesadziłam - tam przede wszystkim jest P. a potem wielkie nic.
                                          Ale nie jest to nasz headquater ale klient.
                                          • Gość: emi Re: ORLEN GALICJA IP: 192.160.110.* 16.10.01, 10:03
                                            Wyczytałem, że w S. OSP tworzy sekcję kobiecą - pomyśl o tym?
                                            Żywy stworzył nam przytulny kącik - przenosimy się?
                                            • Gość: agni Re: ORLEN GALICJA IP: *.pde.philips.com 16.10.01, 10:46
                                              Gdzie to wyczytałeś? Zawsze lubiłam patrzeć się w ogień.
                                              A czy jak się tam przeniesiemy, to będę mogła komentować Twoje wypowiedzi w
                                              wątkach tematycznych? Jeśli tak, to gdzie będzie granica, kiedy mamy zmienić
                                              wątek, bo zwykle to było bardzo płynne przejście?
                                              • Gość: emi Re: ORLEN GALICJA IP: 192.160.110.* 16.10.01, 11:21
                                                ad 1 Była to wypowiedz Komendanta OSP - pt"strażacy się bronią"
                                                www.naszemiasto.pl
                                                ad 2 pytanie to zadaj Żywemu
                                                pyt 1 czy znalazłaś coś na sylwester?
                                                • Gość: Andek Re: ORLEN GALICJA IP: *.rawanet.pl 16.10.01, 11:51
                                                  Agni i Emi, przywołuje Was do porządku. Jesteście na GALICJI a rozmawiacie o
                                                  Kongresówce i Prusach. Wstyd.
                                                  • Gość: agni Re: ORLEN GALICJA IP: *.pde.philips.com 16.10.01, 12:51
                                                    Oni nas chyba nie lubią.
                                                    Proponuję żebyśmy przenieśli się do kącika Żywego, ale Zywy nie myśl sobie, że
                                                    udało Ci się zepchnąć nas w kąt. Sprawdźmy przynajmniej, czy jest to wygodny
                                                    kącik.
                                                  • Gość: Żywy Re: ORLEN GALICJA IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.01, 13:42
                                                    Gość portalu: agni napisał(a):

> Oni nas chyba nie lubią.
                                                    > Proponuję żebyśmy przenieśli się do kącika Żywego, ale Zywy nie myśl sobie, że
                                                    > udało Ci się zepchnąć nas w kąt. Sprawdźmy przynajmniej, czy jest to wygodny
                                                    > kącik.

Agni, Emi i Wy wszyscy szanowni!!!!
                                                    UROCZYŚCIE OŚWIADCZAM, ŻE:
                                                    1) LUBIĘ Agni, Emi'ego i wszystkich umiejących się śmiać z samych siebie (bo
                                                    tylko wtedy ma się prawo do śmiania się z bliźnich);

2) Przez myśl mi nie przeszło spychanie Was do kąta, a jedynie chęć stworzenia
                                                    Wam miejsca do wymiany myśli na tematy nie koniecznie związane z poszczególnymi
                                                    wątkami. Chciałbym, żeby kącik był wygodny i abym czasem też mógł go odwiedzić.

2) Jasne, że Agni może na każdym wątku komentować każdą wypowiedź bez żadnych
                                                    ograniczeń.

Pozdrawiam.
            • Gość: góral Re: ORLEN GALICJA IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.01, 21:25
              podpisuje sie obiema rencami.
              A tak serio to człowiek bez korzeni jest chyba o wiele uboższy, bo ja wolę
              nieść balast doświadczeń moich ojców i dziadów, nawet gdy Galicja nie jest w
              powszechnym odczuciu reszty polski niczym godnym zainteresowania. Dla mnie to
              są jedne z korzeni z których jestem dumny.
              • Gość: Andek Re: ORLEN GALICJA IP: *.rawanet.pl 17.10.01, 11:05
                Pamietajmy o jednym. Gdy nasi pradziadowie mogli wybierać do parlamentu we
                Wiedniu swych przedtawicieli (oczywiście w okresie panowania Nieodżałowanej
                Pamięci Zeszłego ale ówczas Miłosciwie Nam Panującego Cesarza Franciszka
                Józefa - Ojca swych galicyjskich dzieci)to w Kongresówce na samą myśl o jakichś
                wyborach mógł ktoś najwyżej nahajką kozacką po grzbiecie zarobić. W Prusach zaś
                w swym wozie musiał wokół działki jeździć. Dumni bądźcie zeście GALICJANIE!!!
                HEJ!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka