Dodaj do ulubionych

Mikrokrążenie?

IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 05.10.03, 10:56
Witam,
Swego czasu Artur polecił mi systematyczne zażywanie Aspiryny. Ponieważ
śledząc to forum, zauważyłem, że jest on bardzo kompetentny, zastosowałem się
do jego sugestii.
Teraz widzę, że ten bardzo popularny lek działa w moim przypadku jak żaden
inny! Już wcześniej zauważyłem, że mam kłopot ze wszystkimi błonami
śluzowymi, jednak w medycynie panuje daleko idąca specjalizacja i jak dotąd
żaden z lekarzy, u których bywałem, nie przywiązywał do tego wagi. Laryngolog
leczył swoje (błona śluzowa nosa), proktolog swoje (odbyt) i okulista swoje
(spojówki). Niestety, na niewiele to wszystko się zdało. Otóż po stosowaniu
Aspiryny (tabletki powlekane w małych dawkach), świąd odbytu się zmniejszył,
poprawiło się oddychanie przez nos oraz zmniejszyło się uczucie pieczenia
oczu.
W związku z powyższym nurtuje mnie pytanie, jak to wszystko powiązać. Gdzie
tkwi mój problem? Wydaje mi się, że coś nie tak może być z moimi naczyniami
włosowatymi, mikrokrążeniem - tylko co ;-)?
Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam serdecznie,
Obserwuj wątek
    • Gość: habitus Re: Mikrokrążenie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.03, 11:04
      A może pomogłaby homeopatia? Znam homeopatę (lekarza chorob wewnętrznych),
      który specjalizuje się w medycynie holistycznej (całościowej).
    • Gość: Doki Re: Mikrokrążenie? IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 05.10.03, 13:17
      Sposrod dzialan aspiryny, dwa przychodza tu na mysl:
      1. dzialanie przeciwplytkowe. Aspiryna trwale blokuje zdolnosc plytek krwi do zaklejania dziur w naczyniach krwionosnych. To wlasnie to dzialanie jest podstawa stosowania aspiryny w zapobieganiu zawalom, udarom niedokrwiennym i niedokrwieniom konczyn.
      2. dzialanie przeciwzapalne, chociaz w tak malej dawce teoretycznie nie powinno miec znaczenia.

Oprocz tego aspiryna poprzez kaskade kwasu arachidonowego wplywa na modulowanie transmisji nerwowej wlasciwie wszedzie w organizmie, choc nie wiem jak ten efekt ma sie do opisanych przez Ciebie zmian.
      • Gość: janek Re: Mikrokrążenie? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 05.10.03, 20:09
        Wielkie dzięki!!!
        Co tutaj jest pierwotne a co wtórne? Czy zapobieganie agregacji płytek krwi
        pomaga zwalczać zapalenie, czy może agregacja płytek powoduje zapalenie? A może
        zachodzi tutaj sprzężenie zwrotne?
        Poza tym ciekawi mnie to, czy fakt, że naczynia włosowate błon śluzowych
        znajdują się bliżej "świata zewnętrznego", może mieć wpływ na ich zwiększoną
        wrażliwość na zapalenia.
        Pozdrawiam serdecznie,
        • Gość: Doki Re: Mikrokrążenie? IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 05.10.03, 21:04
          Oba procesy sa ze soba powiazane, tzn obecnosc krzepnacej krwi pobudza proces zapalny, ale i ognisko zapalne przyspiesza krzepniecie.
          Ja napisalem po prostu o dwoch roznych dzialaniach aspiryny.
      • proanalityk Re: Mikrokrążenie? 05.10.03, 20:48
        Aspiryna własnie w przemianach kwasu arachidonowego blokuje działanie
        cyklooksygenazy, hamując syntezę prostaglandyn. Proces ten zachodzi m.in. w
        śródbłonku naczyń. Równocześnie płytki mają zmniejszoną agregację, więc
        przepływ krwi przez naczynia włosowate jest ułatwiony. Stąd chyba poprawa w
        stanie śluzówek?
        • Gość: janek Re: Mikrokrążenie? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 05.10.03, 22:26
          proanalityk napisała:

> [...] Równocześnie płytki mają zmniejszoną agregację, więc
          > przepływ krwi przez naczynia włosowate jest ułatwiony. Stąd chyba poprawa w
          > stanie śluzówek?

Właśnie tak - mi laikowi się wydawało. Teraz sobie przypomniałem, że swego
          czasu przed operacją, miałem mierzony czas krzepnięcia krwi i pamiętam, że
          wtedy "ucieszył" mnie krótki czas krzepnięcia. Czy jest może jakaś dieta, która
          bezpiecznie by go wydłużyła?

Pozdrawiam serdecznie,
        • Gość: janek Re: Mikrokrążenie? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 05.10.03, 22:56
          Właśnie poszperałem w papierach i znalazłem moje stare wyniki czasu kaolinowo-
          kefalinowego:

1994-12-03 - 37 sek
          1995-10-03 - 37 sek
          1997-03-03 - 34"

Są to chyba czasy krótsze od normy, ale nie mam pojęcia na ile jest to istotne?

Pozdrawiam serdecznie,
          • proanalityk Re: Mikrokrążenie? 05.10.03, 23:06
            Parametry układu krzepnięcia, niestety, nie są jeszcze absolutnie
            znormalizowane (np. jak cholesterol czy morfologia krwi). Przy każdym wyniku
            powinien byc podawany zakres normy. Twoje wyniki są trochę poniżej dolnej
            granicy normy.
            • Gość: janek Re: Mikrokrążenie? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 05.10.03, 23:15
              proanalityk napisała:

> Parametry układu krzepnięcia, niestety, nie są jeszcze absolutnie
              > znormalizowane (np. jak cholesterol czy morfologia krwi). Przy każdym wyniku
              > powinien byc podawany zakres normy. Twoje wyniki są trochę poniżej dolnej
              > granicy normy.

Tylko na ostatnim wyniku jest podana norma, jednak wszystkie badania były
              wykonane w tym samym labolatorium. Podaję jeszcze raz pełny wynik:

Czas koalinowo-kefalinowy: 1997-03-03 - 34", Norma (50-60)

Czy to duże odstępstwo od normy? Czy powinienem tutaj szukać przyczyny swoich
              kłopotów zdrowotnych?

Pozdrawiam serdecznie,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka