Dodaj do ulubionych

Trzeci migdał u dziecka

IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 09:29
u mojej 5 letnie córki zdiagnozowano przerost trzeciego migdałka. Zdjęcie rtg
jednoznacznie wskazuje, migdał jest dośc dużo powiększony, do tego dochodzą
częste infekcje górnych dróg oddechowych, których wynikiem są zapalenia ucha.
Jakby tego jeszcze było mało dziecko w nocy podczas snu pochrapuje i posapuje.
Chciałabym spytac czy wyżej opisane objawy jednoznacznie wskazują, że
potrzebny jest zabieg usunięcia feralnego migdałka?
Byłyśmy u dwóch rózynych lekarzy, na konsultacjach. Jeden twierdzi, że zabieg
jest konieczny, drugi radzi lecznie i podawanie leków obkurczających
(homeopatyczne). Jestem w lekkiej rozterce, co powinnam zrobić, są dwie rózne
opinnie. Podpowiedzcie coś.
Dodam, że za tydzien mamy wizytę w Instytucie na Pstrowskiego. Może tam
jednoznacznie odpowiedzą co musimy zrobić? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mika Re: Trzeci migdał u dziecka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.09.03, 11:46
      Dla mnie chirurg jest ostatecznością, dlatego uważam że należy najpierw
      spróbować leczenia (jeżeli jest taka możliwość i wskazania).
      Jak miałam 5 lat chciano mi usunąć operacyjnie trzeci migdał, ale mama nie
      pozwoliła. Teraz mam 25 lat i mam się dobrze, prawie wcale nie choruję.
      W przypadku twojej córki sprawa jest poważniejsza ze względu na występowanie
      infekcji dróg oddechowych - najwyraźniej oprócz zmian chorobowych dziecko ma
      problemy z oddychaniem.
      Wizyta w instytucie powinna rozwiać twoje wątpliwości. Nie jestem lekarzem,
      ale jako zwykły człowiek łapałabym się różnych sposobów - a jeśli to nie da
      efektu, to dopiero zdecydowałabym się na operację.
      Porozmawiaj z lekarzem, poznaj wszystkie za i przeciw, jeśli nie pomoże - idź
      do drugiego. Twoje dziecko jest całkowicie od ciebie zależne i będzie ponosić
      skutki twoich decyzji... więc chyba warto trochę pochodzić i upewnić się co do
      słuszności twojego działania?
    • Gość: BullDog Re: Trzeci migdał u dziecka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 12:02
      Radze zdecydowac sie w pierwszej kolejnosci na leczenie homeopatyczne, jest
      bezpieczne i nie ma skutkow ubocznych. Po wycieciu trzeciego migdalu dziecko
      bedzie bardziej narazone na choroby ukladu oddechowego. Prosze pamietac ze
      wszystko z czego jest zbudowany nasz organizm jest nam potrzebne gdyz spelnia
      jakas funkcje i za cos odpowiada. Jesli mam cokolwiek doradzic to proponuje
      wstrzymac sie z operacja wyciecia poniewaz nie jest to nic na tyle groznego
      zeby zagrazalo zyciu dziecka i sprobowac mniej inwazyjnych metod jak leki
      homeopatyczne. Pozdrawiam.
      • Gość: joan1973 Re: Trzeci migdał u dziecka IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 17:33
        Wiesz, ja także myślałam, że wszelkie organy jakimi obdarowuje nas matka natura
        są do czegoś potrzebne. Niestety w przypadku trzeciego migdała myliłam się,
        moje wątpliwości rozwiało 2 niezaleznych lekarzy. Jest to "organ" całkowicie
        zbędny, w wwieku ok 3 lat powinien zanikać. Niestety u niektórych, nie znika i
        ma się dobrze, jezeli można żartobliwie to tak okreslić.
        A co mojej córeczki, jest pod kontrola stomatologa, wady zgryzu jeszcze nie ma
        ale jeśli czegoś nie zrobimy z migdałem i co za tym idzie oddychaniem buzią
        niestety i ten problem może dołączyć.
        Podrązyłam trochę w sieci, większośc mam, których dzieci poddały się temu
        zabiegowi mówi, że po wycięciu choroby minęły jak ręką odjął, ustały problemy z
        uszami i chrapaniem.
    • Gość: LadyLuck Re: Trzeci migdał u dziecka IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.09.03, 14:01
      ja uwazam, ze powinno sie usunac jesli z tego powodu sa problemy zdrowotne

i to jeszcze jak dziecko jest male

ja tez jak bylam mala mialam 3 migdaly i ciagle chorowalam, przewaznie na
      angine, wiec mi go wycieto i jak reka odjelo

niedobrze tez jest miec wszystkie wyciete, ale jak to sie mowi kazdy organizm
      jest inny
      • marina2 Re: Trzeci migdał u dziecka 25.09.03, 15:19
        Objawy wskazują na trzeci migdał.Możesz zacząć się domyślać , że trafi się
        bezdech w nocy , niedotlenienie , a jeśli do tego dojdzie fakt , że oddycha
        buzią za chwię dojdzie ortodonta.Ja bym wycięłą przy dobrym anestezjologu.
        A leczenie migdała homeopatycznie czy czegokolwiek homeopatycznie śmieszy
        mnie .Daj dziecku cukier i wmawiaj sobie ,że je leczysz.Przerobiłam juz
        nienaiwna.M
        • Gość: joan1973 Re: Trzeci migdał u dziecka IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 17:38
          Właśnie bezdechu najbardziej się obawiam. Skutki tego mogą być tragiczne,
          niedotlenienie mózgu. Aż strach myśleć o tym. dochodzi jeszcze sprawa częstych
          zapaleń ucha, niesie to za sobą ryzyko utraty częsciwej słuchu.
          Wszystko to jest hipotetyczne, ale bardzo prawdopodobne.
          2 października mamy wizytę u otolaryngologa, migdał będzie oglądany na ekranie
          (sonda w nosku) i badania słuchu. Wszystko się okaże.
          Dziękuję wszystkim za odpowiedzi na mój post. Pozdrawiam Was. Joanna
          • aka10 Re: Trzeci migdał u dziecka 25.09.03, 17:48
            Moje dziecko mialo operowany 3-ci migdal,wlasnie z powodu chrapania , bezdechu
            i chodzenia z otwarta buzia.Nie z powodu chorob.Po operacji wszystko
            przeszlo.Operacja nie jest straszna,rano z dzieckiem sie poszlo do szpitala,po
            poludniu wrocilo,potem przez pierwsza dobe plynne jedzenie,lody.Trzeci migdal
            zanika u wiekszosci osob w okresie dojrzewania.Pozdrawiam.
            • asia.su Re: Trzeci migdał u dziecka 25.09.03, 19:23
              Mój syn miał wymrażane (krioterapia) migdałki.
              Z uwagi na to , że wycięcie jest zabiegiem bardzo radykalnym zdecydowałam sie
              na taką metodę.
              Syn migdałki ma, ale po zabiegu znacznie sie zmniejszyły - złuszczyły. Choroby
              odeszły jak ręką odjął. W klinice chirurgii jednego dnia przebywał 5 godzin.
              Rozważałam tradycyjny zabieg ale chciano syna zatrzymać na jakiś tydzień w
              szpitalu z uwagi na ryzyko krwotoku - jak mi mówiono.
              Może gdzieś to jeszcze robią i warto to rozważyć - 2 lata temu zabieg był
              refundowany przez kasę chorych.
              • Gość: joan1973 Re: Trzeci migdał u dziecka IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 19:59
                Niestety, jedyny zabieg jaki wchodzi w grę w tzw służbie zdrowia to usunięcie.
                Inne metody owszem, ale w prywatnych klinikach - koszt w zależności od miejsca
                1300 - 2500 zł. Niestety nie udało mi się znaleźć prywatnej kliniki, gdzie
                usunięcie migdałka jest wyk. w ramach umowy z NFZ:-((
                Rozmawiałam z lekarzem z Inst. na Pstrowskiego - dziecko przebywa jeden dzień
                na oddziale, tzn jednego dnia zabieg, nastepnego wypis.
                Natomiast w Dziekanowie - pobyt trzy dni, niestety nikt nie umiał mi
                wytłumaczyć dlaczego tak długo (w porównaniu z Pstrowskiego)
                Naprawdę serdecznie wam dziękuję za wszelkie info i rady. Pozdrawiam J.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka